Mit tehet, aki nem akar Windows 10-et?

Az ingyenes frissítési opció még négy hónapig él, de mihez kezdjen, aki eldöntötte: megtartja jelenlegi rendszerét?

Nem akarásnak frissítés a vége

Már csak négy hónap van hátra a Microsoft ajánlatából. Nyolc hónappal ezelőtt jelent meg a Windows 10 asztali változata, ekkortól számolandó az egy év, ameddig a Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszert használók ingyenesen frissíthetnek az "utolsó Windowsra". Sokan voltak, akik nem győzték kivárni a sorukat, de akadtak olyanok is, akik kivárásra játszottak. És ne feledkezzünk meg azokról sem, akik egyáltalán nem akarnak Windows 10-et.

Az elmúlt nyolc hónapban sokszor foglalkoztunk a vállalat legújabb operációs rendszerével, így újra- és újra előkerült az a téma is, hogy érdemes-e frissíteni. Ez az írás elsősorban azoknak szól, akik olyan szoftvert vagy hardvert használnak, amik nem kompatibilisek az 10-el, vagy egyéb más okból (például megszokás, bizalmatlanság) úgy döntöttek, nem akarnak élni a lehetőséggel. Másodsorban azoknak, akik megpróbálták, majd mégis visszatértek a korábbi változathoz, de azoknak is érdemes elolvasni, akik közvetlenül egyik forgatókönyvben sem érintettek.

Sokan még a megjelenés előtt jelezték igényüket
Sokan még a megjelenés előtt jelezték igényüket [+]

Közeledve az utolsó negyedévhez, amikor még költségek nélkül válthat a DirectX 12 exkluzív OS-re, a saját házunk táján is körbenéztünk, van-e még olyan eszköz és kolléga, aki esetleg eddig nem frissített, viszont szeretne. Egy kis költői túlzással találtunk rá így Rudira, akinek az asztali gépén Windows 8.1 futott. Szaladgálós laptopján a kezdetek óta Windows 10 van, méghozzá a fejlesztőknek és kísérletező kedvűeknek fenntartott Insider változat.

Időpontot kell választani, nincs mese Időpontot kell választani, nincs mese
Időpontot kell választani, nincs mese [+]

Az asztali Windows 8.1-ét már belakta, személyre szabta és megkedvelte, így Rudi nem akart, és nem akar most sem váltani: "nagyon tetszik a 8.1, a 10 viszont annyira nem". Eldöntötte, napi használatban van nála mind a két OS, szíve joga. Viszont határozottsága szemben áll a Microsoft akaratával, ami vehemensen próbálja rávenni arra, hogy legalább próbálja ki az újat. Néhány hete Rudi fatális hibát vétett, amikor pár órára magára hagyta számítógépét: egy korábbi alkalommal, mivel nem volt más választása, a legkésőbbi dátumra bökött a lehetséges telepítési időpontok közül, majd erről el is feledkezett.

A magányos gép számol, aztán cselekszik
A magányos gép számol, aztán cselekszik [+]

Mikor egy nap felállt a géptől, távollétében megjelent a fenti ablak, ami a Microsoft kommunikációjával ellentétben önállóan telepíteni kezdi a már amúgy is letöltött Windows 10-et (a hallgatás beleegyezés alapon), ha a visszaszámlálás alatt ezt a felhasználó nem állítja meg. A telepítési folyamat már javában zajlott, mire visszatért. Megvárta hát, míg használatra kész lesz a legújabb OS, majd egy határozott mozdulattal élt is a 31 napos visszatérési lehetőséggel.

Vissza az egész, kezdődik újra

A frissen telepített Windows 10 tehát azonnal törlésre került, a biztonsági mentésként eltárolt 8.1 pedig újra a helyére. Ezek után kollégánk jogosan reménykedett abban, hogy a verzióváltásra buzdító felugró ablakok, javaslatok és tippek nem kerülnek elő többet, vagy legalább ritkulnak. Nem így lett, pontosan úgy folytatódott minden tovább, ahogy egy nappal korábban, a próbatelepítés előtt volt.

Lett lehetőség a lemondásra
Lett lehetőség a lemondásra [+]

A Microsoft tavaly október végén változtatott a stratégián, csiszolt a verzióváltó (GWX - A Windows 10 beszerzése, Windows Upgrade) tálcára kiülő ikonja mögött rejtőző szoftveren. Így Rudinak lehetősége nyílt arra, hogy "lemondja a beütemezett Windows 10-es frissítést". Miután jóváhagyta a műveletet annak ellenére, hogy a redmondi szoftvercég ezt nem javasolta (tehát rákattintott az "Ütemezett frissítés lemondása" gombra, felugrott egy ablak a kérdéssel, hogy mikor szeretné lecserélni régebbi Windows-verzióját az újra. Azután, hogy már kipróbálta, visszaváltott, és az újabb ütemezést is lemondta. A következő kérdéseket küldtem el a Microsoftnak múlt hét csütörtökön ezzel kapcsolatban:


[+]

  • Ha lejár az egy éves időtartam, melyben ingyenes a frissítési lehetőség, mire számíthatnak a régebbi rendszer mellett döntő felhasználók?
  • Érkezik majd egy frissítés számukra, ami törli a GWX-et a tálcáról, vagy továbbra is jönnek majd az értesítések, melyek már a szoftverbolt és vásárlás közbeiktatásával töltenék le a Windows 10-et?
  • Ha valaki kipróbálta az új rendszert, aztán visszaváltott a régire, akkor őt „miért nem hagyja békén” a verzióváltó?
  • Ha a felhasználó nem kéri az ütemezett frissítést, erről kifejezetten nyilatkozik az „ütemezett frissítés lemondása” gombon keresztül, miért ajánlgatja tovább magát a Windows 10?
  • Van-e hivatalos útja a GWX tálcaikon és a Windows 10 frissítés deaktiválásának, amivel nem kell lemondani a biztonsági- és egyéb javítócsomagokról?

Rudi nem kéri, a Windows 8.1-et jobban szereti
Rudi nem kéri, a Windows 8.1-et jobban szereti [+]

Egyelőre nem érkezett válasz, ha a helyzet változik, arról természetesen beszámolunk. Mivel Rudit nagyon zavarta már a rendszeresen felbukkanó emlékeztető (az újbóli letöltést a beállításokban sikeresen kikapcsolta), és valószínűleg nincs egyedül ezzel, megmutatom a legegyszerűbb módját, hogyan lehet eltávolítani a GWX tálcaikont és miképpen szabadulhatnak meg a korábbi rendszeren maradni vágyók a váltási ajánlatoktól.

Instrukciók a Windows 10 frissítés kikapcsolásához

Figyelem! Nem kívánunk senkit sem rá-, sem lebeszélni az operációs rendszerének frissítésére/ről! Jelen anyagunk tájékoztató jellegű, a regisztrációs adatbázisban történő módosításokból eredő esetleges károkért semmilyen felelősséget nem vállalunk!

Első lépés:

Ki kell iktatni az automatikus verzióváltást a Windows Update rendszerből. Ehhez a Helyi csoportházirend-szerkesztőbe (Group Policy) kell belépni. Ebben kell megtalálni a "Turn off the upgrade to the latest version of Windows through Windows Update" bejegyzést, ami a magyar és az angol nyelvű rendszereken egyaránt így szerepel, helyileg pedig a Számítógép konfigurációja/Felügyeleti sablonok/Windows-összetevők/Windows Update házirend-csoportban (Computer Configuration/Administrative Templates/Windows Components/Windows Update.) található.

Ilyen a magyar nyelvű Helyi csoportházirend-szerkesztő - csak a Windows 10 lemondása angol
Ilyen a magyar nyelvű Helyi csoportházirend-szerkesztő - csak a Windows 10 lemondása angol [+]

Fontos: a Windows 7, 8 és 8.1 Home rendszereken a Helyi csoportházirend-szerkesztő nem elérhető, tehát mindenképp a regisztrációs adatbázis módosítására van szükség.

Első lépés a regisztrációs adatbázis módosításával:

Az adatbázis-szerkesztőben (Start menü\futtatás\regedit) ki kell keresni a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate rekordot. Ha a kulcs nem létezik, létre kell hozni (DWORD, melynek neve DisableOSUpgrade és értéke 1).

Összevágott képünkön a DWORD felvétele és helyes használata
Összevágott képünkön a DWORD felvétele és helyes használata [+]

Második lépés:

Ismét a regisztrációs adatbázisra lesz szükség, a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\GWX elérési útvonalra kell navigálni. Ha nincs, ezt is létre kell hozni. Ezután jöhet a DWORD, melynek neve DisableGWX értéke pedig 1.

Ennyi az egész, újraindítás után nem jelenik meg többé a tálcaikon, és a rendszerfrissítést sem tölti le a rendszer. Ez a módszer nem érinti a többi frissítést, minden más a megszokott mederben halad tovább. Ha valaki mégis meggondolja magát és úgy dönt, frissíteni kíván Windows 10-re, az értékek 0-ra állításával térhez vissza az eredeti állapothoz, de még ennél is egyszerűbb, ha a Microsoft honlapján keresztül indítja el a frissítést.

Azóta történt

Előzmények