Hirdetés

Miért jó a Linux a kíváncsi szemek ellen?

Böngészés, csevegés

Böngészésben a nyílt forráskódú megoldások jöhetnek szóba – a Chrome-ot ugyan nyílt forráskódú alapokra építették, de a végtermék már nem az és meglehetősen „guglis” lett. (A főként Linux alatt használt Chromium böngésző projekt az, ami nyílt forráskódú, ez viszont nem tartalmaz minden fejlesztést, amit a Google Chrome felhasználói kedvelnek.) Leginkább a Mozilla Firefox felelhet meg a biztonsági igényeinknek, lévén nyílt forráskódú. Ügyelnünk kell azonban a pluginekre, kiterjesztésekre, melyek már legtöbbször egyáltalán nem azok.

Lassú, kényelmetlen, de igazi anonim böngésző a Tor Browser Bundle, a Firefox anonim böngészést lehetővé tévő, Tor hálózathoz illesztett változata. Állandó használatra nem igazán ajánlott, de a kiemelten kényes témák utáni kutatásban ma a legkényelmesebb biztonságos megoldás. Fizetős Proxy vagy VPN megoldásokkal is biztosítható lenne az anonimitás, de ezek csak egyetlen átirányítással dolgoznak és – ha amerikai szolgáltatást veszünk igénybe – a törvény alapján őket is kötelezhetik majd adatok kiadására.

Hirdetés

Chat és jelszó biztonságosabban

Kedvenc felhőszolgáltatóink nemigen indulhatnak mostanában a biztonságos chat rendszer versenyen, ezért maradnak az önálló csevegőprogramok, mint a Pidgin és a Crypto.cat. Előbbi alapkiépítésben nem biztonságos, csak ha rátelepítjük a Pidgin-Encryption plugint, mely röptében titkosít minden beszélgetést. Persze beszélgetőpartnerünknél is telepíteni kell, erre figyelmezteti is a rendszer a partnert.

A CryptoCat böngésző pluginként érhető el, létezik Firefox alá, nyílt forráskódú és eleve titkosít minden kommunikációt. Ezek biztonságosnak ugyan biztonságosak, de nem a legkényelmesebbek, valamint jó eséllyel a legtöbb ismerős a Skype-ot, a Facebookot vagy a WhatsAppot használja, ezeket pedig innen nem tudjuk elérni.

Eddig is vesztek már el jelszavak megbízhatónak tartott szolgáltatókat ért támadások nyomán, megeshet, hogy érdemesebb a gépen tartanunk legféltettebb karakterfüzéreinket. E téren az egyik legismertebb és legsikeresebb ingyenes megoldás a KeePass, mely Linux alatt is rendelkezésre áll. Kulcsállománnyal és jelszóval is védi titkosított jelszó adatbázisunkat és segít a mezők kitöltésében is. Kicsit több dolgunk van vele persze, mint egy online felhőszolgáltatással, de nyílt forráskódú, sok elismerést magáénak mondható alkalmazás.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?