Hirdetés

Továbbra is hasít a Lenovo

Jó úton halad a Lenovo ahhoz, hogy PC-gyártóból “PC-Plus” vállalattá alakuljon át, és a folyamatosan növekbő termékportfólión felül ezt mutatják a most közzétett második negyedéves eredmények is. A vállalat a nyár elején előzte meg a HP-t a PC-gyártók globális rangsorában, az elmúlt negyedévben a világon értékesített számítógépek 17,7 százalékán volt Lenovo embléma, ez 14,1 millió PC-t (asztali számítógép és notebook) jelent, ami két százalékos növekedés egy év alatt. A Lenovo szerint ez már sorban a tizennyolcadik negyedév volt, amikor jobban teljesítettek ebben ezen a területen a piaci átlagnál.

Hirdetés

A Lenovo 9,8 milliárd dolláros árbevételt ért el a most lezárt negyedévben, ez 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az üzemi eredmény pedig 38 százalékkal 283 millió dollárra nőtt. A gyártó összesen 29 millió eszközt adott el a negyedév során, azaz másodpercenként 4 Lenovo termék talált gazdára.

Tabletből több mint négyszer annyit, 2,3 millió darabot adtak el, mint egy évvel korábban, a Lenovo szerint ez a növekedés főleg a Kínán kívüli piacoknak köszönhető. Az okostelefon-eladásokról pontos számot nem közöltek, de azt igen, hogy itt 78 százalékos volt éves összehasonlításban az emelkedés (ezzel jelenleg a Lenovo a világ leggyorsabb ütemben növekvő nagy okostelefon-gyártója darabszám tekintetében az LG, a Huawei és a Samsung előtt), és a kínai piacon továbbra is nagy a kereslet a Lenovo készülékek iránt, itt 64 százalékos növekedést tudtak elérni egy év alatt.

Ashton Kutcher népszerűsíti a Lenovo Yoga tabletet
Ashton Kutcher népszerűsíti a Lenovo Yoga tabletet

A Lenovo gyakorlatilag évente duplázza a nem PC-gyártásból származó bevételét, az MIDH (Mobile Internet and Digital Home) kategóriába tartozó termékek – ide tartoznak az okostelefonok, a tabletek, okostévék – két éve még csak a bevétel 4 százalékát adták, egy évvel ezelőtt már nyolcat, mostanra pedig már 15 százalékot.

A vállalat vezetése optimistán tekint a jövőbe, és tovább folytatják a PC Plus stratégia kivitelezését, így minden bizonnyal egyre több Lenovo márkájú okostelefonnal, tabletettel és egyéb okos eszközzel találkozhatunk majd.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Nehéz dolga lesz a Kanadán és Amerikán kívüli BlackBerry vevőjelölteknek

    A Lenovo már korábban is szóba jött, mint lehetséges vevő, de a kanadai kormány már akkor is jelezte, hogy nem egyezne bele a vállalatokat és kormányzati intézményeket kiszolgáló üzenetkezelő rendszer kínai kézre juttatásába.

  • Repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg?

    Másfél éve zuhan a PC-s piac, az elemzők még mindig nem látják a trend végét. A gépcserék ciklusa lelassult, sokaknak pedig egy tablet vagy okostelefon az első számítógépe.

  • Továbbra is csökkenő pályán a PC-s piac

    Immár ötödik negyedéve csökkenőben a PC eladások, a Lenovo viszont továbbra is jól teljesít, és már átvette a HP-tól a vezető helyet.