A szöveget író mesterséges intelligencia lehet az új divat

Az OpenAI szöveggeneráló rendszere, a GPT-3 immáron napi 4,5 milliárd szót termel, a gépi tanulásra épülő szövegírásra rengeteg cég építhet.

A gépi tanulás kapcsán az egyik legnagyobb trend a szöveggenerálás lett.

A mesterséges intelligenciára építő rendszerek szavak milliárdjait nézik át az internetről, majd bizonyos feltételek alapján önállóan képesek szövegeket alkotni. Ezután felhasználhatják a rendszert fikciók írására, programozáshoz, de bevethető akár történelmi személyekkel való chateléshez is.

A legismertebb generátor az OpenAI által fejlesztett GPT-3, amelyet immáron több mint 300 app használ, és több mint 4,5 milliárd szót állít elő a motor naponta. A szakértők szerint az AI-alapú szöveggenerálás piaca hamarosan berobbanhat.

Bár az OpeanAI nonprofit szervezetként kezdte, az utóbbi években pénzt próbál termelni a GPT-3 révén. A Microsoft exkluzív szerződést kötött például a program kódjához való hozzáférés érdekében (és az egész rendszer az Azure felhőplatformon fut), de bárki jelentkezhet, hogy szolgáltatást építsen a GPT-3-ra. Ami azt illeti, már több száz cég így is tesz. A Viable nevű startup például a fogyasztói visszajelzéseket elemzi, a Fable Studio VR-tartalmakhoz gyárt párbeszédeket, az Algolia a webes keresési termékeket javítja így fel.

Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hiába épít valaki gyorsan és egyszerűen virágzó üzletet a GPT-3-ra, mivel a technológia nem lesz a tulajdonában, ezért bárki más is jöhet holnap egy ugyanolyan vagy jobb termékkel (jó kezelőfelület vagy márkanevek ide vagy oda). A jövő egyik nagy üzleti modellje mindenesetre az MLaaS lehet (gépi tanulás, mint szolgáltatás).

A szakemberek szerint ennél viszont jóval nagyobb probléma, hogy ezek a szöveggeneráló rendszerek elég sok hibával és rossz minőséggel dolgoznak, és amint sok korábbi teszt rámutatott, átvehetik a káros elméleteket, szóhasználatot, viselkedést. A GPT-3-at orvosi környezetben is tesztelték már, a modell azonban egy öngyilkossági hajlamot mutató betegnek végül azt tanácsolta, hogy ölje meg magát. A szakértők szerint ez különösen aggályos dolog, és remekül jelzi, hogy mennyi hátulütője van annak, hogy a világban lassan mindenhez algoritmusokat használnak. Arra is figyelmeztetnek, hogy a GPT-3 a jövőben csak fejlődni fog, ezért ideje felkészülni egy olyan digitális világra, amelyet eláraszt a robotok generálta szöveges tartalom.

Azóta történt

Előzmények