A kormány asztalára tette a kéréseit Európa legnagyobb tech cége, az ASML

Az ASML vezetésével nyolc chipcég kérte meg a holland kormányt arra, hogy támogassák azokat az intézkedéseket, amelyek az ország chipszektorát erősítenék.

Nem titok, hogy a holland kormány merőben másképp látja a jelent, mint az ASML, a chipgyártó eszközök piacán meghatározó vállalat, amely egyben Európa legnagyobb tech cége.

Nemrég felmerült, hogy a holland kormány tervei miatt inkább más országokban terjeszkedik és erősít az ASML, ezt továbbra is fontolgatják annak ellenére, hogy Hollandia végül 2,5 milliárd eurós infrastruktúrafejlesztést ígért Eindhoven városában, hogy az ASML-nek segítsen, és az ne menjen máshová.

Az ASML persze többet akar, így nyolc chipcég, élen az ASML-lel letette a helyi kormány asztalára a kéréseit. Azt akarják, hogy olyan intézkedéseket támogassanak, ami erősítené az ország chipiparát, például tartsanak meg adókedvezményeket, adómentességet a befektetések és a képzett, külföldről behozott munkaerő kapcsán. Az ASML szerint nekik növekedni kell, hogy kielégítsék a nagy igényeket, és azt kérik, ezt tegyék lehetségessé az országban, mert már elérték a korlátokat. Fölösleges bürokráciára, nem következetes törvényhozásra és a migrációval szembeni fellépésre panaszkodnak (miközben a szektor a jól képzett, külföldi munkaerőtől függ). A cég szerint az adómentességeket sem kell eltörölni, mivel ezek segítették Hollandiát a globális chipipar európai központjává tenni.

A cégnél már egy korábbi kereskedelmi miniszter is dolgozik, szerinte nem tudnak növekedni az infrastruktúra, az elektromos hálózat túlterheltsége, az elérhető olcsó házak hiánya, a megjósolhatatlan adóreformok miatt.

Az Eindhovenbe tervezett fejlesztéseket szélesebb körben követeli az NXP, az ASM International és a Besi is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények