Hirdetés

A kilences felhőn: cloud tárhelyek mustrája

Futottak még és feltörekvő különlegességek

Linux rajongók talán megrónak minket érte, de most csak pár mondatot ejtünk az Ubuntu One felhőszolgáltatásról, mely a népszerű Ubuntu Linux saját megoldása. A Canonical 5 GB tárhelyet ad ingyenesen, melyet állományok tárolására használhatunk, mappaszinkronizálással. Ezen felül az Ubuntu One zeneboltban vásárolt MP3 állományok is innen érhetők el, még ha tárhely egyenlegünket nem is terhelik. 20 GB-os lépésekben bővíthető a kapacitás, de nem túl olcsón. Nagyon nagy előnye a kliensnek, hogy Ubuntu, MacOS és Windows alatt is megy, az egyik alapvetően Linuxhoz készült szolgáltatás volt indulásakor, de árszabása nem halad a korral, ahogy kezelőfelülete és tudása is évek óta változatlan. Mivel Linux alól (nem csak az Ubuntu kiadásban) kiválóan használható a Dropbox is, ezért egyelőre pihentetjük az Ubuntu One-t, míg fejlesztője is komolyabban nem veszi.

Rengeteg feltörekvő tárhelyszolgáltatás van, némelyek végtelen kapacitást ajánlanak elfogadható összegért. Ilyen a Bitcasa, mely ingyen csak 10 GB-ot kínál, de évi 99 (vagy havi 10) dollár fejében a határ a csillagos (vagy inkább felhős) ég. A szolgáltatás egyelőre Windows, Mac, Android, Windows Phone és iOS rendszereken támogatott, és csak idén jelent meg a porondon, így egyelőre még várnánk vele kapcsolatban.

Egészen más megközelítést alkalmaz és inkább csak érdekességként említjük a Symformot, mely leginkább adatmentő közösségi tárhelyként értelmezhető. Ha nagyobb online tárhelyhez szeretnénk jutni, akkor nem csak pénztárcánk kinyitásával oldhatjuk meg a dolgot, hanem rendelkezésre bocsáthatjuk merevlemezünk egy részét is, melyet mások fognak adattárolásra használni. Cserébe a mi online elérhető kapacitásunk is bővül, igaz csak feleannyival, mint amennyit áldoztunk: 2 GB felajánlott területért 1 GB online tárhelyet kapunk. Meglepő megoldás ilyen, vírusokkal vészterhes időben közösségi tárhelymegosztással kísérletezni, ráadásul ehhez folyamatosan működő, szerverként üzemeltetett számítógép kell.

Symform
Pénzzel és merevlemez területünkkel egyaránt fizethetünk a Symformnál

Összeállításunk egyáltalán nem teljes, hisz hónapról hónapra indulnak újabb vállalkozások ezen a területen, egyre fejlődik a felhők szolgáltatáskészlete is, így idővel vissza kell, hogy térjünk ehhez a témához.

Táblázatunkban feltüntettük a legjellemzőbb adatokat, köztük a fajlagos, egy GB tárhelyre eső éves költséget és az általunk tapasztalt sebességet is. A sebesség megállapításához egy viszonylag nagy méretű, 54624 kB-os médiaállományt másoltunk a mappákba és mértük a szinkronizálás, illetve a Mega esetében a feltöltés időigényét. A sebesség változhat a  hálózati viszonyok és leterheltség függvényében és egyes szolgáltatásoknál akkor is, ha ingyenesről kereskedelmi előfizetésre váltunk.

Mega

Azóta történt

Előzmények