A kilences felhőn: cloud tárhelyek mustrája

Bevezető, SkyDrive

Sokan tudtunkon kívül évek óta használunk felhő tárhelyet, vagyis olyan online szolgáltatást, mely adatainkat egy általunk pontosan nem ismert helyen és eszközön, viszont bárhonnan elérhetően tárolja. A webes levelezőrendszerek voltak ugyanis a felhőszolgáltatások első, tömegek által is ismert alkalmazói. Amikor regisztráltunk a jó öreg Yahoo Mailre vagy a Hotmailre (kezdetben 25 MB-os korláttal!), vagy végre itthonról is igénybe vehettük a gigászi, 1 GB tárhelyes Gmailt, akkor bizony a felhőre bíztuk leveleinket, csatolmányainkat. Még egy Gmail Drive nevű alkalmazás is született, mely a levelezésre használható tárhelyet megosztott mappává alakította. Ma már nincs szükség ilyen trükkökre, rengeteg tárhelyszolgáltató kínálja ingyenes és fizetős portékáját.

Majdnem minden szolgáltatás lehetővé teszi, hogy számítógépünk egyik kiválasztott mappájának (és annak almappáinak) felhőbe szinkronizált tartalmához állandóan hozzáférjünk interneten át és állományainkat akárhonnan használjuk. Sok esetben nem csak a le- és feltöltés funkciók érhetők el, hanem komplett alkalmazások, melyekkel a felhőtárhelyen, böngészőből szerkeszthetünk dokumentumokat. Most bemutatjuk a magáncélra leginkább használható tárhely szolgáltatásokat: melyiket milyen platformról érhetjük el, milyen mértékig használhatók ingyenesen, mibe kerülnek egyébként, mik a korlátaik, milyen egyéb szolgáltatások kapcsolódnak hozzájuk.

Microsoft SkyDrive

A Windows operációs rendszerek mellett (beleértve a Windows Phone-t is) más platformokra is elkészítette a gyártó SkyDrive kliensprogramját, Android, iOS és OS X alatt is rendelkezésre áll, a szélesebb körben elterjedt operációs rendszerek közül egyedül Linux alatt nem támogatott.

SkyDrive
Webes Office alkalmazások járnak a Microsoft SkyDrive-jához, mely az egyik leggyorsabb szolgáltatás

Ingyenes regisztrációt követően 7 GB tárhelyet kapunk, ezért semmit sem kell fizetnünk. Családi szemléletben összekapcsolhatunk négy fiókot is, így négyszeres kapacitásig terjeszkedhetünk, de érdemes figyelembe venni, hogy ezt a lehetőséget a rendszer 2013 augusztusától már megvonja. 2300 Ft-os éves díj fejében 20 GB-tal megtoldhatjuk égbeli meghajtónk kapacitását, de vásárolhatunk 50 vagy 100 gigás csomagot is, a GB-onkénti egységár gyakorlatilag nem változik. Webes felületről használva 300 MB-ig, a letölthető kliensekkel 2 GB-os állományméretig nyújtózkodhatunk, azaz akár videofelvételeinket is megoszthatjuk a SkyDrive révén.

Az Office Web Apps böngészőben futó négy alap alkalmazása mellett a OneNote is beépített eszköz a SkyDrive oldalán, használatuk összefonódik az online Outlookkal (a Hotmail utódjával) is, de külön tárhellyel gazdálkodnak. Természetesen az Office és Office365 integráció is adott, aki Microsoft irodai programot használ, annak a SkyDrive lehet a leginkább kézenfekvő választás. Néhány ismert Windowsos és mobilos alkalmazás képes beépített hozzáféréssel használni, és a Windows 8 felhasználók fiókinformációihoz társulnak a SkyDrive beállítások is, nem kell azokat külön megadni. Hogy néhányat említsünk az alkamazás kínálatból, több mobil platformon is elérhető a Genius Scan+, mellyel dokumentumokat „szkennelhetünk” a mobil eszköz beépített kamerájával és feltölthetjük azokat a SkyDrive-ra. A Hello fax is érdekes darab, elektronikus-webes fax fogadáshoz és küldéshez.

SkyDrive
Nem túl nagy kapacitást biztosít ingyenesen a SkyDrive, de integrált fotóalbum jár hozzá

Nagyon hasznos, hogy a webes felületről linkkel is megoszthatunk fájlokat, dokumentumokat, viszont szerkeszteni csak SkyDrive (vagy Outlook.com) fiók birtokában lehet őket a webes felületen, enélkül csak megtekintésük lehetséges (előre megjegyeznénk, hogy a szerkesztéshez minden szolgáltatás megköveteli a bejelentkezést). Apróság, de ha több helyről lépünk be a rendszerbe, akkor igen hasznos lehet, hogy nem muszáj minden mappát szinkronban tartanunk, a kliens telepítésekor kijelölhetjük, hogy melyek érdekesek számunkra. Ezzel a módszerrel ugyanazon felhasználó esetén megoldható több telephelyen mondjuk csak és kizárólag az Árlisták mappa frissítése, a fényképeket és más mappák tartalmát nem töltögeti le a rendszer feleslegesen. Ugyan elég gyors a feltöltés, tesztünkben a SkyDrive bizonyult a leggyorsabbnak, de azért érdemes elkerülni a felesleges adatforgalmazást.

Mire megszoknánk és megszeretnénk a szolgáltatást és annak nevét, addigra lehet, hogy új URL-t kell megjegyeznünk. Nemrégiben ugyanis, pont a Windows 8.1 debütálásának napján a British Sky Broadcasting Group (röviden Sky) első fokon pert nyert Nagy-Britanniában a Microsoft ellen a SkyDrive név használatával kapcsolatban. Még 2011-ben emelt vádat a Sky amiatt, hogy a SkyDrive név azt a benyomást keltheti a felhasználókban, hogy a szolgáltatás a műholdas társasághoz kötődik – az aggály annyiban érthető, hogy régebben a Sky maga is üzemeltetett felhő alapú tárhelyszolgáltatást. A végkimenetel még változhat, de megeshet, hogy a név használata egész Európában tiltott lesz. Ettől még persze a Microsoft nem kapcsolja le a szervereket, bizonyára kitalálnak majd egy új, hasonlóan jól csengő nevet.

Akárhogy is alakul, a SkyDrive gyors és ideális azoknak, akik amúgy is használnak Office-t és más Microsoft termékeket, szolgáltatásokat. Fajlagos költsége alacsony, hátránya, hogy az ingyenesen rendelkezésre bocsátott tárterület viszonylag kicsi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények