Még tart az útkeresés a HP-nál

Felsőoktatás, munkaerőpiac

IT café: A felhős megoldások iránti igény a nagyvállalati vagy inkább a kkv szektor felől jelentősebb?

G.G.:  Mindkét területen nő az érdeklődés, sőt, a kkv szektorban egy-egy ilyen beruházás az informatikai rendszer kisebb és átláthatóbb mérete miatt adott esetben hamarabb is meghozhatja gyümölcsét, mint a nagyvállalatoknál. Ettől eltekintve még mindig él egy olyan tévhit, hogy a felhő valami rettentően bonyolult és átláthatatlan, csak nagyvállalatoknak való technológia.

IT café: A felsőoktatással kapcsolatos együttműködés a nehezebb évek alatt mintha kicsit háttérbe szorult. Várható ezen a területen valami előrelépés, esetleg nagyobb kezdeményezés?

G.G.: Ez a terület tipikusan olyan, ahol bármennyit teszünk, sosem lesz elég. Idén kifejezetten igyekeztünk ráerősíteni arra, hogy ne csak eszközadományozóként, hanem tartalomhozóként is beszálljunk a felsőoktatásba. Azt is nagyon fontos célként tűztük ki magunk elé, hogy a magyar mérnökképzésben aktívan részt vegyünk, mert ahhoz, hogy a végzős mérnökök versenyképes tudással lépjenek ki a munkaerőpiacra, ahhoz a felsőoktatás és a szakembereket felszívó szektor szoros együttműködése elengedhetetlen. Ez egy ördögi kör, amiből mindkét fél igyekszik kitörni, hiszen a felsőoktatási intézmények azt mondják, hogy nem vagy nagyon nehezen tudnak egy olyan környezetben képezni, ahol 2-3 évente változnak az elvárások, a vállalati szektor pedig nem nagyon talál megfelelő bázisra az oktatásban.

Az én véleményem az, hogy a piaci szereplőknek igenis segíteni kell abban, hogy az oktatási intézmények minden évben versenyképes, aktuális és hasznos tudást tudjanak adni. Az is fontos, hogy megtanítsák a fiatalokat a trendek felismerésére, lásd például a big datát: hiába nem jelentős még itthon a szerepe, ha emiatt nem foglalkoznak vele a leendő szakemberek, akkor sem lesz meg a tudás, amikor ténylegesen szükség lenne rá.

IT café: Van esély arra, hogy a HP a jövőben egy nagyobb beruházás keretében egy technológiai, K+F központot hozzon létre Magyarországon?

G.G.: Ezt nehéz megmondani, de egyelőre inkább azt tartom fontosnak, hogy „szedjük rendbe” a magyar felsőoktatási rendszert és infrastruktúrát, hogy egyáltalán lehessen mire stabilan alapozni a jövőben, és hogy legyünk versenyképesek. Ez alatt elsősorban nem azt értem, hogy „a HP” legyen versenyképes, hanem itthon versenyképes és jól képzett munkaerőnk legyen, amiből nyilván a HP is tud majd profitálni.

K+F-et illetően mindig keresni fogjuk a lehetőséget arra, hogy valami újat teremtsünk – most is van néhány pályázatunk beadva, amik mind olyasmit hoznának létre, ami a magyar gazdaságnak hasznára válhatna. Hogy lesz-e valamilyen nagyobb beruházás ezen a téren, arra most nem tudok válaszolni.

IT café: Mekkora problémát jelent a HP-nak a harmadik féltől származó és a hamisított nyomtatókellékek használata? Milyen lépéseket tesznek ez ellen?

G.G.: Komoly problémát jelent, de azon felül, hogy az ügyfeleinket és vásárlóinkat igyekszünk meggyőzni arról, hogy a jobb minőségű, eredeti termékeknél maradjanak, és edukáljuk őket a potenciális károkról, mást nem nagyon tudunk tenni. Röviden, leginkább marketing eszközeink vannak ezen a téren.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

  • Repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg?

    Másfél éve zuhan a PC-s piac, az elemzők még mindig nem látják a trend végét. A gépcserék ciklusa lelassult, sokaknak pedig egy tablet vagy okostelefon az első számítógépe.

  • Ölik egymást a mérnökökért a Szilícium-völgyben

    Az oktatási rendszerből nincs elég utánpótlás, a bevándorlási reformra még várni kell, a tech cégek pedig gombamód szaporodnak. A tapasztalt szakemberekért szinte mindent megtesznek, de a kezdők sora is jól megy.

  • Továbbra is hasít a Lenovo

    A kínai gyártó mára stabilan az első számú PC-gyártóvá vált, okostelefon-eladásai hatalmasat ugrottak, és a tabletek is szépen fogynak.

  • Átszervezéssel próbál új lendületet venni az Acer

    A tajvani gyártó az utóbbi két évben nehezen találja a helyét, a tabletek és okostelefonok térnyerése alaposan betett a PC-piacon korábban nagyon jól teljesítő vállalatnak.

Előzmények