A Windows 8.x hetesítése

Ingyenes megoldások

A Windows „hetesítés” három lépcsőből áll:

  • Aero Glass vizuális stílust adni a Windows 8.x-hez
  • Lecserélni a kezdőképernyőt egy klasszikus Start menüre
  • Minialkalmazásokat varázsolni az asztalra

Variációk egy témára: Aero Glass

Ha Windows 8.0-t használunk, akkor érdemes próbát tenni az Aero Glass for Windows 8, rendszerfájlokat elvileg nem módosító alkalmazással. A 8.1-hez készülő változat még erősen béta állapotban van, a régebbi stabil verzió pedig a Secure Bootot szeretné kikapcsolni, tehát jelenlegi formájában azoknak ajánlható elsősorban, akik még nem váltottak a 8.1-re, vagy nem UEFI BIOS-os rendszerük van, esetleg hajlandóak kikapcsolni a Secure Bootot.

Szép, csak egyelőre nem mindenkinek megfelelő
Szép, csak egyelőre nem mindenkinek megfelelő

A következő alternatíva már Windows 8.1-gyel is működik, a neve Aero8Tuner. Apró program (kevesebb, mint 30 KB a mérete), de sajnos ez sem tökéletes. Ha nem mozdítjuk el az ablakot, akkor még rendben is van az effekt, de ha új ablak kerül elé vagy elmozdítjuk, egyből olvashatatlanná válik a szöveg.

Aero8Tuner: amikor éppen rendben van a megjelenés
Aero8Tuner: amikor éppen rendben van a megjelenés

A kettő közül tehát inkább az első, ami használhatóbb, de kell még egy kis idő, hogy a 8.1-gyel is zökkenőmentesen együttműködjön.

Classic Shell, az ingyenes klasszikus

Sokak kedvence a Classic Shell, mely nevéhez méltóan három, a korábbi Windows generációkból ismert Start menüt képes megjeleníteni a Modern kezdőképernyő helyett.

A legelső alapértelmezés szerint még a Windows 9x/2000 érából való, az utolsó már a Windows 7-ből
A legelső alapértelmezés szerint még a Windows 9x/2000 érából való, az utolsó már a Windows 7-ből

A Classic Shell számos nyelven – köztük magyarul is – elérhető, teljesen ingyenes, könnyen testre szabható, de itt is vegyül egy kis üröm az örömbe.

A beállítási paneljéből lehet következtetni a lehetőségek mennyiségére
A beállítási paneljéből lehet következtetni a lehetőségek mennyiségére

Sajnos a program telepítését követően az ASUS TF810C táblagépen elég érdekes módon kezdett működni a billentyűzet és az érintőképernyő is. A jelenség a szoftver eltávolítását követően megszűnt, és könnyen lehet, hogy egyedi esetről van szó, de látszik, hogy nem teljesen bolondbiztos megoldás.

Asztali minialkalmazások Windows 8-ra

Talán ez a szegmens az ingyenes mezőny legtisztább része, itt csak egy igen népszerű alternatíva van, és az rendben működik Windows 8.0 és Windows 8.1 rendszereken egyaránt.

A Microsoft a Windows Vistával vezette be a minialkalmazásokat, a Windows 8-cal pedig ki. Erre a célra létrehozott központi alkalmazás-oldalukat is bezárták, mindezt úgy, hogy mind a Windows Vista, mind a Windows 7 támogatott ciklusukban vannak.

Négyablaknyi gadget gyűjtemény
Négyablaknyi gadget gyűjtemény

A 8GadgetPack telepítését követően lényegében ugyanazokat a minialkalmazásokat kapjuk meg, melyek az imént említett két Windows verzióban gyárilag is megvoltak. Van időjárás, valutaváltó, naptár stb..

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Start gomb után a Start menü is visszakerülhet a Windows 8-ba

    Belsős információk szerint az operációs rendszer következő nagy frissítése számos változást hoz majd, az átláthatóbb termékstruktúra mellett funkcionális módosítások is lesznek.

  • Áprilisban mutatkozik be a Windows 9

    A fejlesztés még korai fázisban van, a tervek szerint jövő tavasszal kerülhet a boltokba a következő operációs rendszer.

  • Chrome OS Lightot varázsol a Windows 8-ból a Chrome

    A böngésző nemrég kiadott frissítése érdekes újítást hozott, a Modern verziót indítva ugyanis a Chrome OS-hez nagyon hasonló, teljes képernyős felületre vált.

Előzmények

  • 110 000 dollár "vérdíjat" kapott a Microsofttól egy biztonsági szakértő

    A júniusban elindított ösztönző program első, százezer dolláros díjazottja egy új támadási felületet és kapcsolódó támadási technikákat tárt fel a Microsoftnak.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.