Mesterséges intelligencia-alapú rendszerek betiltására készül az EU

Többek között a tömeges megfigyeléssel és a társadalmi minősítéssel kapcsolatos alkalmazást is betilthatják.

Elsőként a Politico számolt be arról, hogy az EU arra készül, hogy számos területen betiltsa a mesterséges intelligencia használatát.

Hivatalosan mindezt a jövő héten jelentik be állítólag, de online már kiszivárgott, hogy mire lehet számítani. Amennyiben a tervezetet elfogadják, akkor az EU keményen tiltja vagy korlátozza majd a mesterséges intelligencia használatát számos területen.

A tagállamok állítólag kötelesek lesznek értékelőtanácsot felállítani, amely teszteli és minősíti a kockázatos AI-rendszereket. Azok a cégek, amelyek tiltott AI-szoftvert fejlesztenek vagy forgalmaznak, a globális árbevételük 4 százalékának megfelelő büntetésre is számíthatnak.

A tervezet szerint betiltanák a mesterséges intelligencia használatát tömeges megfigyelési célokra. Egyének követése és adatok egyéb forrásokból való összesítése is tilos lehet majd. A társadalmi minősítéssel foglalkozó AI-rendszereket is betiltanák állítólag (amely megbízhatóságot vagy személyiségvonásokat feltételez viselkedés alapján).

Azt mondják, hogy állítólag külön engedély kell majd a távoli biometrikus azonosítórendszerekhez, mint például az arcfelismerés használata nyilvános helyeken. Az embereket pedig külön értesíteni kell arról, ha AI-alapú rendszerrel kerülnek interakcióba. A felügyelőbizottságok alá tartozhat minden olyan rendszer, ami fenyegetheti a biztonságot: önvezető autók, toborzórendszerek, jogi döntéshozó rendszerek, stb… A magas kockázatú rendszerek piacra dobása előtt külön bizottság ellenőrzi majd azokat, továbbá azok felügyeletét, és azt is megnézik, hogy sztereotípiáktól mentes, minőségi adathalmazra építették-e a rendszereket.

Minden tagállam képviselheti majd magát továbbá az Európai Mesterséges Intelligencia Tanácsban, és közösen dönthetnek a fenyegetést jelentő rendszerekről és a javasolt változtatásokról, tiltásokról.

A részletekre április 21-én derülhet fény.

Azóta történt

Előzmények