Linux – játékosan

Steam és a jövő

Steam: nagy nevek nagy grafikával

Hirdetés

A Steam végképp segíthet eloszlatni azt a tévhitet, hogy a Linux alatt csak sakk, Sokoban, Galaga és mindenféle pingvines platformjáték érhető el. A modern, többplatformos fejlesztőeszközökkel (pl. Unity) készült mai alkotások ugyanazt a színvonalat hozzák, mint amit konzolon vagy Windowst futtató gamer konfigurációkon szokhattunk meg. Ennél fogva a teljesítményigény is az egekig szökhet, a játék részletességi beállításaitól függően, se minőségben, se gépigényben nincs lényeges különbség. A rootgamer.com összehasonlította a Counter-Strike demó teljesítményét többféle beállítással ugyanazon a konfiguráción Windows és Linux alatt, az eltérés 1-2 százalék a Windows javára, ennél csak a legnagyobb részletességű bloom effektus használatával volt tapasztalható.

A húzósabb nevek között első helyen említhető a zombis FPS kategóriába sorolható Left 4 Dead 2, mely júliusban dobta le béta-tojáshéját Linux alatt.

linux

linux

A startégiai vonalon talán a Crusader Kings és az Europa Universalis emelhetők ki, mint klasszikusok. Ne feledkezzünk meg a rajzfilm hangulatú Team Fortress 2-ről sem, melyet minden idők legmagasabbra értékelt ingyenesen játszható játékaként aposztrofál a Steam bemutató szövege.

linux

Az akciót a stratégiával kombináló Dota2 például olyan népszerű, hogy játszani nem tudtunk vele, csak várólistára kerülni, elegáns 2700-as körüli rajtszámmal, a Steam e-mailben küld értesítést, ha eljött a mi időnk.

Csak az indulócsomag ingyenes az alkalmi stratégiai játékok közé sorolható Dwarfs – F2P esetében, amiben a gyakorlópályák, az egyjátékos küldetések és kihívás (Challenge mód) ingyenesek. Ha megtetszik, akkor olcsón lehet további küldetéscsomagokat vásárolni hozzá.

Mit tesz a fizetős játék a Linux szellemével?

Nem mindenki van meggyőződve arról, hogy a zárt kódú játékok megjelenése segíti majd a Linux ügyét. Richard Stallman szabad szoftveres aktivista, a GNU projekt elindítója és a Free Software Foundation alapítója úgy nyilatkozott, hogy ugyan lökést adhat az asztali Linux elterjedésének a kereskedelmi játékdömping, de nem egyeztethetők össze ezek a fizetős termékek a Linux szellemiségével. Az eredeti célkitűzés ugyanis, hogy a nyílt forráskódú megoldásokkal a rendszer elhozza a szabadságot a felhasználóknak, ezzel szemben a fizetős, csak bináris (lefordított és nem szerkeszthető) formában szolgáltatott játékszoftverek nem ezt teszik.

Erről bizonyosan lesz még elég vita, de valószínű, hogy akik most váltanak Linuxra, azokat nem bántja az, hogy egyes játékokért fizetni kell. Különösen akkor nem, ha Steam-klienst használnak, ahol ugyanazokat a szolgáltatásokat élvezhetik, mint Windows alatt. A keresztplatformos játékokban – jelenleg az összes Steam Linux cím elérhető Windowsra is – simán játszhatnak a régi cimborákkal, könnyen vásárolhatnak és telepíthetnek új játékokat.

Azóta történt

Előzmények