Miért jó a Linux a kíváncsi szemek ellen?

Hirdetés

Csak akkor figyeljen, ha én akarom

Mint a PRISM-ügy kapcsán tudható, az amerikai vállalatokat törvény kötelezi az adatszolgáltatásra és együttműködésre, ezért ha nem szeretnénk, hogy egyszer csak a helyi fájljaink között is kutakodjanak a USA kormányügynökségek munkatársai, célszerű lehet letérni a kitaposott kereskedelmi szemléletű utakról. Mielőtt azonban váltanánk, érdemes felmérni, hogy egyáltalán van-e bármi olyan titkolnivalónk, amire a hárombetűs ügynökségek kíváncsiak lehetnek? Megéri-e az átállás, illetve amire átállunk, az biztonságosabb lesz-e? Ha a váltás mellett döntünk, akkor elsőként valószínűleg az operációs rendszer kerül sorra.

Mind a legtesthezállóbb disztribúció kiválasztásáról, mind az áttérés mikéntjéről írtunk már bővebben, nincs „legjobb” választás. A legtöbb felhasználóval és ezért a legkiterjedtebb felhasználói háttértámogatással talán az Ubuntu Linux dicsekedhet, ami komoly érv a választása mellett, ugyanakkor a rendszer fejlesztését kézben tartó Canonical kissé eltávolodott a szabad szoftver szellemétől. A cég gyárilag beépíti a Dash keresőfelület webes forrásai közé az Amazon keresőjét, tehát a keresések legalábbis kulcsszó alapú megfigyelése garantált. Ha emellett a rendszer mellett döntünk, akkor ne felejtsük el törölni az Amazon szoftvercsomagot a Szoftverközpontból, ha semmilyen „gyári” adatgyűjtést nem szeretnénk a rendszerben tudni. Aki gyanakvóbb, vagy csak egyszerűen egy másik disztribúciót szeretne használni, az kismillió közül válogathat kedvére.

Kifejezetten ajánlanánk ellenőrizetlen tisztaságú környezetben vendég operációs rendszerként (USB kulcsról bootolva) az LPS-t (Lightweight Portable Security, azaz könnyűsúlyú hordozható biztonság). A helyzet azonban az, hogy az Amerikai Védelmi Minisztérium fejleszti ezt a teljesen puritán, vállalati távoli végpontnak használható, kártyaolvasókra felkészített rendszert, így aztán nem tudunk őszintén bízni benne. A PRISM kapcsán ugyan egyáltalán nem került előtérbe, mégis az üggyel együtt veszett oda az addigi jó híre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?