Megjelent a Firefox 4: bemutatjuk

Lapkezelés, Sync

Lapok kezelése

A lapok kezelésén is fejlesztettek a Firefox programozói. Az természetes, hogy a lapok átrendezhetők, könyvjelzőzhetők, lehúzva az eszköztárról új ablakba kerülnek (és vice versa), a lapok listája egy kattintással elérhető, és a lapbezárások is visszavonhatók. Az sem újdonság, hogy a „+” jelre kattintva új, üres lap jön létre, vagy hogy a túl sok lap megjelenítése esetén a lapok még olvashatók maradnak és intelligens görgetési lehetőség válik elérhetővé. Ha annyi lapot nem is érdemes megnyitni, mint amennyi a francia kártya paklijában van – bár a Firefox böngészőnek erre is van egy jolly jokere –, miért limitálnánk magunkat 3-5 lapra? Szokás szerint a Ctrl+ a lap húzása kombinációval a lap duplikálható.

Hirdetés

De lássuk, milyen újdonságok vannak:

  • A lapokat rögzíteni lehet alkalmazáslapként. Ebben az esetben a lap kizárólag az ikonjával (favicon) azonosítva, kis fülmérettel látható a „Lapok” eszköztár bal oldalán, kiemelkedve a többi lap közül. Szerencsénkre az így rögzített lapok frissítéseiről is értesítést kapunk, mert a böngésző beszínezi a lap hátterét, ha például új levelet kaptunk a Gmailen, új értesítőt a Facebookon vagy más webalkalmazásban.

  • A „Váltás erre a lapra” funkciót akkor használhatjuk, ha olyan lap címét kezdjük el beírni, amelyet már megnyitottunk egy másik lapon. A böngésző automatikusan felajánlja ilyenkor, hogy a már megnyitott webhely lapjára ugorva jelenjen meg az oldalt.
  • A „Lapok” eszköztár jobb szélén található, lefele mutató nyíl jelre kattintva a lapok listája felett található a „Lapcsoportok” menüpont. Ez a funkció Firefox Panorama néven is ismerős lehet: felhasználóbarát megoldást nyújt azok számára, akik rengeteg böngészőlap használata mellett is szeretnének könnyedén eligazodni, keresni a lapok között.
  • Más, általunk használt számítógépeken megnyitott lapjaink listáját is elérhetjük a „Lapok más számítógépekről” menüpont alatt. Ennek használatához a Sync nevű szinkronizációs szolgáltatást kell beállítanunk, amelyről alább még írni fogok részletesen.

Lapcsoportok, azaz Firefox Panorama

A lapcsoportok segítségével könnyedén rendezhetjük, csoportosíthatjuk és kereshetjük a megnyitott lapokat. A Lapcsoportokat a Lapok eszköztár menüjén (lefelé mutató nyíl a jobb szélen) keresztül vagy a „Ctrl+Shift+E” billentyűzetkombináció segítségével érhetjük el. A látványos animációkkal operáló új munkaterületen kattintással és húzással hozhatunk létre új csoportokat, melyeknek aztán nevet is adhatunk. Az elnevezett csoportokba a böngészőfüleken jobb gombbal kattintva – a helyi menüből – áthelyezhetjük az aktuális oldalt is. Dupla kattintással vagy a lapcsoport bal alsó sarkában lévő gomb révén új, üres lapot nyithatunk meg. A lapokat áthúzhatjuk a csoportokba vagy az alapterületre, és a lapcsoportokat, mind az egyedülálló lapokat átméretezhetjük. Az átméretezést és az áthelyezést a többi lapcsoport és lap automatikusan kezeli úgy, hogy az elfedést és kilógást elkerüljék.

Videón bemutatva könnyebben megérthető, hogyan is működik ez:

A lapok csoportosítása nagyon hasznos és látványos funkció azoknak, akik sok lappal dolgoznak. Az egyetlen hiányossága, hogy a létrehozott új csoportok nem új ablakként lesznek elérhetők, így minden lapcsoport váltáshoz vissza kell térni a Lapcsoportok ablakba. (Blog)

Mindenütt otthon

Eddig csak külön kiterjesztésként volt elérhető, de a négyes verzió már integrálva kínálja a beállítások, a jelszavak, a könyvjelzők, az előzmények, a nyitott lapok és egyéb testre szabott beállítások szinkronizálását a felhasználó különféle eszközei között. A szinkronizáció Linux, Mac OS X és Windows operációs rendszerű számítógépek mellett Android és Maemo platformra is elérhető, hála a Firefox Mobile böngészőnek. Az iPhone-tulajdonosok számára pedig a Firefox Home biztosítja a könyvjelzők, előzmények és nyitott lapok telefonnal való szinkronizációját. A Sync segítségével a Firefox minden helyzetben ugyanazt a megszokott felhasználói élményt biztosítja valamennyi Firefox-képes eszközön.

A Firefox új felületén kétségkívül tetten érhető a konkurens böngészők hatása, de mégis talán a legletisztultabb, leginkább használható felületet sikerült előállítani a Mozilla boszorkánykonyhájában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények