A Windows 8.x hetesítése

Stardock szoftverek I.

A Stardock idén ünnepli 20. születésnapját, nagy múltú cégről van tehát szó, melynek termékei nívósnak és népszerűnek számítanak a Windows-szépítgetők körében. Egy olyan sokoldalú platformot hoztak létre, hogy aki naprakészen tartja a tőlük vásárolt szoftvereit, annak szinte bármelyik Windowst lehetősége van tetszőleges szinten átalakítani úgy, hogy első ránézésre az akár OS X-nek is tűnhet. Vannak az XP-s időkből (sőt még jóval régebbről is) ismerősen csengő nevek, mint az ObjectDock, ami pont az OS X hasonló funkcionalitású megoldását varázsolja Windowsra, vagy az Iconpackager, a csomagjuk legfontosabb eleme pedig a WindowBlinds. Újabban több Windows 8.x specifikus szoftverük is debütált. Mi most a nagy Windows 8.1-es átalakításhoz elengedhetetlen szoftvereket fogjuk csak megvizsgálni.

Stardock WindowBlinds

A legtöbb Stardock szoftverhez hasonlóan ez is fizetős, ám két dolgot érdemes tudni: az egyik, hogy főverziónként kell frissíteni, és egy főverzió általában 3 évre szól. Én az alap WB-ból még 2005-ben vásároltam meg az 5.0-t, amit frissítettem 7.0-ra, a napokban pedig 8.x-re. Az új licenc ára 9,99 dollár, a frissítésé 6,99 dollár. Ezen felül teljes értékűen 30 napig próbaváltozatként működik.

Miután letöltöttük és telepítettük a szoftvert, egyből neki is eshetünk a témák böngészésének és azok finomhangolásának. A csomag eleve tartalmaz két Aero Glass hatást keltő témát is, ezek neve Diamond és Win8.

Az alapkészlet
Az alapkészlet

Ezek előre definiált transzparenciával elkészített sablonok, de ezen felül a WindowBlinds 8.x olyan témák esetében is lehetővé teszi az áttetszőség meghatározását a felhasználóknak, melyeket eredetileg a készítőik nem feltétlenül ilyennek álmodtak meg.

Win 8
Win 8

A WindowBlinds olcsó, ám egy-egy úgynevezett Master Skin hozzá 4-6 dollárba kerül. Természetesen van számos ingyenes is, de a fizetősök általában sokkal színvonalasabbak. Témákat több forrásból is be lehet szerezni hozzá, ha ingyenes kell, akkor javasolt böngészni a deviantart.com-ot, vagy a wincustomize ingyenes szekcióját. Néha prémium kategóriás témákat tesznek közzé a saját Facebook oldalukon.

A Stark téma például alapból nem lenne áttetsző
A Stark téma például alapból nem lenne áttetsző

Az áttetszőséget egyébiránt külön alkalmazhatjuk a tálcára/SuperBarra, a Start menüre, és az ablakokra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • A Start gomb után a Start menü is visszakerülhet a Windows 8-ba

  Belsős információk szerint az operációs rendszer következő nagy frissítése számos változást hoz majd, az átláthatóbb termékstruktúra mellett funkcionális módosítások is lesznek.

 • Áprilisban mutatkozik be a Windows 9

  A fejlesztés még korai fázisban van, a tervek szerint jövő tavasszal kerülhet a boltokba a következő operációs rendszer.

 • Chrome OS Lightot varázsol a Windows 8-ból a Chrome

  A böngésző nemrég kiadott frissítése érdekes újítást hozott, a Modern verziót indítva ugyanis a Chrome OS-hez nagyon hasonló, teljes képernyős felületre vált.

Előzmények

 • 110 000 dollár "vérdíjat" kapott a Microsofttól egy biztonsági szakértő

  A júniusban elindított ösztönző program első, százezer dolláros díjazottja egy új támadási felületet és kapcsolódó támadási technikákat tárt fel a Microsoftnak.

 • Ballmer: Egy Windows a cél

  A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.