Továbbra is csökkenő pályán a PC-s piac

Sorozatban ötödik negyedéves esésén van túl a PC-s piac, a Gartner piackutató vállalat szerint 2013 második negyedévében 76 millió PC (ami a piackutató értelmezésében asztali és notebook számítógépeket jelent) talált gazdára, 10,9 százalékkal kevesebb, mint 2012 hasonló időszakában. A másik nagy piackutató, az IDC szintén ma közölte számait, szerintük a csökkenés ennél is nagyobb, 11,4 százalékos volt.

Hirdetés

Ahogy az az elmúlt fél év eredményei alapján várható volt, a Lenovo átvette a HP-tól a piacvezető szerepet, bár ez inkább a HP csökkenő eladásainak köszönhető, hiszen a kínai gyártó pusztán tartotta tavalyi számait. Azért a Lenovo számára sem minden fenékig tejfel, a EMEA és USA régióban tapasztalható erőteljes növekedést az ázsiai piacokon (és főleg Kínában) nagymértékű csökkenés "ellensúlyozta ki". Ha a globális számokat nézzük, akkor a HP és a Dell viszonylag kis, 4-5 százalékos csökkenéssel úszta meg, az Acer és az ASUS viszont már nem járt ennyire jól: előbbi 35, utóbbi 20 százalékkal értékesített kevesebb számítógépet, mint egy évvel korábban. A Gartner szerint ez részben annak is köszönhető, hogy mindkét vállalat kiszállt a kisméretű notebookok piacáról.


[+]

Az amerikai piacon azért még mindig a HP az első, a második Dellnek pedig még sikerült is növelni eladásait. Az Apple várhatóan rövidesen átadja harmadik helyét a 20 százalékot növekvő Lenovónak. Az amerikai piac a körülményekhez képest összességében egész jól teljesített, ami talán annak is köszönhető, hogy a vállalatok a Windows XP támogatásának megszűnéséhez közeledve elkezdték lecserélni az operációs rendszer újabb verzióit nem, vagy csak lassan futtatni képes munkaállomásaikat.


[+]

Az EMEA régióban a Lenovón kívül (a gyártó 21 százalékot erősödött) minden más szereplő mélyrepülésben van, az Acer és az ASUS kiugróan magas csökkenést könyvelhetett el, de a HP is közel 20 százalékot esett az előző év második negyedévéhez képest.


[+]

A folyamatos csökkenés okait mindkét piackutató vállalat hasonlóan látja. Egyszerű tartalomfogyasztásra az emberek többsége inkább tabletet vesz, a Windows 8-as számítógépek még mindig nem elég vonzóak ahhoz , hogy lényegesen felpörgessék a PC-s piacot (bár a gyártók egyre lejjebb szorítják az árakat, és ezzel párhuzamosan egyre elérhetőbbé válnak az érintőképernyős megoldások is), és a vállalatok sem kapkodnak munkaállomásaik lecserélésével.

Azóta történt

  • Visszafogja a tévé- és a PC-gyártást a Toshiba

    A cég nem szünteti meg a termelést, de költségcsökkentésre, illetve szerkezeti váltásra szánták el magukat.

  • Kiemelt figyelmet szentel a fejlődő piacoknak a Dell

    A vállalat mai sajtótájékoztatóján hivatalosan is bemutatta az új Latitude 3000-es és 7000-es széria gépeit, és nagy vonalakban ismertette a reprivatizáció utáni terveket is.

  • Repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg?

    Másfél éve zuhan a PC-s piac, az elemzők még mindig nem látják a trend végét. A gépcserék ciklusa lelassult, sokaknak pedig egy tablet vagy okostelefon az első számítógépe.

Előzmények