Az AI döntheti el a következő választásokat

Dübörögnek az AI-bejelentések, de a figyelmeztetések is. A ChatGPT mögött álló OpenAI vezetőjét például az aggasztja, hogy a választások befolyásolására és eldöntésére is bevethetik egyesek az AI-t.

Az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy az USA-ban, az EU-ban és Kínában is top téma a helyi kormányok számára, hogy mielőbb és szigorúan szabályozzák az AI-t, mivel az komoly fenyegetéseket jelenthet a nemzetbiztonságra, a munkaerőpiacra, a társadalomra, az oktatásra és még sok egyébre – erre folyamatosan figyelmeztetnek a tech szektor legnagyobb szakemberei.

Az USA Szenátusa előtt most a ChatGPT mögött álló OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman mondta el a véleményét. Állítása szerint igen jelentős aggodalomra ad okot, hogy egyesek az AI-t használhatják a választások befolyásolására, akár eldöntésére, ezért szabályozásokra van szükség. Altman ideges a kockázatok miatt, ezért törvényeket és útmutatásokat sürget. Eközben a tech cégek dollármilliárdokat és adatot nem kímélve licitálnak egymásra AI-funkciók terén. Egyre több kritikus véli úgy, hogy ezzel társadalmi károkat okozhatnak, az előítéletek és tévinformációk mennyisége megnő, ráadásul egyre hitelesebbnek tűnnek majd a hazugságok, hamis tartalmak. A legnegatívabb hangok szerint az AI véget vet az emberiségnek is.

Hirdetés

A szenátusi meghallgatáson Cory Booker szenátor kijelentette, hogy a szellemet már nem lehet visszazárni a palackba, a kérdés az, hogyan lehet a legjobban szabályozni az AI-t. Altman szerint az USA-nak licencelni és tesztelni kellene az AI-modellek fejlesztését, főleg akkor, ha azok a vélemény, gondolkodás befolyására alkalmasak. A cégeknek pedig jogot kell adnia arra, hogy megtagadják adataik felhasználását az AI-tréningek elől.

A WHO is óvatosságra int, dübörögnek a bejelentések

Miközben a vitákat és érveléseket megállás nélkül folytatják, addig a bejelentések nem állnak le, sőt, egyre csak gyorsulnak. Az elmúlt pár nap AI-újdonságait is órákon át lehetne sorolni, de az érdekesebbek közé tartozik, hogy miközben a WHO szerint óvatosnak kell lenni az AI egészségügyben való használata kapcsán (az AI által használt adatok ugyanis téves döntésekhez vagy rossz használati módokhoz vezethetnek), addig a Hippocratic AI startup rögtön elkezdett AI-modelleket építeni az egészségügynek, és kapott is 50 millió dollárt, valamint nagy lelkesedést a befektetők részéről, hogy az ágazatokat külön AI-modellekkel kell kiszolgálni.

A Zoom a korábban az etikus AI elveit hirdető Anthropicba fektetett be nagy, de titkos összeget, és integrálja majd a technológiát. A Baidu jelezte, hogy szerintük az ő AI-chatbotjuk fontos és érzékeny témákban sem hibázik majd. A Shell pedig AI-alapú technológiával gyorsítja a mélytengeri felfedezéseket és az olajkitermelést (de azért több lábon áll, a NIO-val közösen az első európai EV-akkucserélő állomásukat mutatták be, meglehetősen furcsa szövetség ez). A Meta adatközpontokkal szolgálná ki jobban az AI-munkákat, egyedi chipeket is fejlesztenek házon belül. A BT pedig 2030-ra 55 ezer embert épít le, többek között AI-fejlesztések miatt.

A Microsoft pedig mindenhol segít, ahol tud, így az SAP-nál a toborzást már generatív AI segíti.

Azóta történt

Előzmények