Mit tehet, aki nem akar Windows 10-et?

Az ingyenes frissítési opció még négy hónapig él, de mihez kezdjen, aki eldöntötte: megtartja jelenlegi rendszerét?

Nem akarásnak frissítés a vége

Már csak négy hónap van hátra a Microsoft ajánlatából. Nyolc hónappal ezelőtt jelent meg a Windows 10 asztali változata, ekkortól számolandó az egy év, ameddig a Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszert használók ingyenesen frissíthetnek az "utolsó Windowsra". Sokan voltak, akik nem győzték kivárni a sorukat, de akadtak olyanok is, akik kivárásra játszottak. És ne feledkezzünk meg azokról sem, akik egyáltalán nem akarnak Windows 10-et.

Az elmúlt nyolc hónapban sokszor foglalkoztunk a vállalat legújabb operációs rendszerével, így újra- és újra előkerült az a téma is, hogy érdemes-e frissíteni. Ez az írás elsősorban azoknak szól, akik olyan szoftvert vagy hardvert használnak, amik nem kompatibilisek az 10-el, vagy egyéb más okból (például megszokás, bizalmatlanság) úgy döntöttek, nem akarnak élni a lehetőséggel. Másodsorban azoknak, akik megpróbálták, majd mégis visszatértek a korábbi változathoz, de azoknak is érdemes elolvasni, akik közvetlenül egyik forgatókönyvben sem érintettek.

Sokan még a megjelenés előtt jelezték igényüket
Sokan még a megjelenés előtt jelezték igényüket [+]

Közeledve az utolsó negyedévhez, amikor még költségek nélkül válthat a DirectX 12 exkluzív OS-re, a saját házunk táján is körbenéztünk, van-e még olyan eszköz és kolléga, aki esetleg eddig nem frissített, viszont szeretne. Egy kis költői túlzással találtunk rá így Rudira, akinek az asztali gépén Windows 8.1 futott. Szaladgálós laptopján a kezdetek óta Windows 10 van, méghozzá a fejlesztőknek és kísérletező kedvűeknek fenntartott Insider változat.

Időpontot kell választani, nincs mese Időpontot kell választani, nincs mese
Időpontot kell választani, nincs mese [+]

Az asztali Windows 8.1-ét már belakta, személyre szabta és megkedvelte, így Rudi nem akart, és nem akar most sem váltani: "nagyon tetszik a 8.1, a 10 viszont annyira nem". Eldöntötte, napi használatban van nála mind a két OS, szíve joga. Viszont határozottsága szemben áll a Microsoft akaratával, ami vehemensen próbálja rávenni arra, hogy legalább próbálja ki az újat. Néhány hete Rudi fatális hibát vétett, amikor pár órára magára hagyta számítógépét: egy korábbi alkalommal, mivel nem volt más választása, a legkésőbbi dátumra bökött a lehetséges telepítési időpontok közül, majd erről el is feledkezett.

A magányos gép számol, aztán cselekszik
A magányos gép számol, aztán cselekszik [+]

Mikor egy nap felállt a géptől, távollétében megjelent a fenti ablak, ami a Microsoft kommunikációjával ellentétben önállóan telepíteni kezdi a már amúgy is letöltött Windows 10-et (a hallgatás beleegyezés alapon), ha a visszaszámlálás alatt ezt a felhasználó nem állítja meg. A telepítési folyamat már javában zajlott, mire visszatért. Megvárta hát, míg használatra kész lesz a legújabb OS, majd egy határozott mozdulattal élt is a 31 napos visszatérési lehetőséggel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények