Az NVIDIA saját szuperszámítógépes CPU-val vág oda az AMD-nek és az Intelnek

Az AMD és az Intel ellen száll ringbe az új NVIDIA chip, amire már egy szuperszámítógép is épít. Az Intelnek is vannak azért olyan tervei, amelyek az NVIDIA tortájából kérnek egy szeletet.

Az NVIDIA a héten jelentette be, hogy a Bristoli Egyetemmel karöltve megépített egy új szuperszámítógépet, ami új NVIDIA chipre épít – ez az AMD és az Intel ellen száll ringbe.

Az NVIDIA nem csak a GPU-k, de az AI világában is kiemelkedő név lett, az AI-feladatok felgyorsítására is használhatóak ugyanis a GPU-i, ezért nagy irántuk a kerelet. A ChatGPT-t is ezernyi NVIDIA GPU-val alkották meg.

Míg az NVIDIA GPU-kat általában egy CPU-val kombinálják (amiknek a piacát hosszú ideje az AMD és az Intel uralja), addig idén az NVIDIA a saját Grace CPU chipjével versenybe szállt.

Az NVIDIA és a brit kutatók munkáját a HPE segítette az Isambard 3 szuperszámítógép megépítésekor. Ez kizárólag Grace CPU chipekre épít, egy GPU sincs benne. Klímakutatásra használják majd, többek között. Az új szuperszámítógép egyébként 270 kilowattot használ, így elvileg hatszor jobb teljesítményt és energiahatékonyságot garantál, mint a korábbi Isambard 2.

Az Intelnek is vannak persze tervei: AI-célokra fejleszti például a Falcon Shores chipet, ami az NVIDIA és az AMD ellen száll majd ringbe 2025-ben, 288 GB memóriával.

Azóta történt

Előzmények