Megjelent a Firefox 4: bemutatjuk

Biztonság, privacy, kiterjesztések

A vörös panda megvéd

A biztonság mindig is fontos prioritás volt Firefox fejlesztése során. Ez egyrészt jelenti a böngészőbe épített biztonsági funkciók nagyobb számát, valamint a programhibák gyors orvoslását is. A biztonsági hibajavítások gyorsan – akár pár napon belül – érkeznek, lehetőleg azok részletes dokumentálása és az ártó kódok megjelenése előtt.

Rengeteg webhely értékesít a weboldalaik látogatásával összefüggésben gyűjtött viselkedési adatokat online reklámcégek számára. Ahogy a rivális böngészők új kiadásaiban, úgy a Firefox 4-ben is letiltható ez a fajta adatgyűjtés (Beállítások / Haladó / Általános / Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek.). Megjegyezendő ugyanakkor, hogy a Mozilla által alkalmazott módszer a privát szféránk védelme szempontjából nem az igazi, ugyanis csak akkor működik, ha a tiltás lehetőségébe az adatgyűjtést végző cég is beleegyezik. (Az ezzel kapcsolatos vitáról lásd korábbi hírünket – a szerk.)

Hirdetés

A felhasználó nyomon követhetősége ellen véd viszont a látogatott weboldalak CSS-linkjének védelme. Az előzmények – időintervallumhoz kötött – törlése mellett most már lehetőség van arra is, hogy a webhelyekhez kapcsolódó valamennyi információt egy kattintással töröljünk az előzmények közül.

A manapság slágertémának számító Cross Site Scripting (XSS) és Cross Site Request Forgery (CSRF) támadásokkal szemben a Firefox 4 a Tartalombiztonsági Házirendet (Content Security Policy) vezeti be. E támadások lényege, hogy a sérülékeny weboldalba a támadó – teljesen hagyományos módon – tartalmat tölt fel, amely az oldalra látogató internetező böngészőjében lefuthat. A Tartalombiztonsági Házirend segítségével megadhatjuk azokat a külső webhelyeket, ahonnan a böngésző szkripteket tölthet be, a szkripteket nem használó weboldalak esetén pedig a szkriptek végrehajtását le is tilthatjuk. (Blog)

Szintén javítja a biztonságot a HTTP Strict Transport Security (HSTS) protokoll támogatása. Ez arra ad lehetőséget, hogy egyes szerverek – például banki oldalak – jelezzék a böngészőnek, hogy kizárólag biztonságos kapcsolaton keresztül érhetők el. Erre az információra a Firefox emlékezni fog, és az adott kiszolgálóval (adott esetben beleértve az aldoméneket is) csak HTTPS-en hajlandó kommunikálni, amivel ki tudja védeni az esetleges man-in-the-middle támadásokat (részletek angolul itt). Amint az ismert, a HTTPS használata esetén – ezt a címsorban https:// előtag jelzi – a kommunikáció a kiszolgáló és a felhasználó számítógépe között titkosítva zajlik, ami szinte lehetetlenné teszi az adatok lehallgatását.

Nem újdonság, de érdemes róla tudni, hogy a privát böngészési munkamenetben a Firefox nem tartja meg a böngészés előzményeit, a keresés előzményeit, a letöltés előzményeit, az űrlapok előzményeit, a sütiket, illetve az ideiglenes internetfájlokat, a letöltött fájlok és a könyvjelzők viszont megmaradnak. Ezt a módot – közismert nevén: pornó módot – a program a Firefox gomb átszínezésével is jelzi.

Testreszabhatóság és kiterjesztések

A Firefox mindig is páratlan bővíthetőségéről volt híres, és a Firefox 4 – ebben a tekintetben is – még barátságosabb arcát mutatja. A testreszabhatóság egyrészt vonatkozik a már tárgyalt eszköztárak átalakításának lehetőségére, illetve az ikontémákra és Personasra, másrészt a kiterjesztésekre, amelyekkel bővíthetjük a böngésző funkcióit.

A teljesen áttervezett Kiegészítőkezelő böngészőlapként jelenik meg az új verzióban. Ennek a változásnak az a pozitív hatása, hogy a rendelkezésre álló hely óriási lett, így a „Kiterjesztések”, a „Megjelenés” (ikontémák) és a „Bővítmények” kezelése kellemesebb, s a „Kiegészítők letöltése” lehetőségen keresztül azonnal tölthetünk le és telepíthetünk kiterjesztéseket, illetve „Personák”-at, témákat. A Personas szolgáltatás már pár éve velünk van: egyetlen kattintással öltöztethetjük új ruhába vele a böngészőnket, a választott téma elsősorban az eszköztárak és menük esetében, azaz a böngészőablak felső sávjában mutatkozik meg.

A Firefox neve összeforrt a kiterjesztések használatával. Nem csoda, hiszen ez idő tájt hozzávetőlegesen 10 000 kiterjesztés érhető el a Mozilla Add-Ons webhely firefoxos aloldaláról. Olyan összetett funkciókra is találhatunk kiterjesztést, mint a böngészőbe épített ftp-kliens, webfejlesztő eszközök, időjárás-jelentés, zenelejátszó, képlopó, videóletöltő, letöltéskezelő, bővített lapkezelő vagy a reklámblokkoló. A böngésző ráadásul alapértelmezetten telepíti a beviteli mezők ellenőrzéséhez használható szótárat is.

A kiterjesztések megújulásának mérföldköve a Jetpack, amely egy fejlesztői környezet és keretrendszer Firefox-kiterjesztések készítéséhez. A Firefox kulcstechnológiáit (HTML, JavaScript, CSS) felvonultató Jetpack Add-on SDK segítségével egyszerűen készíthetünk kiterjesztéseket a böngészőhöz a magas szintű programozói interfészeken keresztül. Az így elkészített kiterjesztések a jövőben megjelenő Firefox-verziókkal kompatibilisek lesznek, biztonságosabbak lehetnek, külön szálként futtathatók, valamint a telepítésükhöz és eltávolításukhoz nincs szükség a böngésző újraindítására sem. A Jetpackről további információ, és az Add-on SDK letöltése a https://jetpack.mozillalabs.com/ webcímen érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények