Olyan mint a Bitcoin, csak tényleg anoním

A Zcash a blockchain technológiát ötvözi a titkosítással, az alkotók szerint ez a legjobb megoldás, ha valaki digitális pénzre vágyik.

Október 28-án, pénteken indul a Zcash, a világ legújabb digitális pénze. Az ötletgazda plasztikusan úgy fogalmazza meg a különbséget a Bitcoin és a Zcash között, hogy előbbi a http-pénz, míg utóbbi a https-pénz.

A tranzakciók védettek, így a küldő- és a fogadó felet is rejti a rendszer, míg a decentralizált hálózat, a publikus blockchain előnyeit a Zcash is élvezi. Persze, ha a felhasználó úgy dönt, adhat hozzáférést másoknak a saját pénzmozgásának nyomonkövetésére, ezzel a Bitcoin egyik legnagyobb problémáját orvosolja a megoldás.

A Zcash megalkotói fejlesztették ki a zk-SNARK technológiát, ami egy, végfelhasználói oldalról szakértelmet nem kívánó hitelesítési eljárás, ez a tranzakciók titkosított metaadatait felhasználva garantál fizetőképes névtelenséget, miközben a felek bizonyosak lehetnek abban, hogy senki nem lop, csal, hazudik.

A ZCash protokoll a normál paraméterek mellett titkosítókulcsokat is generál, ezeket jól kombinálva születhetnek új "érmék". "Nagyon izgatottak vagyunk a Zcash miatt, ez a világ első digitális pénzneme, ami a blockchain és a titkosítás előnyeit ötvözi" - fogalmazott Zooko Wilcox, a Zcash ügyvezetője.

Természetesen a kód elérhető GitHubon, a csapat fórumot, Twtittert és IRC-t is indított, illetve a közösséget a Slack is várja, illetve nyilvános a legutóbbi audit eredménye is. Az előzetes tesztek alapján (érték nélküli tesztbányászat és üzlet) a piac 0,2 Bitcoin árfolyamot jelez előre, azaz 1 Zcash nagyjából 130 dollárt érhet majd. A kliens Linuxra érhető el.

Azóta történt

Előzmények