Megjelent a Firefox 4: bemutatjuk

Hirdetés

Összegzés

A Firefox a nagyok között az egyetlen olyan browser, melyet nem egy vállalat, hanem egy közösség fejleszt. A munkát koordináló Mozilla Alapítvány egy gyártói érdekektől független szervezet, melynek elsődleges célja nyílt szabványok felhasználásával egy jobb webes élmény megteremtése, s nem a részvényesek igényeinek megfelelni akarás. A modell életképességét mutatja, hogy a fejlesztések 30-40 százaléka közösségi fejlesztőktől érkezik.

Megünneplik a Firefox 4-et

A Mozilla Firefox böngésző és a LibreOffice irodai programcsomag hazai felhasználói közössége az idén is összeül, hogy megünnepelje a szoftverek új verzióinak. A külföldön már mélyebb gyökerekkel rendelkező kiadási partik célja, hogy a rajongók, honosítók, fejlesztők és felhasználók egyrészt jól érezzék magukat, másrészt megvitathassák egymással a programokkal kapcsolatos ötleteiket.

A szervezők minden érdeklődőt várnak március 30-án este 18 órától az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójába. Részletek az eseményről itt olvashatók.

Összességében elmondhatjuk, hogy e közösségnek a belbecs mellett sikerült egy igen kellemes és jól használható külcsínnel is ellátni a Firefox 4-et, amely a felhasználók számára a gyors és látványos böngészés élményét nyújtja. Jelentősen javult az oldalak megjelenítésének sebessége, és sikerült leszámolni a memóriakezelés gyengeségeivel is. A nagyon hasonló teljesítményű böngészők mezőnyében a Firefox alighanem az egyedi képességeivel szerezhet új híveket.

A páratlan funkcionalitást biztosító kiterjesztések, a gépek közötti szinkronizáció lehetősége, a beépített helyesírás-ellenőrzés, a lapok lenyűgöző kezelése, a hardveres gyorsítás használata, mind olyan szolgáltatások, amelyeket nem minden konkurens böngésző tud alapból nyújtani.

Szalai Kálmán
mozilla.fsf.hu

A szerző szabad szoftveres aktivista, a LibreOffice hozzájárulója és az OxygenOffice programcsomag fejlesztője.

Azóta történt

Előzmények