Linux – játékosan

Retró és Steam

Retró játék és Linux: Viszlát, Commodore USA!

Nagy volt az öröm 2011-ben, mikor jöttek a termékhírek a megjelenésében a régi Commodore 64-et mintázó C64x-ről. Egy Commodore USA nevű cég vette fel a régi nevet és igen drágán, de – a képek alapján – jó minőségű retró PC-vel kínálta a játékokért a 8 bites korszak óta rajongó közönséget.

linux

Ugyan számos jogi vita nehezítette a Commodore USA munkáját, és nem bizonyult túl sikeresnek a Mac Minire hajazó „megújult” Amiga sem, de a cég egy retrójátékosok érdeklődésére utazó operációs rendszerrel, a Commodore OS-sel is gazdagította az IT történelmet. A Commodore OS egy Mint Linux leágazás, mely régi designelemekkel és emulátorral fokozta a hangulatot. Sajnos tavaly decemberben elhunyt Barry Altman, a Commodore USA elnöke, ami véget vetett a történetnek, a commodoreusa.net URL már egy ideje nem elérhető. Ugyanakkor érdekes módon a Commodore USA Facebook-oldalán az aktivitás példásan folyamatos, köszönhetően talán egy máig harcoló retróalakulatnak. Sajnos a Commodore OS fejlesztése is leállt, ha valakinek még megvan letöltve, akkor elmélázhat régi idők dicsőségén.

linux

Persze nem kell ennyivel beérnünk, Linuxon ugyanúgy hozzáférhetők a régi gépeket idéző emulátorszoftverek, mint Windows alatt. NES, SNES, arcade (MAME) Sinclair, Commodore emulátorokból többféle is megtalálható az Ubuntu szoftverközpontban és más disztrók kincsesbányáiban is. A ROM-okat (azaz a lemez- és szalagtartalmat tároló állományokat) más forrásból kell beszereznünk, de nem lesz nehéz ingyenes letöltőhelyeket találni az interneten.

Steam – csak bírják gőzzel!

Sokakat meglepett, hogy a Valve kiadta a Steam linuxos változatát. Az eddig sokmilliós windosos felhasználótáborral dolgozó cég egyszerre egy olyan kis réspiacra kezdett koncentrálni, mint a Linux-felhasználók tábora, mely a w3schools.com böngésző statisztikáinak tükrében kevesebb, mint 5 százalékot tesz ki. Azt sem mondhatnánk, hogy rohamosan nő a közönség, 2010-ben és 2011-ben is járt már a Linux aránya hajszálnyival 5 százalék felett, ám egyelőre úgy tűnik, hogy stagnál. Persze a Valve azért ennél többet remél a jövőtől a Linuxszal kapcsolatban, támogatja a Steamet futtató pingvines operációs rendszerrel (is) felszerelt PC koncepcióját. Fel is karolta a Kickstarter projektként megbukott Xi3-at, és a cég által kidolgozott Piston nevű minigépeket be is mutatták az idei CES-en. A kis csinos gép akár négy képernyőt is képes kezelni, és nagyobbik változatába erő is szorult rendesen. A távlati cél azonban a Steambox, azaz a Steam saját játékkonzolja, ami Linux nélkül bajosan születhetne meg, ezért is a nyitás a natív klienssel az ingyenes operációs rendszer felé. Az asztali Linux lehet ugyan réspiac, de ha a konzol terve miatt a fejlesztés amúgy is többplatformos irányba tolódik el, akkor ez nem ró sok többletterhet a vállalatra. Valamennyi konzolos versenytárs pingvines alapokra építkezik, ahogy a teljes mobilipar is, így ha a desktop Linux kis szeletet is fog kihasítani a játékvilágból, az biztos, hogy valójában a Linuxot bottal sem piszkálók is nap mint nap támaszkodnak tudására, akár konzolhoz, akár okostelefonhoz nyúlnak. (Persze erről nem kötelező tudomást venniük.)

Steam-telepítés: kitt-katt, vagy pár sor

A Steam az Ubuntut ajánlja klienséhez, aminek akár üzleti okai is lehetnek (még ha erről nincs is tudomásunk), de leginkább annak tudható be a dolog, hogy egyszerűen sokan használják az Ubuntut, készséges az önkéntes támogatói közösség és kiválóak a webes segédanyagok is. Mivel a Steam semmit nem használ az Ubuntu speciális szolgáltatásaiból (pl. Unity felület), ezért simán beüzemelhető más Linux disztribúciókon. Az Ubuntu leágazásokban nem kell még a terminált sem megnyitnunk, de más Debian alapú disztrókban is elég egyszerű a folyamat, néhány parancssor az egész.

linux

Persze Ubuntu alatt van a legegyszerűbb dolgunk, a Szoftverközpontban pár kattintás a telepítés. Próbaképpen egy Ubuntu-leágazás, a Lubuntu alatt a Lubuntu szoftverközpontban is kutakodtunk, de az nem listázta a Steam-klienst. Feltelepíthettük viszont az Ubuntu szoftverboltját, ami a Steam kulcsszóra rákeresve már készségesen kiadta azt, amire vágytunk.

Vannak, akik dicsérik a Linux Mint teljesítményét játékok terén, a kedvükért utánanéztem, hogy ugyanez miként alakul ott. Bizonyára akad parancssor-mentes megoldás, de hála a Ctrl-C/Ctrl-V párosnak egyszerűbb a Terminalt használni. Írjuk be az alábbi sorokat és mindegyik után üssünk Entert (és persze ha kell, akkor adjuk meg jelszavunkat).

  • sudo apt-get install curl jockey-common
  • wget -c media.steampowered.com/client/installer/steam.deb
  • sudo dpkg -i steam.deb
  • sudo apt-get install -f

OpenSuse alatt sem lesz épp nehéz dolgunk, itt a jó webes támogatás megkímél minket a termináltól. Menjünk el a software.opensuse.org/package/steam URL-re, válasszuk a saját OpenSuse verziónknak és architektúránknak (x86 vagy x64) megfelelő 1 click install linket, és az RPM csomagfájlokhoz rendelt felbukkanó ablakban is az egy kattintásos telepítést (1 click install).

<linux

Innentől kezdenek a dolgok pont úgy alakulni, ahogy Windows alatt is. A Steam letölti a frissítéseit, karbantartja magát, majd bátorít minket a bejelentkezésre (akinek még nem lenne Steam felhasználói fiókja, az létre kell hogy hozzon egyet, ez persze ingyenes).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények