A lengyelek megadóztatnák a virtuális pénzeket

Négy éve még nem foglalkoztak a témával, ma már a statisztikai hivatal gyűjti az adatokat, hamarosan tisztázhatják a digitális valuták helyzetét.

Lengyelországban hivatalosan is gazdasági tevékenységnek számít a virtuális valuták bányászata, írja a CoinTelegraph a lengyel statisztikai hivatalra hivatkozva. A szerv a témában gyűjtött statisztikai adatait és jelentéseit közvetlenül a lengyel miniszterelnöki hivatalnak küldi meg.

A hivatal holnapjára még december elején került fel a közlemény, miszerint az elektronikus pénzmozgásokat is regisztrálni kell. A cégeknek, melyek aktívak ezen a területen, be kell jelenteniük azt egy erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

Bitcoin kereskedés Varsóban
Bitcoin kereskedés Varsóban (forrás: The Future Reset) [+]

Az intézkedéssel a lengyel kormány célja a virtuális pénzekben elért nyereség adóztatása, viszont egyelőre ezek helyzete nem tisztázott. A helyzetet jól illusztrálja, hogy volt olyan lengyel bank, ahol zárolták azokat a számlákat, melyek tulajdonosai Bitcoin kereskedelemmel is foglalkoztak.

Négy éve a pénzügyminisztérium még azon az állásponton volt a kérdésben, hogy ami nem tiltott, az megengedett, másfél éve viszont már a reguláció is szóba került, ám akkor úgy tűnt, ezt országos szinten nem lehet szabályozni, és a lengyelek uniós direktívát sürgettek.

Lengyelországban sokkal ismertebbek a virtuális pénzek mint hazánkban, pénzintézetek nyíltak, több automatát telepítettek (igaz, ilyenek Magyarországon is vannak), sőt vannak olyan cégek, mint például a Telekom, melyek Bitcoinban is elfogadják a befizetéseket. Mivel egyre nagyobb mértékben térnek át az emberek a banki rendszert kikerülő, a kormány számára kevésbé követhető fizetési módokra, a döntéshozók lépéskényszerbe kerültek.

Azóta történt

Előzmények