Az Intel a legmodernebb chipgyártó géppel előzheti meg az egész szektort

Az Intel lett az első cég, amely szolgálatba állította az ASML új High NA EUV litográfiás chipgyártó eszközeit, ezzel minden riválisát megelőzheti.

Az Intel közleménye szerint ők lettek az első cég, amely szolgálatba állította a holland ASML új High NA EUV litográfiás chipgyártó eszközeit.

Az Intel elsőként vásárolt a 350 millió eurós gépből, amely új, kisebb, gyorsabb chipeket hoz majd, de pénzügyi és mérnöki kockázatokból sincs hiány. Az Intel szerint belementek az árazásba, mert elkötelezettek, és bíznak a költséghatékonyságában.

Az ASML domináns szereplő ezen a piacon, és éppen most szállította meg a második High NA EUV gépét, amelyet egy másik ügyfél kapott – feltehetően a TSMC vagy a Samsung. Ezek a gépek akár kétharmaddal is csökkenthetik a méreteket, márpedig a chiptervezésnél és gyártásnál a kisebb gyorsabbat és energiahatékonyabbat jelent. Szakemberek szerint mérlegelni kell ezt az előnyt a magasabb költséggel szemben, és azzal szemben is, hogy a régebbi technológia megbízhatóbb lehet, miközben bőven elég.

Az Intel igyekezete, hogy első legyen, nem véletlen: az EUV technológia fejlesztésében ők is segédkeztek, de az első ASML EUV-s terméket csak a TSMC után használták, ami Pat Gelsinger szerint nagy hiba volt (akkor a multi-patterningre szavaztak, több lépcsővel és alacsonyabb felbontású litográfiás gépekkel). Állításuk szerint ekkor kerültek bajba, mert bár a régebbi DUV eszközök olcsóbbak voltak, a folyamat túl időigényessé vált és sok hibát okozott, ami befékezte az Intelt.

Most, hogy átálltak az első-generációs EUV-ra a legfontosabb területeken, a High NA EUV-ra átállás már simább lesz, ígérik. Az új gép ezért még idén szolgálatba áll az oregoni kampuszon.

Az Intel az emeletes busz méretű gépet a 2025-ös, 14A generációs chipekhez használja majd, a próbagyártás 2026-ban, a sorozatgyártás 2027-ben indulhat. A második ügyfélhez képest azonban nagy előnyben vannak, mert egy ilyen gép szállítása és telepítése fél évet vesz igénybe.

Azóta történt

Előzmények