Így kerülhető el, hogy jelentsen rólunk a Windows

Dönt helyettünk, hogyha hagyjuk

A tegnap esti, erősen cinikus hangvételű blogbejegyzést sokan csak részben értelmezték helyesen, vegyük tehát most sorra egy fokkal komolyabban, mi a gond a Windows 10-zel.

Kezdjük a legkönnyebben emészthetővel: Chris Beard, a Mozilla vezérigazgatója nyílt levelet írt a Microsoft vezetőjének, Satya Nadellának. Ebben arról panaszkodik, hogy hiába döntenek a felhasználók a frissítés során amellett, hogy szeretnék megtartani a beállításaikat és a programjaikat, az új operációs rendszer nem egészen azt csinálja, amivel megbíztuk. Egészen konkrétan arról van szó, hogy az alapértelmezett böngésző az Edge lesz, akármit is használtunk korábban.

Beard megjegyzi, hogy újabban örömmel tapasztalják a konzumer piacon is terjedő tendenciát, ami figyelembe veszi a felhasználókat és a döntéseiket. Mindeközben mélyen csalódottnak érzi magát a Microsoft drámai döntése miatt. Azt javasolja a redmondi vállalat vezetőjének, gondolja át újra az üzleti stratégiát, adja vissza az emberek döntési jogát legalább úgy, hogy könnyebbé és egyértelműbbé teszi, hogyan lehet újra alapértelmezetté tenni a Firefoxot.

Az expressz mód nem ajánlott
Az expressz mód nem ajánlott [+]

De nem csak ez a baj a tizes rendszerrel. A telepítés során óriási gomb segíti a gyors tovahaladást, ezt a Microsoft Expressz beállítások használatának hívja. Nézzük gyorsan át, mi történik, ha a sokkal kevésbé látványos, a hosszú szövegben szinte eltűnő testreszabásra kattintunk.

Minden funkció bekapcsolt állapotban, használatra készen vár. Mik is ezek? Először is a vállalat személyre szabná a beszéd, a gépelés és a firkálós beviteli módjait azáltal, hogy a kontakt adatokat, a naptárbejegyzéseket és azok részleteit, illetve a többi, ezekhez kapcsolódó inputot megosztaná a szerverekkel. Főleg ez utóbbi nyugtalanító, hiszen ez gyakorlatilag bármi lehet.

Mindent tudni akarnak a központban
Mindent tudni akarnak a központban [+]

A második opció a gépelési és firkálási adatok elküldése a Microsoftnak, hogy fejleszthessék a felismerő és ajánló rendszereiket. Ezt talán nem kell részletezni, azért azt tegyük hozzá, hogy semmilyen önkorlátozásra utaló jelet nem látunk, tehát minden egyes gombnyomást logolhat a vállalat. Ezzel azonban nincs vége, hasonlóan durva dolgokkal folytatódik a lista: engedélyezzük a Windowsnak és az alkalmazásoknak, hogy lekérjék a lokációt, beleértve a lokációs előzményeket is, majd ezeket elküldjék a Microsoftnak és a megbízható partnereknek, hogy fejleszthessék szolgáltatásaikat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények