2019. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Szoftver rovat

Zorin OS – nem csak Windows XP helyett

A Core változat meglehetősen jól sikerült és vannak Windowsra emlékeztető vonásai, de persze nem épp ikertestvérek, bár a Zorin OS egyes területeken talán még jobb is. Hogy mégsem lesz tömeges áttérés, az leginkább nem a Zorin OS hibája, amelyik magához vonzhatja a linuxos világban még tájékozatlanokat, kezdőket is.

Lite: takarékosság

A Linux általános előnyeit a megszokott windowsos kezelőfelületek kényelmével hivatott ötvözni a Zorin OS. Több telepítőkészlet áll rendelkezésünkre, de mi most mellőztük a fizetős és oktatási kiadásokat, és a Lite, valamint Core ISO képállományokat vettük használatba.

Hirdetés

A Lite telepítő ISO képállománya körülbelül 969 MB; csak a legalapvetőbb, legkönnyedebb alkalmazásokat kínálja, feltelepítve kevesebb mint 7 GB-ot foglal el a merevlemezből. Persze ezt valahogy ki kellett gazdálkodni, így LibreOffice helyett az AbiWord és Gnumeric áll rendelkezésünkre, a mail szoftver is meglehetősen karcsú, és más alkalmazások is hiányoznak. (Persze az is igaz, hogy a mailt a legtöbb felhasználó valószínűleg nem használja, hiszen majdnem mindenki böngészőből kezeli a levelezését.) Ami általában még kellhet a felhasználóknak, az feltelepíthető a nem túl kezes Software Centerből, a csomagkezelőkből, vagy a Zorin OS Lite Extra Software menüpontból, ami valószínűleg a kezdő áttérők számára készült, hogy ne kelljen bolyonganiuk a Software Center bugyraiban.

Zorin OS bemutató

A központban semmi különlegességet nem találtunk, csupán azok a népszerű programok sorakoznak, melyeket a legtöbb Linux-felhasználó amúgy is feltelepít. Sajnos a Lite esetében a magyar nyelvi beállítások ellenére angol nyelvű LibreOffice került a gépre, ami nem lényegtelen, hiszen ilyenkor a magyar helyesírás-ellenőrző sem áll kapásból rendelkezésre. Ezek miatt, különösen kezdőknek, azt javasoljuk, hogy válasszák inkább a Core változatot, melyben teljesebb a magyarítás, és egyből merevlemezre kerül a honosított LibreOffice is.

Zorin OS bemutató

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Bemutató: Bodhi Linux

  Még egy Linux csupán, vagy valamiben kiemelkedő is a Bodhi? Elég-e a szépség és gyorsaság, avagy az, ha az Aerót pingvinre szabták? Vannak hátrányai, de nem rossz kis rendszer, és várhatóan pár éven belül igazán jó lehet. Egy próbát mindenképp megér.

 • Váltás Windows XP-ről Linux Mintre

  Hogyan lehelj új életet régi, de még használható számítógépedbe? Mitől lesz veszélyes zombi a Windows XP-ből 2014. április 8. után? Hogyan kerülhető el a probléma Linux Mint segítségével?

 • Linux – játékosan

  Megnéztük, hogy mivel lehet és érdemes játszani Linux alatt, és milyen élményre számíthatunk. A Steam színrelépésével pedig akár a jövő egyik jelentős gamer platformja is lehet kedvenc asztali Linuxunk.

 • Gyakori Linux problémák és megoldásuk

  Linux alatt sem fenékig tejfel az élet, itt is akadhatnak zavaró problémák, melyek megkeseríthetik az első lépéseket. Ismertetünk néhány gyakran felmerülő hibát és természetesen megoldásukat is.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.