Megjelent a Firefox 4: bemutatjuk

Megjött a 4.0

Jó egy évvel ezelőtt jelent meg a Mozilla Firefox utolsó, 3.6-os főverziója. Az elmúlt egy esztendőben a cég fejlesztői nem tétlenkedtek, számos fejlesztést végeztek el a Magyarországon már évek óta legnépszerűbb, Európában pedig újabban piacvezetővé vált böngészőn, melyek célja a program működésének gyorsítása, a felület felhasználói igényekhez történő igazítása, a webes szabványok teljesebb körű támogatása volt, és persze az, hogy új megoldásokkal megmutassák a helyes utat a webes evolúció útvesztőjében. A fejlesztés iránya jól illeszkedik a Firefox alapértékeihez: a biztonságos, stabil és gyors böngészéshez, valamint a páratlan testreszabhatósághoz.

Úgy vélem, hogy a Firefox bő ötévnyi történetének legnagyobb frissítésén esett át a ma kiadott 4.0-s verzióval. (A cikkünk publikálásával egy időben elérhetővé vált final letölthető a Mozilla weboldaláról. A bemutató az RC2 alapján készült – a szerk.) A fejlesztési ciklus ennek megfelelően – bár mondhatjuk úgy is: szokás szerint – hosszabbra nyúlt a tervezettnél, viszont az újdonságok listája is igen tekintélyes lett. Cikkemben igyekszem minden jelentős újdonsággal felhasználói szemszögből foglalkozni.

A böngésző Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre telepíthető. A széles platformtámogatás szerencsére nem megy a minőség, a sebesség és kinézet rovására, a program minden platformon felveszi a rendszer jellemzőit, beállításait, és kihasználja az operációs rendszer által kínált hardvergyorsítás és egyéb jellegzetességek előnyeit.

A mobiltelefonról internetezők részéről érdeklődésére tarthat számot a Firefox 4.0 megjelenése után pár héttel várható Firefox Mobile böngésző, amely Android (2.x) és Maemo (Nokia N900) platformokra érhető el, és ezek mellett létezik iPhone-ra egy Firefox Home nevű szinkronizációs alkalmazás is.

Telepítés

Talán az egyetlen dolog, ami nem változott a Firefox 4.0-ban, az a telepítés. Letöltés után ugyanazt az egyszerű telepítési eljárást kell végrehajtani, mint anno az 1-es verzióban. Három kattintás a „Tovább” gombra, majd a „Befejezés” gomb megnyomása után indul is a böngésző – természetesen újraindításra nincs szükség.


A windowsos telepítés teljes folyamatát bemutató galériához klikk ide!

Ha még nem használtuk a Firefoxot a gépen, akkor az „Importálás varázsló” fogad majd minket, amellyel Internet Explorerből, Operából és a Mozilla Application Suite-ból (Seamonkey, Netscape) átemelhetjük a könyvjelzőket, a sütiket, a jelszavakat és adott esetben az előzményeket is. Könyvjelzőket Chrome-ból és Safariból csak kézi vezérléssel lehet átmenteni. Ehhez előbb az adott böngészőből exportálni kell a bookmarkokat (a Chrome-ban: Könyvjelzőkezelő / Rendezés / Könyvjelzők exportálása; Safariban: File / Export bookmarks), majd a Firefoxba importálni az eredményt (Könyvjelzők / Minden könyvjelző megjelenítése / Importálás és mentés / HTML importálása).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények