A Windows 8.x hetesítése

Bevezető

A Windows 8.1-gyel rengeteg plusz szolgáltatás érkezett, melyeknek köszönhetően nagyban közeledtek egymáshoz a rendszerrel kapcsolatos felhasználói elvárások és a Microsoft által jelenleg képviselt irányvonal.  Ugyanakkor, bár a „fél rendszert” lecserélő frissítés nagy előrelépés, mégsem képes minden igényt kielégíteni.  A 8.1 sem hozta vissza a klasszikus Start menüt, vagy az Aero Glasst, és a hagyományos asztali minialkalmazásokat sem építették vissza. Eme jól megszokott hármas hiányát a konzervatívabb felhasználók egy része nagyon hiányolja, és ezen igényének ahol lehet, hangot is ad.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a Windows 8.0-tól kezdve kivették az Aerot az operációs rendszerből. Ezzel szemben a valóság az, hogy az Aero továbbra is része a Windowsnak, ami kikerült, az az üveghatást keltő Aero Glass. Akik pedig ezzel tisztában vannak, még inkább bírálják a vállalatot, hogy legalább opcionálisan miért nem teszi elérhetővé, hogy a felhasználó szabadon eldönthesse, szeretné-e használni vagy sem. Arról azért ne feledkezzünk el, hogy egyrészt az Aero Glass már hétéves múlt, másrészt akkoriban sokan pont azért háborodtak fel, mert felesleges csicsának tartották, ami szerintük annak ellenére volt erőforrás-zabáló, hogy játék közben a rendszer automatikusan kikapcsolta. Egy idő után muszáj váltani, mert unalmassá válna, ha nem így lenne, az XP-ből megismert Luna vizuális stílust is benne lehetett volna hagyni, XP rajongóknak kedveskedve (amúgy a Windows 8.0 alapértelmezett színvilága hasonlít az XP-ben látottra, csak picivel világosabb kék).

Amikor ekkora felhasználói bázisnak kell megfelelni, bizony nem egyszerű a Microsoft programozóinak és UI designereinek az élete. A felhasználók azt is kifogásolják, hogy amennyiben szeretnék a Windows korábbi verzióit idéző külcsínt kölcsönözni a rendszerüknek, akkor harmadik féltől származó programot vagy programokat kell telepíteniük, amikért valószínűleg fizetniük is kell. Nos, fizetni nem feltétlen szükséges, szerencsére vannak ingyenes megoldások, ismerkedjünk meg tehát velük.

Sokan a Windows 7-re hasonlító 8-ra vágynak
Sokan a Windows 7-re hasonlító 8-ra vágynak

A Windows Vistában jelent meg a minialkalmazások támogatása és az Aero Glass is, de teljessé csak a Windows 7-ben vált ez az élmény, ugyanis a SuperBar és a továbbfejlesztett Aero betekintési szolgáltatás, a tálca miniatűr nézet (már nem csak egy kép jelent meg, hanem az adott alkalmazáshoz tartozó többi is) csak az újabb rendszerben debütáltak.

Azt csak kevesen kétlik, hogy technológiailag a Windows 8.x jelentős előrelépés elődjéhez képest. A rendszer a kezdetektől stabil, lényegesen gyorsabban bootol, és számos továbbfejlesztett, korszerűbb szolgáltatást nyújt, mint a több mint négy éves Windows 7.

Vannak azonban olyanok, akik akár az új számítógépükhöz kapott Windows 8-at lecserélnék Windows 7-re, mivel zavarja őket a kezdőképernyő és hiányolják a korábbi rendszer sajátosságait. Nekik is megpróbálunk alternatívákat mutatni, hogy ne kelljen ilyen drasztikus lépésre szánniuk magukat.

Ingyenes megoldások

A Windows „hetesítés” három lépcsőből áll:

  • Aero Glass vizuális stílust adni a Windows 8.x-hez
  • Lecserélni a kezdőképernyőt egy klasszikus Start menüre
  • Minialkalmazásokat varázsolni az asztalra

Variációk egy témára: Aero Glass

Ha Windows 8.0-t használunk, akkor érdemes próbát tenni az Aero Glass for Windows 8, rendszerfájlokat elvileg nem módosító alkalmazással. A 8.1-hez készülő változat még erősen béta állapotban van, a régebbi stabil verzió pedig a Secure Bootot szeretné kikapcsolni, tehát jelenlegi formájában azoknak ajánlható elsősorban, akik még nem váltottak a 8.1-re, vagy nem UEFI BIOS-os rendszerük van, esetleg hajlandóak kikapcsolni a Secure Bootot.

Szép, csak egyelőre nem mindenkinek megfelelő
Szép, csak egyelőre nem mindenkinek megfelelő

A következő alternatíva már Windows 8.1-gyel is működik, a neve Aero8Tuner. Apró program (kevesebb, mint 30 KB a mérete), de sajnos ez sem tökéletes. Ha nem mozdítjuk el az ablakot, akkor még rendben is van az effekt, de ha új ablak kerül elé vagy elmozdítjuk, egyből olvashatatlanná válik a szöveg.

Aero8Tuner: amikor éppen rendben van a megjelenés
Aero8Tuner: amikor éppen rendben van a megjelenés

A kettő közül tehát inkább az első, ami használhatóbb, de kell még egy kis idő, hogy a 8.1-gyel is zökkenőmentesen együttműködjön.

Classic Shell, az ingyenes klasszikus

Sokak kedvence a Classic Shell, mely nevéhez méltóan három, a korábbi Windows generációkból ismert Start menüt képes megjeleníteni a Modern kezdőképernyő helyett.

A legelső alapértelmezés szerint még a Windows 9x/2000 érából való, az utolsó már a Windows 7-ből
A legelső alapértelmezés szerint még a Windows 9x/2000 érából való, az utolsó már a Windows 7-ből

A Classic Shell számos nyelven – köztük magyarul is – elérhető, teljesen ingyenes, könnyen testre szabható, de itt is vegyül egy kis üröm az örömbe.

A beállítási paneljéből lehet következtetni a lehetőségek mennyiségére
A beállítási paneljéből lehet következtetni a lehetőségek mennyiségére

Sajnos a program telepítését követően az ASUS TF810C táblagépen elég érdekes módon kezdett működni a billentyűzet és az érintőképernyő is. A jelenség a szoftver eltávolítását követően megszűnt, és könnyen lehet, hogy egyedi esetről van szó, de látszik, hogy nem teljesen bolondbiztos megoldás.

Asztali minialkalmazások Windows 8-ra

Talán ez a szegmens az ingyenes mezőny legtisztább része, itt csak egy igen népszerű alternatíva van, és az rendben működik Windows 8.0 és Windows 8.1 rendszereken egyaránt.

A Microsoft a Windows Vistával vezette be a minialkalmazásokat, a Windows 8-cal pedig ki. Erre a célra létrehozott központi alkalmazás-oldalukat is bezárták, mindezt úgy, hogy mind a Windows Vista, mind a Windows 7 támogatott ciklusukban vannak.

Négyablaknyi gadget gyűjtemény
Négyablaknyi gadget gyűjtemény

A 8GadgetPack telepítését követően lényegében ugyanazokat a minialkalmazásokat kapjuk meg, melyek az imént említett két Windows verzióban gyárilag is megvoltak. Van időjárás, valutaváltó, naptár stb..

Stardock szoftverek I.

A Stardock idén ünnepli 20. születésnapját, nagy múltú cégről van tehát szó, melynek termékei nívósnak és népszerűnek számítanak a Windows-szépítgetők körében. Egy olyan sokoldalú platformot hoztak létre, hogy aki naprakészen tartja a tőlük vásárolt szoftvereit, annak szinte bármelyik Windowst lehetősége van tetszőleges szinten átalakítani úgy, hogy első ránézésre az akár OS X-nek is tűnhet. Vannak az XP-s időkből (sőt még jóval régebbről is) ismerősen csengő nevek, mint az ObjectDock, ami pont az OS X hasonló funkcionalitású megoldását varázsolja Windowsra, vagy az Iconpackager, a csomagjuk legfontosabb eleme pedig a WindowBlinds. Újabban több Windows 8.x specifikus szoftverük is debütált. Mi most a nagy Windows 8.1-es átalakításhoz elengedhetetlen szoftvereket fogjuk csak megvizsgálni.

Stardock WindowBlinds

A legtöbb Stardock szoftverhez hasonlóan ez is fizetős, ám két dolgot érdemes tudni: az egyik, hogy főverziónként kell frissíteni, és egy főverzió általában 3 évre szól. Én az alap WB-ból még 2005-ben vásároltam meg az 5.0-t, amit frissítettem 7.0-ra, a napokban pedig 8.x-re. Az új licenc ára 9,99 dollár, a frissítésé 6,99 dollár. Ezen felül teljes értékűen 30 napig próbaváltozatként működik.

Miután letöltöttük és telepítettük a szoftvert, egyből neki is eshetünk a témák böngészésének és azok finomhangolásának. A csomag eleve tartalmaz két Aero Glass hatást keltő témát is, ezek neve Diamond és Win8.

Az alapkészlet
Az alapkészlet

Ezek előre definiált transzparenciával elkészített sablonok, de ezen felül a WindowBlinds 8.x olyan témák esetében is lehetővé teszi az áttetszőség meghatározását a felhasználóknak, melyeket eredetileg a készítőik nem feltétlenül ilyennek álmodtak meg.

Win 8
Win 8

A WindowBlinds olcsó, ám egy-egy úgynevezett Master Skin hozzá 4-6 dollárba kerül. Természetesen van számos ingyenes is, de a fizetősök általában sokkal színvonalasabbak. Témákat több forrásból is be lehet szerezni hozzá, ha ingyenes kell, akkor javasolt böngészni a deviantart.com-ot, vagy a wincustomize ingyenes szekcióját. Néha prémium kategóriás témákat tesznek közzé a saját Facebook oldalukon.

A Stark téma például alapból nem lenne áttetsző
A Stark téma például alapból nem lenne áttetsző

Az áttetszőséget egyébiránt külön alkalmazhatjuk a tálcára/SuperBarra, a Start menüre, és az ablakokra.

Stardock szoftverek II.

A következőkben válaszúthoz érkezünk. Háromféle Windows 8.x felhasználó létezik, az első, akinek az első dolga az, hogy lecserélje a kezdőképernyőt hagyományos Start menüre, a második, aki a kezdőképernyőt akarja jobbá tenni, és a harmadik, aki nem nyúl egyáltalán hozzá. Számunkra csak most az első két típus a fontos.

Stardock Start8

A Start8 a legprofibb hagyományos Start menü megoldás Windows 8.x-re. Tökéletesen kompatibilis a 8.1-gyel is, használata során gördülékenyen lehetett vele dolgozni, és tényleg olyan érzésem volt, mintha Windows 7 előtt lennék. Egy meglehetősen gyors Windows 7 előtt.

A Start8 tud magyarul is
A Start8 tud magyarul is

Ha mégis meggondolnánk magunkat, egyszerűen válthatunk a kétféle Start menü között. Windows 8.1-től újra megjelent a Start gomb, ezt például meghagyhatjuk a Microsoft-félének is, de cserélhetjük a Start8-asra is, vagy egy teljesen szabadon választott egyébre is.

A biztonság kedvéért felülre elhelyezett egy rögzített menüt, amivel a kezdőképernyőt csalogathatjuk elő
A biztonság kedvéért felülre elhelyezett egy rögzített menüt, amivel a kezdőképernyőt csalogathatjuk elő

Akik ilyen-olyan okokból nem váltottak 8.0-ról, ők most kapnak egy Start gombot. Külön megszabhatjuk, hogy mi történjen hagyományos és Modern környezetben.

Asztal
Asztal

A „forró sarkok” a Start8-ban is kikapcsolhatóak, de ezt már a 8.1 is tudja. A Start8 teljes mértékben visszaadja azokat a funkciókat (például legutóbbi elemek) és menüelemeket, amiket a Microsoft kivett. Évtizedes dolgok ezek, de sokakba belerögződött, és reflexszerűen mozdítanák a kurzort oda, ahol ezeknek lennie kellene.

Ugye, mennyire hasonlít a Windows 7-re?
Ugye, mennyire hasonlít a Windows 7-re?

Stardock szoftverek III.

Következzen a második tábor. Nekik mindjárt három szoftvert is készítettek, igaz, egyik még béta állapotú.

Stardock Decor8

A Decor8 főleg addig volt hiánypótló, ameddig meg nem jelent a Windows 8.1. Onnantól már a szoftver nélkül is megvalósíthatóvá váltak olyan, addig kivitelezhetetlen dolgok, mint az asztal háttérképe a kezdőképernyőn, vagy a csempeméret több fokozatban állítása.

Modern felületű a beállító panelje is
Modern felületű a beállító panelje is

Nyilván van értelme Windows 8.1-gyel is használni, hiszen az órát csak így tudjuk kitenni a kezdőképernyőre, és a háttér különböző effektjei is sokkal testre szabhatóbbak.  Van elmosódás, halványítás, és bizonyos időciklusonkénti háttércserére is van mód.

Színek
Színek

Nem feltétlenül kell ragaszkodnunk a Windows sémáihoz, egyedi színeket is keverhetünk.

Kis effektezés…
Kis effektezés…

Ez a szoftver is ismeri a nyelvünket, bár amint a mellékelt kép mutatja, néhol angolul kommunikál.

Zárolt képernyő
Zárolt képernyő

Szép képeket raktak bele, de a Windows 8.1-ben már elérhető diavetítés hiányzik.

Stardock szoftverek IV.

Még két program maradt. Az első stabil, a második pedig az előbbi oldalon emlegetett béta, ami egyébként egy Objectdock-féle megoldás a Windows 8.x kezdőképernyőjére.

Stardock ModernMix

Sok PC-tulajdonos felrója a Microsoftnak, hogy az új Windows rendszereken nem tesz különbséget, hogy az valamilyen érintőképernyős (mobil)gépen, vagy olyan asztali gépen fut, amit egérrel és billentyűzettel irányítanak, emiatt aztán a teljes képernyős Modern alkalmazások a mai Full HD-s kijelzőkön nem mutatnak valami jól. Mi több, egyenesen helypazarlók, hiába lehet belőlük akár négyet is kipakolni, meg különben is mi az, hogy nincs bezárás gomb, illetve ablakban futtatás?!

Általános beállítási lehetőségek - itt is lehet finomkodni
Általános beállítási lehetőségek - itt is lehet finomkodni

Ezt a problémát a 8.1 sem oldotta meg, bár enyhített rajta némileg, hogy amikor pl. a Modern felületű Skype-on keres valaki, bizonyos szituációkban automatikusan fél képernyőre vált.

Haladó beállítási lehetőségek – az ablakok méretének minimális korlátja van
Haladó beállítási lehetőségek – az ablakok méretének minimális korlátja van

Modern felületű Internet Explorer 11 futtatása ablakban
Modern felületű Internet Explorer 11 futtatása ablakban

Mondjuk az más kérdés, hogy mi értelme van egy IE 11-et Modern felületű módban ablakban futtatni, ha van hagyományos verzió is.  Azonban az időjárás alkalmazást így kiemelve asztali minialkalmazássá alakíthatjuk.

Stardock Launch8

Az egyetlen olyan béta szoftverük, amiért pénz is kérnek, de még ebben az állapotában is stabil.

Alapértelmezés szerint alul foglal helyet...
Alapértelmezés szerint alul foglal helyet...

A Launch8 jól mutat a kezdőképernyőn akár alul helyezzük el, akár felül.

...de ezen is lehet változtatni
...de ezen is lehet változtatni

Össszegzés

Az ingyenes szoftverekkel kezdődő teszt végére arra jutottam, hogy érdemes tenni velük egy próbát, de a 8gadgetpack kivételével a dolog kimenetele kérdéses. Amennyiben 8.0-t használ valaki, akkor jobbak az esélyei, mert ott az Aero Glass for Windows 8 is stabilan működik. Ha valaki már frissített 8.1-re, akkor két dolgot érdemes megfontolnia. Vagy beéri annak szolgáltatásaival, vagy érdemes egy teljesen profi megoldást vennie néhány dollárért, és akkor kényére-kedvére alakíthatja a Windowsát.

A Stardock szoftverek remekül teljesítettek a teszt alatt, nem okoztak lassulást, nem voltak instabilitásra utaló jelek sem, így ezek kipróbálása bárkinek ajánlott, aki esetleg hezitálna, tartva az esetleges működésbeli kockázatoktól.

Azóta történt

  • A Start gomb után a Start menü is visszakerülhet a Windows 8-ba

    Belsős információk szerint az operációs rendszer következő nagy frissítése számos változást hoz majd, az átláthatóbb termékstruktúra mellett funkcionális módosítások is lesznek.

  • Áprilisban mutatkozik be a Windows 9

    A fejlesztés még korai fázisban van, a tervek szerint jövő tavasszal kerülhet a boltokba a következő operációs rendszer.

  • Chrome OS Lightot varázsol a Windows 8-ból a Chrome

    A böngésző nemrég kiadott frissítése érdekes újítást hozott, a Modern verziót indítva ugyanis a Chrome OS-hez nagyon hasonló, teljes képernyős felületre vált.

Előzmények

  • 110 000 dollár "vérdíjat" kapott a Microsofttól egy biztonsági szakértő

    A júniusban elindított ösztönző program első, százezer dolláros díjazottja egy új támadási felületet és kapcsolódó támadási technikákat tárt fel a Microsoftnak.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.