Zorin OS – nem csak Windows XP helyett

Lite: takarékosság

A Linux általános előnyeit a megszokott windowsos kezelőfelületek kényelmével hivatott ötvözni a Zorin OS. Több telepítőkészlet áll rendelkezésünkre, de mi most mellőztük a fizetős és oktatási kiadásokat, és a Lite, valamint Core ISO képállományokat vettük használatba.

A Lite telepítő ISO képállománya körülbelül 969 MB; csak a legalapvetőbb, legkönnyedebb alkalmazásokat kínálja, feltelepítve kevesebb mint 7 GB-ot foglal el a merevlemezből. Persze ezt valahogy ki kellett gazdálkodni, így LibreOffice helyett az AbiWord és Gnumeric áll rendelkezésünkre, a mail szoftver is meglehetősen karcsú, és más alkalmazások is hiányoznak. (Persze az is igaz, hogy a mailt a legtöbb felhasználó valószínűleg nem használja, hiszen majdnem mindenki böngészőből kezeli a levelezését.) Ami általában még kellhet a felhasználóknak, az feltelepíthető a nem túl kezes Software Centerből, a csomagkezelőkből, vagy a Zorin OS Lite Extra Software menüpontból, ami valószínűleg a kezdő áttérők számára készült, hogy ne kelljen bolyonganiuk a Software Center bugyraiban.

Zorin OS bemutató

A központban semmi különlegességet nem találtunk, csupán azok a népszerű programok sorakoznak, melyeket a legtöbb Linux-felhasználó amúgy is feltelepít. Sajnos a Lite esetében a magyar nyelvi beállítások ellenére angol nyelvű LibreOffice került a gépre, ami nem lényegtelen, hiszen ilyenkor a magyar helyesírás-ellenőrző sem áll kapásból rendelkezésre. Ezek miatt, különösen kezdőknek, azt javasoljuk, hogy válasszák inkább a Core változatot, melyben teljesebb a magyarítás, és egyből merevlemezre kerül a honosított LibreOffice is.

Zorin OS bemutató

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények