A kilences felhőn: cloud tárhelyek mustrája

Google Drive

A legtöbb platformon használható a Google Drive állományszinkronizáló alkalmazás, az operációs rendszerek sorából egyedül a Linux hiányzik, de ezen már dolgoznak a fejlesztők. A szolgáltatáshoz 15 GB tárhelyet kapunk ingyen, amivel legtöbb versenytársát felülmúlja a cég, igaz, ebből kell menedzselnünk a Drive mellett a Gmailt és a képeket is. Ugyanakkor az általunk a webes felületen létrehozott (és nem feltöltött) dokumentumokat nem számítják be az egyenlegbe, a Google igyekszik minket rászoktatni a böngészőből kezelhető alkalmazásokra. Ingyenes tárhelyünk méretét nem növelhetjük meg ajánlásokkal, de pár évente a szolgáltató önként zárkózik fel és tart lépést a korral, a legutóbbi bővítés nemrég történt meg. Havi előfizetési díjért gyakorlatilag korlátlan területet vásárolhatunk, egészen 16 TB-ig, a fajlagos ár pedig jobb az átlagnál. A szinkronizálás nem túl gyors, de lényegesen jobb, mint mondjuk a Dropbox esetében és itt is megadhatjuk, hogy az adott gépen mely mappák vegyenek részt a folyamatban. Megoszthatunk állományokat másokkal egy e-mail link útján, az anyagot a link birtokában bárki megnézheti, de persze együttműködni itt is csak azok tudnak, akik rendelkeznek Google Drive fiókkal.

Google Drive
Betekintéshez elég egy linket továbbítani a Google Drive rendszerében

A meglehetősen fejlett böngészős Google irodai szoftverek segítségével a szokásos dokumentumokon, prezentációkon és táblázatokon kívül előállíthatunk kérdőíveket, rajzokat is. Kiváló csoportmunka lehetőségeket biztosít a rendszer, az egyik legfejlettebb ebben a tekintetben, verziókövetést is integráltak az alkalmazásokba. Csatolhatunk rendszerünkhöz harmadik féltől származó fejlesztéseket is, melyek amúgy jellemzően a Chrome operációs rendszer áruházában hozzáférhetők, van köztük diagramkészítő, jegyzettömb és fejlett jegyzetkezelő, de még MIDI-MP3 konverter is, és rendelkezésre áll a más platformokon ismert Hello Fax is.

Google Drive
Sokan csak az alap Office alkalmazásokkal dolgoznak a Google Drive-ban, holott a kínálat ennél sokkal gazdagabb

Ha valaki eddig főként Google alapokon levelezett, dolgozott, annak a legkézenfekvőbb megoldás a Google Drive, mely alkalmazások terén jelenleg a legjobb, és nagy tárhelyet kínál ingyen. Gyakorlatilag csak egy böngésző kell a komplett munkakörnyezethez, de ha hagyományos mappaszinkronizálással is élni szeretnénk, akkor azt Linux alatt egyelőre még nem tehetjük meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények