Globális AI-szövetség jött létre

Meg kell előzni azt, hogy a legfejlettebb technológiákat államok, cégek vagy emberek rossz célokra használják.

A Világgazdasági Fórum (WEF) alapítványi nonprofit szervezet tegnap jelentette be, hogy akciószövetséget (Global AI Action Alliance) hoztak létre, hogy egyrészt támogassák a mesterséges intelligencián alapuló technológiák bevezetését, másrészt megoldásokat keressenek az MI által felvetett, igen komoly problémákra is.

A szövetség munkájában induláskor több mint száz, nemzeti és multinacionális, ipari, tudományos és civil szervezet vesz részt. Köztük van pl, az OECD, az UNESCO, de az IBM vezérigazgatója, Arvind Krishna, vagy a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség vezetője, Sharan Burrow is. A szövetség a működéséhez, projektjeihez 500 ezer dollárt kapott az MI-t kiemelten támogató Patrick J. McGovern Alapítványtól.

Az alapításkor kimondták, hogy a mesterséges intelligenciával igen sok jót lehet tenni az emberiség javára, de egyrészt vannak – gyakran jogos – félelmek, melyeket el kell oszlatni, másrészt pedig meg kell előzni, hogy ezekkel a technológiákkal bármilyen okból, bármilyen módon visszaéljenek – épp ezért kiemelten fontos egy etikai keretrendszer kiformálása is. A szövetség célja az is, hogy feltárják azokat a területeket, ahol az MI a leghasznosabb lehet az emberek és a Föld számára, és közös, nemzetközi együttműködéssel határozzák meg stratégiai célokat és azok elérési módját, valamint felállítsák azokat a korlátokat, melyek a biztonságot szolgálják.

Azóta történt

Előzmények