Mesterséges intelligencia és porszívó

Az iRobot nagyszabású frissítése az okos otthonok integráns részévé kívánja tenni a takarítórobotokat.

Harminc éves története egyik legnagyobb fejlesztését jelentette be a konzumer robotpiac meghatározó gyártója, az iRobot.

A most bevezetett újítás platformcsere a híres porszívóknál és egyéb termékeknél: az iRobot Genius Home Intelligence nevű platform magja az AI, a mesterséges intelligencia alkalmazása. Mint az iRobot alapító-vezérigazgatója, Colin Angle fogalmazott a bejelentés kapcsán: „Ez a váltás lobotómia, az összes robotunknál kicseréltük az intelligens rendszereket.”

A vezető elmondta, hogy az egyre szélesedő piacon versenyelőnyt várnak attól, hogy termékeik egy kiterjedt, új szolgáltatásokat nyújtó platformot nyújtanak, a pozíció megőrzéséhez intelligensebb gépek szükségesek: „Az autonómia nem egyenlő az intelligenciával. Együttműködésre van szükségünk [a gépekkel]” – tette hozzá Angel.

iRobot
[+]

A stratégiai fejlesztési folyamat 2018-ban indult meg a vállalatnál, amikor egyes Roomba porszívóknál bevezették a térkép funkciót, ami azt jelenti, hogy a robotok lakástérképet készíthetnek, mely alapján a felhasználó specifikálhatja a gép munkáját – az új platform ezt a lehetőséget is kibővíti, testre szabhatóbbá teszi, ugyanis a beépített kamerák és az AI segítségével a porszívó a lakás berendezési tárgyait is azonosíthatja és naplózhatja, javaslatokat tehet az egyes területek tisztaság alapján történő besorolására, egy alkalmazás vagy egy digitális asszisztens segítségével pedig konkrét utasításokat is lehet neki adni, hogy épp hol és mit kell csinálnia. Például meg lehet azt határozni, hogy a reggeliző gyerekek után az asztal környékét tisztítsa meg, nem kell az egész konyhát feltakarítania – nyilatkozta Keith Hartsfield termékmenedzser.

iRobot
[+]

Az új rendszer azt is lehetővé teszi, hogy ha egy zavaró akadály – pl. egy padlón futó kábel – folyamatosan gondokat okoz a működésben, akkor azt a felhasználó jelölje be a beállítás során. Emellett előre lehet programozni az eszközt, hogy amikor a felhasználó elhagyja a lakást, akkor egy adott menetrend szerint takarítson – ezt adott esetben össze lehet kötni az okos lakás intelligens zárjával, hogy a két rendszer kommunikáljon. A programozott takarítás egyéb lehetőségeket is magában foglal: példaként azt hozzák fel, hogy ha mondjuk egy háziállat vedlik vagy allergiaszezon van, akkor lehet olyan ütemtervet készíteni, hogy a gép gyakrabban takarítson.

Mikor a fejlesztések megindultak, adatvédelmi aggodalmak is felmerültek, hiszen annak komoly következményei lehetnének, ha a porszívó által készített fényképes lakástérképek, a berendezési tárgyak azonosítása illetéktelen kezekbe kerülnének. A vállalat részéről igyekeznek mindenkit megnyugtatni: a Roomba által készített képeket nem tárolják, és nem osztják meg másokkal – mondják. A vezérigazgató közölte, hogy porszívó által rögzített adatokat bizalmasan kezelik, a képek nem hagyják el az eszközt, és csak pár másodpercig tárolják őket, a rögzítés után kivonatos, absztrakt térképeket készítenek. Emellett titkosítják is a szoftvert. Angle elmondta azt is, hogy ha ennek ellenére feltöri valaki a rendszert, ott nem fog semmi érdemlegeset találni, a támadó csak annyit láthatna, hogy van egy konyhának nevezett helyiség, amiben van egy konyhaasztal nevű tárgy.

A bizonyos típusokhoz használható iRobot App augusztus 25-től elérhető a felhasználók számára. A közlemény szerint a fejlesztés nem áll le: egy hathónapos időszaka alatt fogadják és elemzik az új funkciók felhasználói tapasztalatait, ha kell, módosítanak, és a végső cél egy saját operációs rendszer kialakítása, melynek munkálatai már folynak.

Azóta történt

Előzmények