Miért jó a Linux a kíváncsi szemek ellen?

Viszlát keresők, webes szolgáltatások és felhők?

Az, hogy Linuxot használunk, még nem jelent automatikus megfigyelés-mentességet, sorra kell vennünk azt is, hogy milyen szoftvereket és szolgáltatásokat használunk mindennapjainkban. Egy józanul használt Linux rendszer a szoftverek valamint kártevő- és vírusbiztonság tekintetében szinte garancia, de ott vannak még a közösségi hálók, a keresők, az e-mail (jobbára ma már webmail) és sok más, amit eddig számításba sem vettünk.

Azt nem nagyon kerülhetjük el, hogy legalább összesített formában ne gyűjtsenek tevékenységünkről adatokat a keresők, de akad olyan, ami nem akar minden tőlünk kapott információmorzsát pénzzé tenni. Ezzel ugyan veszítünk, hiszen személyes statisztikáink alapján hatékonyabb, testre szabott találati listát kaphatunk, de ha a független keresőket választjuk, akkor nyilván megéri számunkra, hogy egy-két plusz kulcsszót begépeljünk. Nem sok anonimitást ígérő keresőmotor akad, legismertebb közülük a DuckDuckGo. Az oldal nem tárolja a kereséseket, nem adja ki harmadik félnek, így – amennyire ez jelenleg tudható – biztonságban érezhetjük rajta magunkat. Persze nem lesznek „gondolatolvasós” találatok, kicsit döcögősebb lesz vele az élet.

Gyakran használjuk ugyanazt a szolgáltatót levelezéshez, mint kereséshez (Google - Gmail, Bing – Hotmail/Outlook.com, Yahoo – Yahoo Mail). Házon belül, egységes szolgáltatáskészlettel megoldani mindent nagyon kényelmes, de kissé kiszolgáltatott szituáció is. Eddig is sokan fogalmaztak meg kételyeket a felhők biztonságával kapcsolatban, de a Snowden-ügy nagyon komoly mértékben ártott az amerikai felhős szolgáltatások hírnevének (és jövőbeli bevételeinek). Ha független megoldást szeretnénk, akkor visszatérhetünk a levelezőprogramok használatához, Linux alatt a Thunderbird az egyik legjobb megoldás és Windows alatt is rendelkezésre áll. Nagy előnye, hogy kiegészíthető PGP modullal, így a beépített titkosítással elérhetjük, hogy levelezésünk gyakorlatilag lehallgathatatlan (elolvashatatlan) legyen.

Ezzel együtt viszont szükségünk lesz egy biztonságosnak vélt levelező szolgáltatóra is. Alaphelyzetben használhatjuk az internet hozzáférésünkhöz járó IMAP/POP3 és SMTP szolgáltatást, egy okosabb NAS használatával pedig akár saját e-mail kiszolgálót, tárhely- és csoportmunka megoldást is üzemeltethetünk, de ehhez azért kell némi hozzáértés – az e-mail kiszolgálóhoz különösképp, hiszen a levélküldést és spam szűrést is biztonságosan kell megoldanunk. Ez egy izgalmas és kényes kérdés, és megér egy külön cikket, ezért erre valószínűleg sort is kerítünk majd a közeljövőben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?