Az aranynál is többet ér a bitcoin

Történelmi csúcson a digitális valuták legismertebb képviselője. Két éve kétszáz dolláron állt, nem sokan bíztak benne, hogy feltámad.

A legismertebb kriptopénz, a Bitcoin árfolyama a világtörténelem során először magasabbra kúszott, mint az aranyé. A decentralizált elektronikus valutát nagyjából két éve már mindenki temette, 2015 derekán kétszáz dollárig is visszaesett az értéke.

Az elmúlt három hónap árfolyama
Az elmúlt három hónap árfolyama (forrás: Coindesk) [+]

Az elmúlt időszakban kisebb-nagyobb kilengésekkel ugyan, de újra erősödni kezdett a bitcoin, ami néhány hete elérte az 1238 dolláros  árat, ezzel megelőzve az 1 uncia (28,35 gramm) aranyért fizetendő pénzmennyiséget (1237,7 dollár volt ekkor). Az elmúlt pár órában pedig egészen 1280 dollárig kúszott fel, azaz egyetlen bitcoin 377 ezer forintba kerül az aktuális árfolyamon.

Ott még nem tartunk, hogy az aranytartalékot érdemes volna bitcoinra váltani, hiszen a digitális valuta árfolyama nem túl megbízható, az ingadozása (és ezáltal az értéke) nem igazán tervezhető, szemben az arannyal.

Lehagyta az aranyat is
Lehagyta az aranyat is [+]

A legnagyobb csapást eddig az Mt Gox, a bitcoin kereskedelmi platform bedőlése okozta, miután az aranylázhoz hasonló keretek között egyszerűen bejelentették, hogy 750 ezer bitcoint vesztettek el egy technikai hiba miatt.

Azóta történt

Előzmények