Deepfake AI-átveréssel csalnak ki pénzt az emberekből

Videó és hang formájában is bevetették az AI-alapú deepfake technológiát, hogy meggyőzzenek valakit: a barátja kér pénzt.

Várható volt, hogy a deepfake egy valós probléma lesz, és az is, hogy az AI-alapú eszközökkel az effajta csalások, átverések, személyazonosság-lopások az egekbe lőnek majd.

Kínában már történt is egy eset, amikor valaki AI-alapú deepfake technológiával indított videohívást, és a hívott fél barátjának álcázta magát – majd pénzt csalt ki a hívott féltől.

Bár az USA, az EU és Kína is igyekszik fellépni az AI gyors térhódítása kapcsán, a szakértők az AI-alapú gazdasági bűncselekmények elterjedésétől tartanak.

A mostani eset kapcsán egyébként a scammer AI-alapú arccserével személyesítette meg az áldozat egyik barátját, és kért tőle 622 ezer dollárnak megfelelő összeget. Az illető elhitte, hogy a barátja épp licitál, és letétbe helyezi a pénzt. A rendőrség a lopott pénz nagyját már visszaszerezte egyébként. A közösségi oldalakon azonban beszédtéma lett az online biztonság és magánszféra témája, Kínában a helyiek szerint tombolnak az AI-átverések. A scammerek a fotókat, hangokat és videókat is felhasználják, a technikáikkal pedig nincs törvény, ami lépést tarthatna – állítják sokan.

Azóta történt

Előzmények