A Windows 7 az új XP

A Net Applications decemberi jelentése szerint az asztali gépeknél az operációs rendszerek globális piacát döntően meghatározó Windows esetében a 8-as, illetve a legújabb, az októberben kiadott 8.1-es igen lassan terjed, a múlt év első hónapjában érték el együttesen a 10 százalékot, viszont a már őskövületnek számító XP folyamatos és viszonylag erőteljes visszaszorulása ellenére is meghatározó a maga közel 30 százalékával. A piac legerőteljesebb szereplője a Windows 7, mely még a növekedés fázisában van, és hamarosan elérheti az 50 százalékot – attól függően, hogy az XP-ről váltók a legújabbra vagy a már kipróbált 7-esre migrálnak.

os

A pontos adatok szerint: a Windows 8 és a 8.1 tortája decemberben 1,19 százalékponttal nőtt, így érték el a 10,49 százalékos részesedést, ezen belül a 8.1 mutatott némileg erősebb növekedést. Ez idő alatt a Windows 7-es 46,64 százalékról 47,52 százalékra erősödött, ami dinamikájában elmarad ugyan az új rendszerek növekedésétől, de azt jelzi, hogy a már sok helyen kipróbált, letesztelt szoftver előtt még van jövő. A Windows Vista jelenléte stabil (decemberben 3,61 százalék), míg az XP 31,22 százalékról leesett 28,98 százalékra, ami egyrészt mutatja a visszaszorulást, ugyanakkor még mindig meghatározó szerepére utal.

A desktopok terén a Windows még mindig egyeduralkodó: árnyalatnyi visszaszorulása (90,88 százalékról 90,73 százalékra) nem mérvadó, a többiek épphogy látszanak: az OS X 7,54 százalék, a Linux 1,73, a többiek a számolhatóság határa alatt.

A rankings.hu mérése szerint a magyar adatok roppant hasonlóak:

os

Azóta történt

Előzmények