Hamarosan Androidra is elkészül a Firefox 4

Heteken belül elkészül az Android operációs rendszert futtató készülékekre fejlesztett Firefox 4 böngésző végleges kiadása – árulta el a barcelonai Mobile World Congress 2011 szakkiállításon a PC World-nek a Mozilla egyik vezetője. Jay Sullivan, a vállalat termékekért felelős alelnöke elmondta, hogy a mobilos böngésző új kiadásának egyik újdonsága a beállítások – köztük a könyvjelzők, az elmentett jelszavak, a böngészési előzmények és a megnyitott lapok – szinkronizálásának lehetősége lesz: ezzel az asztali szoftver állapota egyszerűen reprodukálható a hordozható eszközökön (és viszont). Első lépésben körülbelül 150 kiegészítő lesz elérhető ehhez a kiadáshoz – tette hozzá.

Ahogy az ismert, a 4-es verzió az Androidon kívül Nokia Maemo operációs rendszerre is elkészül, egyelőre azonban iOS-re, Symbianra, Windows Phone-ra és Blackberry rendszerekre nem. Az iOS esetében a port elkészítését az akadályozza, hogy az Apple ragaszkodik a WebKit keretrendszer használatához, és nem engedi meg, hogy az appok harmadik féltől származó interpretert használjanak, míg a többi platformnál más korlátozások állnak a kiadás útjában.

Sullivan a lap újságírójának elmondta, hogy távlati céljuk annak megoldása, hogy a felhasználók minden eszközön a saját, testre szabott Firefoxukat láthassák viszont, azonnal – ehhez a jelenleg használt szinkronizálás kevés. „Amint kezünkbe veszünk egy eszközt, azt szeretnénk, hogy már be is legyen jelentkezve az adott oldalra, vagy ha vásárolni akarunk valamit, már ismerje a bankkártyaadatainkat, de közben legyen biztonságos is” – magyarázta.

A Firefox 4 for Android jelenleg a negyedik béta-verziónál tart, melyet a tervek szerint már csak egy újabb béta és legfeljebb két RC követ majd.

A Mozillával összefüggő hír, hogy távozik a cégtől Mike Beltzner, a böngésző fejlesztésért felelős vezető. A menedzser közel hat évvel ezelőtt az IBM kanadai leányvállalatától érkezett az akkori alapítványhoz, és most egy kis induló vállalkozáshoz, a geológiai modellező szoftverekkel foglalkozó Dug Software-hez igazol. Beltzner a Firefox 4 e negyedévre tervezett kiadásáig marad a Mozillánál.

Azóta történt

Előzmények