Bemutató: Bodhi Linux

Pici vagyok és szép

A Desktop Linuxok világa sokszínű, különféle ösvényeken járhatunk, ami üdítő a Windows kikövezett egyenútjához képest. A szoftveróriás marketingstratégiája hol az Aero és az átlátszóság természetesebb hangulatú világát kelleti (Vista és Windows 7), hol egy éles kanyarral a „letisztult kezelőfelületet” kiáltja ki üdvözítőnek, így azok, akiknek a kellemes megjelenés és a szem számára természetesebbnek ható átmenetek, árnyékok is fontosak most jól kiestek a pikszisből. Szerencsére időről időre felbukkan egy-egy új Linux-kiadás, hogy elődeihez képest próbáljon valami gyökeresen újat vagy épp csak kellemesen mást nyújtani: a Bodhi Linux szinte kiveszi az Aero kezéből a stafétabotot. (Egyébként ez amúgy is kihullott volna.)

Reményteli tekintetünket most a Bodhi Linuxra vetjük. Nem szakértőként, hanem gyakorlottabb laikusként: vajon kaphatunk-e szebb és gyorsabb munkakörnyezetet egy öregecske hardverhez, és ez a környezet élhető-e parancssormentesen is?

Pici vagyok és szép

Érdekes trend a PC-processzorok fejlesztésnél, hogy már hosszú évek óta nem érdekli a tervező és gyártó cégeket (nincsenek túl sokan) a teljesítmény további fokozása. Alig van valami előrelépés e tekintetben két processzorgeneráció között, azaz egy új Core i3-as modell elődjénél talán tíz százalékkal lehet gyorsabb, erősebb – a tervezés fókuszában sokkal inkább az energiafelhasználás optimalizálása áll. (No és eleve leginkább a mobil megoldások fejlesztésére koncentrál mindenki a piacon.) Persze mindig lehet váltani alsó kategóriáról közép- és felső kategóriás CPU-ra (Intel- és AMD-vonalon is megvannak a megoldások), csakhogy erre a legtöbben nem költenének, inkább maradnak a régi vasnál, és esetleg kipróbálnak egy kevésbé erőforrás-igényes rendszert. Eddig a Lubuntut vagy a Puppyt ajánlottuk volna erre a célra, de most van egy új jelentkező, mely szintén kisigényű, ugyanakkor megjelenésére sem lehet panaszunk.

Bodhi Linux

A Bodhi Linux az Ubuntura épül, ahogy sok más sikeres leágazás is, egészen pontosan az LTS kiadásra, legalábbis ami a magot illeti. Asztalkezelője a testreszabhatóságáról ismert, a nagyon látványos eredményeket kínáló Enlightenment, mely egy kompozitáló rendszer; gyönyörű asztalokat, menüket, úszóbigyókat lehet vele megjeleníttetni. A Bodhi eleve az Enlightenmentet alkalmazza: nem csak telepíthető rá, mint sok más kiadásra, hanem már a Live CD is ezzel áll fel.

Telepítés és Enlightenment többféle ízben

Az Ubuntu telepítőjét tartalmazza a Bodhi telepítőkészlete is, mi a 2.4-es Bodhit próbáltuk ki. Aki már használt Ubuntut, annak ismerős lesz ez a varázsló, mely kínál partícióátméretezést, logikai kötetkezelést (LVM) és titkosított felhasználói mappákat is. Magyar nyelv is választható, de ez csak az Ubuntu-örökségig terjed, a Bodhi saját képernyői egyelőre csak angolul jelennek meg.

Bodhi Linux

A Live CD futtatásakor és utána az első indításkor is megjelenik az Enlightenment varázslója, melyben választhatunk grafikai ízlésünknek és gépünk teljesítményének függvényében. Először profilt (Profile), majd témát (Theme) kell kijelölnünk. A Profile a kompozit motor alapvető beállításait, a használt menü(k) stílusát és az alkalmazott aktív asztali elemeket határozza meg. A Bare nulláról indul azon gyakorlottak számára, akik maguk építenék fel Enlightenment asztalukat. A Compositing vertikális tálcával indít és igényes megjelenítéssel dolgozik, a Desktop pedig azoknak készült, akik hozzászoktak a Windows 95-Windows 7 korszak tipikusan bal oldalt alul elhelyezett Start menüjéhez. A Fancy az utóbbihoz hasonló, csak számos aktív asztali elemével a KDE rengeteg úszókütyüjén edződött Linux-felhasználók ízlését keresi. Van még Laptop profil akkutöltöttség-kijelzéssel és Tablet felállás is képernyő-billentyűzettel, sőt Tiling is, utóbbinál fix ablakok elhelyezésére van lehetőség. A profil után még fél tucat asztaltéma közül választhatunk már telepítéskor, ezek között találunk világos és sötét hátterűeket egyaránt. (Továbbiak letölthetők.)

Bodhi Linux

Annyi biztos, hogy bármit is válasszunk, példásan jól fog festeni – ez alól csak a hálózati kapcsolat ordenáré ikonja képez kivételt a tálcán, amit kézzel érdemes onnan eltávolítani, ha nem használjuk. Nem is bírtuk ki, hogy kedvcsinálónak ne rakjuk ide a gyári telepítéskor is választható Egypt témát, mert olyan "őőőőőrjítően" jól néz ki. Vannak persze más kiemelkedő megjelenésű felhasználói munkák is, melyek megtekinthetők a weboldalon, a Desktop of the week szekcióban. Az biztos, hogy kezdőként nem fogunk tudni ilyeneket készíteni, mert az Enlightenment nagyon finoman hangolható szerszám. Ugyanakkor örömmel konstatáltuk, hogy a Bodhi Linux – egyedülálló módon a Linux világában – leveszi a felhasználó válláról az Enlightenment-beállítások terhét, és elég bőséges sablonkészletet is biztosít.

Bodhi Linux

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kína Linuxra költözteti az állami számítógépeket

    A kampány nem most kezdődött, de most már határidőt is megszabtak: 2020-ra meg akarnak szabadulni a Microsoft-függőségtől.

Előzmények