Zorin OS – nem csak Windows XP helyett

Core: többet és jobban

A Core kicsivel többet, 1,38 GB-ot nyom, és több merevlemezterületet is használ, itt már alaptartozék a LibreOffice, a Thunderbird, és van számos multimédiás alkalmazás, még videószerkesztő is. Persze mindezeket mi magunk is összeválogathatjuk és feltelepíthetjük a Szoftverközpontból, mely a Lite esetében rendszeresített Software Centerrel ellentétben már magyarított, és ismerős lehet az Ubuntuból. Sokkal több információt ad, mint a Lite kiadás alkalmazáskezelője, így aki még nem böngészte a linuxos kínálatot, az kicsit otthonosabban érezheti magát ebben.

Zorin OS bemutató

Az alapértelmezett alkalmazáskínálat elég szabványos, jó részük olyan címekből áll, melyek Windows alatt is elérhetők és meglehetősen népszerűek is. Az irodai készletet a LibreOffice és a Dokumentummegjelenítő együtt fedik le. Az alapértelmezett böngésző a Firefox, emellett ott az Empathy közösségi csevegőkliens is, mely idegen az áttérőknek, viszont kiválóan integrálták a rendszerbe, és kezeli a Facebook, Google, Flickr, Twitter, AIOM, Windows Live, Salut, Jabber és Yahoo fiókokat, nem nehéz megkedvelni. Ha nem tetszik a böngésző, akkor a Zorin Web Browser Manager segítségével megszabadulhatunk tőle, és kérhetünk egy másikat: a teljes kínálatot itt a Firefox, Google Chrome, Opera és Midori alkotja. Igen, a Chrome-ról van szó: a Google saját kódjaival spékelt böngésző jobb kompatibilitási eredményt adhat, mint a csak nyílt forráskódra alapuló Chromium (hogy miért, és ez mennyire jó, az már egy másik kérdés, mindenesetre itt van ugyanaz a Chrome böngésző, mint amit Windows alatt megszokhatott a felhasználó). Rögtön telepítés után működik a Flash-támogatás Firefox és Chrome alatt is. A Midori nem a tökéletes kompatibilitásáról híres, nem biztos, hogy megy vele minden, de kisigényű, gyors böngésző, régebbi PC-ken érdemes lehet próbálkozni vele.

Alapértelmezett zenelejátszó a Rithmbox, mely segít gyűjteményünket menedzselni és internetes rádióadókat is hallgathatunk vele. A Videók menüpont mögött a Totem lejátszó rejtőzik, Alaptartozék a Brasero (ha még valaki írna optikai lemezt), a Csííz webkamera-kezelő és a Hangrögzítő is. A Shotwell áll rendelkezésre képnézegetéshez és rendszerezéshez. Még az OpenShot is benne van a készletben, ami az egyik legjobban használható videószerkesztő Linux rendszereken.

Zorin OS bemutató

Zorin OS bemutató

A játékok között szerencsére nem a Windows XP-ből menekültek által furcsán méregetett pingvines (tux) címek sorakoznak, hanem többségében olyan klasszikusok (pasziánsz, aknakereső, mahjongg, sudoku, quadrapassel), melyek már a Win 9x óta rontják a munkavállalók hatékonyságát. Szeretjük a pingvines játékokat is, ezek is letölthetők, és jópofa újdonságként hathatnak egy Windowshoz szokott kocajátékos számára, de ha csak ezek sorjáznának a Games mappában, az szerintünk idegenül hatna, így kifejezetten jó választásnak tartjuk ezt a játékfelhozatalt.

Zorin OS bemutató

Persze, ha kevés lenne, akkor ott a Steam, amire egyre másra jönnek ki a neves címek (Tropico 5, Another World) Linux alá is, vagy a telepített alkalmazáskészlet részét képező Wine és PlayOnLinux, melyek sokat fejlődtek az utóbbi években. Van NDIS Wrapper windowsos wifiadapterek használatához, és úgy általában az ubuntus alapok miatt azt kapjuk kompatibilitás terén, amit az Ubuntu esetében. Ha valakit idegesítene a Unity stílusa, akkor akár Zorinra is áttérhet, itt is elérhetők ugyanazok az alkalmazások a szoftverközpontban, ubuntus fiók használatára csak vásárlás esetén lesz szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények