Bill Gates szerint az AI miatt eltűnnek a keresőoldalak és az online áruházak

Bill Gates konkrétan úgy gondolja, hogy az AI miatt leszoknak majd az emberek a Google keresőről és az Amazon áruházáról is.

A San Franciscóban, a Goldman Sachs és az SV Angel által tartott AI Forward 2023 konferencián sok érdekes és meghökkentő dolog elhangzott. Megszólalt például Bill Gates, aki szerint azt a technológiai versenyt kell megnyerni, amiben valaki kifejleszti a legjobb AI-asszisztenst (AI-ügynököt).

Gates szerint ezzel teljesen fel lehet borítani a keresőmotorok és az online áruházak piacát, konkrétan senki nem akar majd a Google Keresőre vagy az Amazon áruházára menni, tette hozzá.

Gates azt mondja, csalódna, ha a Microsoft kimaradna ebből a versenyből, de 50 százalék esélyt lát rá, hogy a legjobb egy startup lesz. Őt magát lenyűgözi például az Inflection AI.

AI-asszisztenst cégek tömegei építenek jelenleg, ezek hangalapú vagy szöveges utasításra is képesek feladatok elvégzésére.

Ezen a konferencián egyébként az OpenAI is megszólalt: kollektív döntéseket sürgetnek az AI kapcsán, a Wikipedia-modellhez hasonló működést is említettek. Állításuk szerint nem ők akarják a Szilícium-völgyből megírni mindenki számára a törvényeket, hanem demokratikus döntéshozásban hisznek, és már többször jelezték, a világ kormányainak össze kellene hangolniuk az intézkedéseiket, hogy az AI-fejlesztések biztonságosak legyenek. Az OpenAI vezetője attól tart, hogy az AI döntheti el a választásokat – az emberek pedig attól, hogy emiatt szűnik meg a civilizáció.

Azóta történt

Előzmények