A kilences felhőn: cloud tárhelyek mustrája

Bevezető, SkyDrive

Sokan tudtunkon kívül évek óta használunk felhő tárhelyet, vagyis olyan online szolgáltatást, mely adatainkat egy általunk pontosan nem ismert helyen és eszközön, viszont bárhonnan elérhetően tárolja. A webes levelezőrendszerek voltak ugyanis a felhőszolgáltatások első, tömegek által is ismert alkalmazói. Amikor regisztráltunk a jó öreg Yahoo Mailre vagy a Hotmailre (kezdetben 25 MB-os korláttal!), vagy végre itthonról is igénybe vehettük a gigászi, 1 GB tárhelyes Gmailt, akkor bizony a felhőre bíztuk leveleinket, csatolmányainkat. Még egy Gmail Drive nevű alkalmazás is született, mely a levelezésre használható tárhelyet megosztott mappává alakította. Ma már nincs szükség ilyen trükkökre, rengeteg tárhelyszolgáltató kínálja ingyenes és fizetős portékáját.

Majdnem minden szolgáltatás lehetővé teszi, hogy számítógépünk egyik kiválasztott mappájának (és annak almappáinak) felhőbe szinkronizált tartalmához állandóan hozzáférjünk interneten át és állományainkat akárhonnan használjuk. Sok esetben nem csak a le- és feltöltés funkciók érhetők el, hanem komplett alkalmazások, melyekkel a felhőtárhelyen, böngészőből szerkeszthetünk dokumentumokat. Most bemutatjuk a magáncélra leginkább használható tárhely szolgáltatásokat: melyiket milyen platformról érhetjük el, milyen mértékig használhatók ingyenesen, mibe kerülnek egyébként, mik a korlátaik, milyen egyéb szolgáltatások kapcsolódnak hozzájuk.

Microsoft SkyDrive

A Windows operációs rendszerek mellett (beleértve a Windows Phone-t is) más platformokra is elkészítette a gyártó SkyDrive kliensprogramját, Android, iOS és OS X alatt is rendelkezésre áll, a szélesebb körben elterjedt operációs rendszerek közül egyedül Linux alatt nem támogatott.

SkyDrive
Webes Office alkalmazások járnak a Microsoft SkyDrive-jához, mely az egyik leggyorsabb szolgáltatás

Ingyenes regisztrációt követően 7 GB tárhelyet kapunk, ezért semmit sem kell fizetnünk. Családi szemléletben összekapcsolhatunk négy fiókot is, így négyszeres kapacitásig terjeszkedhetünk, de érdemes figyelembe venni, hogy ezt a lehetőséget a rendszer 2013 augusztusától már megvonja. 2300 Ft-os éves díj fejében 20 GB-tal megtoldhatjuk égbeli meghajtónk kapacitását, de vásárolhatunk 50 vagy 100 gigás csomagot is, a GB-onkénti egységár gyakorlatilag nem változik. Webes felületről használva 300 MB-ig, a letölthető kliensekkel 2 GB-os állományméretig nyújtózkodhatunk, azaz akár videofelvételeinket is megoszthatjuk a SkyDrive révén.

Az Office Web Apps böngészőben futó négy alap alkalmazása mellett a OneNote is beépített eszköz a SkyDrive oldalán, használatuk összefonódik az online Outlookkal (a Hotmail utódjával) is, de külön tárhellyel gazdálkodnak. Természetesen az Office és Office365 integráció is adott, aki Microsoft irodai programot használ, annak a SkyDrive lehet a leginkább kézenfekvő választás. Néhány ismert Windowsos és mobilos alkalmazás képes beépített hozzáféréssel használni, és a Windows 8 felhasználók fiókinformációihoz társulnak a SkyDrive beállítások is, nem kell azokat külön megadni. Hogy néhányat említsünk az alkamazás kínálatból, több mobil platformon is elérhető a Genius Scan+, mellyel dokumentumokat „szkennelhetünk” a mobil eszköz beépített kamerájával és feltölthetjük azokat a SkyDrive-ra. A Hello fax is érdekes darab, elektronikus-webes fax fogadáshoz és küldéshez.

SkyDrive
Nem túl nagy kapacitást biztosít ingyenesen a SkyDrive, de integrált fotóalbum jár hozzá

Nagyon hasznos, hogy a webes felületről linkkel is megoszthatunk fájlokat, dokumentumokat, viszont szerkeszteni csak SkyDrive (vagy Outlook.com) fiók birtokában lehet őket a webes felületen, enélkül csak megtekintésük lehetséges (előre megjegyeznénk, hogy a szerkesztéshez minden szolgáltatás megköveteli a bejelentkezést). Apróság, de ha több helyről lépünk be a rendszerbe, akkor igen hasznos lehet, hogy nem muszáj minden mappát szinkronban tartanunk, a kliens telepítésekor kijelölhetjük, hogy melyek érdekesek számunkra. Ezzel a módszerrel ugyanazon felhasználó esetén megoldható több telephelyen mondjuk csak és kizárólag az Árlisták mappa frissítése, a fényképeket és más mappák tartalmát nem töltögeti le a rendszer feleslegesen. Ugyan elég gyors a feltöltés, tesztünkben a SkyDrive bizonyult a leggyorsabbnak, de azért érdemes elkerülni a felesleges adatforgalmazást.

Mire megszoknánk és megszeretnénk a szolgáltatást és annak nevét, addigra lehet, hogy új URL-t kell megjegyeznünk. Nemrégiben ugyanis, pont a Windows 8.1 debütálásának napján a British Sky Broadcasting Group (röviden Sky) első fokon pert nyert Nagy-Britanniában a Microsoft ellen a SkyDrive név használatával kapcsolatban. Még 2011-ben emelt vádat a Sky amiatt, hogy a SkyDrive név azt a benyomást keltheti a felhasználókban, hogy a szolgáltatás a műholdas társasághoz kötődik – az aggály annyiban érthető, hogy régebben a Sky maga is üzemeltetett felhő alapú tárhelyszolgáltatást. A végkimenetel még változhat, de megeshet, hogy a név használata egész Európában tiltott lesz. Ettől még persze a Microsoft nem kapcsolja le a szervereket, bizonyára kitalálnak majd egy új, hasonlóan jól csengő nevet.

Akárhogy is alakul, a SkyDrive gyors és ideális azoknak, akik amúgy is használnak Office-t és más Microsoft termékeket, szolgáltatásokat. Fajlagos költsége alacsony, hátránya, hogy az ingyenesen rendelkezésre bocsátott tárterület viszonylag kicsi.

Dropbox

Nemrégiben csupán remek kis startupnak titulálta Steve Ballmer, a Microsoft vezére a Dropboxot, de ennél azért több méltatásra lenne érdemes a felhős tárhelyek egyik ikonja. A Dropbox ugyan nem elsőként indult – egy évvel a SkyDrive is megelőzte –, de egyértelműen az egyik legismertebb szolgáltatás, mely igen könnyen használható és mindenféle platformon rendelkezésre áll, beleértve a mobil operációs rendszereket, az OS X-et és a Linuxot, pl. Ubuntu alatt is pár kattintással telepíthető. Nem hivatalos megoldásokkal ugyan, de igénybe vehető Windows Phone, Maemo, Symbian és WebOS platformokon is. Rengeteg harmadik féltől származó program és kiegészítő is támogatja a Dropbox használatát, ebből a szempontból az egyik legnépszerűbb szolgáltatás.

Dropbox
Sajátgépből, az egér jobb gombos menüjéből könnyen megosztható bármelyik feltöltött fájl

Alapesetben csupán 2 GB-ot kapunk ingyen, ami a versenytársak kínálatának tükrében bizony kevés, de ismerősök meghívásával 500 megabájtonként feljebb tornázhatjuk a kapacitást, összesen legfeljebb 16 GB-tal. Vannak még bónusz lehetőségek Facebook és Twitter fiókok csatolásával, Twitteren követéssel és egyes okostelefonokról bejelentkezve (gyártói promóció) is több száz MB-nyi tárterületet nyerhetünk. Ugyanakkor az ügyeskedés elkerülése végett a más Dropbox fiókokból megosztott állományok a mi tárhelyünkből is elvesznek, pedig a rendszer azokat hatékonyan, deduplikálva tárolja.

A fizetős, Pro fiók egyedi felhasználóknak kínál 100 GB-ot havi 9,99 dollár fejében, az egységár 200 és 500 GB esetén is ugyanennyi. Előfizethetünk Business csomagra is, mely felhasználókezelést és Active Directory támogatást is magában foglal, jelenleg évi 795 dollárért (5 munkatárs esetén). Fájlméret korlátozás csak böngészős használat esetén áll, ilyenkor a maximum 300 MB, egyébként akármekkora állományt bemásolhatunk a szinkronizált mappákba – már amekkora a fiókunkban egyáltalán elfér.

Dropbox
Fájlmegosztás mellett fotómegosztásra, böngészésre és a mobil eszközök fotóinak automatikus mentésére is használható a DropBox

Fájlkezelés szintjén sokat tud a Dropbox, nagyon megbízhatóan szinkronizál, követi a verziókat és van lomtár is, azaz a véletlenül törölt dolgok visszaállíthatók. Csak a változásokat vezeti fel állományon belül is, így nagy archív fájlokat (pl. ZIP, RAR, TAR) alkalmazó inkrementális mentésekhez is jól használható. Nagyon hasznos lehetőség, hogy pusztán egy linkkel is megoszthatunk állományokat vagy mappát (elég egy jobbklikk a megosztani kívánt fájlon, majd ott kiválasztani a Share Dropbox link opciót), nem kell a másik félnek is Dropbox fiókkal rendelkeznie.

Webes alkalmazások tekintetében sajnos szinte semmit sem nyújt a szolgáltató, gyakorlatilag csak fel- és letölthetjük, megoszthatjuk dokumentumainkat a weboldal segítségével és néhány fájltípusba belenézhetünk, a mobilalkalmazás is csak annyit tesz, hogy átadja a fájlt az illetékes szoftvernek. Egyedül fotókezeléshez kapunk kiforrott felületet, idővonal alapján is böngészhetjük a képeket és a mobilos Dropbox kliens használható automatikus fotómentésre is. Tehát beépített irodai alkalmazásokat nélkülöző, de állomány szinten mindenképpen kiváló és könnyen kezelhető szolgáltatást kínál megfizethető áron a Dropbox, mobilról és Linux alól is elégedettek lehetünk vele, viszont kicsit lassú, tesztünk során 100 kB/s alatt volt a feltöltés sebessége.

Google Drive

A legtöbb platformon használható a Google Drive állományszinkronizáló alkalmazás, az operációs rendszerek sorából egyedül a Linux hiányzik, de ezen már dolgoznak a fejlesztők. A szolgáltatáshoz 15 GB tárhelyet kapunk ingyen, amivel legtöbb versenytársát felülmúlja a cég, igaz, ebből kell menedzselnünk a Drive mellett a Gmailt és a képeket is. Ugyanakkor az általunk a webes felületen létrehozott (és nem feltöltött) dokumentumokat nem számítják be az egyenlegbe, a Google igyekszik minket rászoktatni a böngészőből kezelhető alkalmazásokra. Ingyenes tárhelyünk méretét nem növelhetjük meg ajánlásokkal, de pár évente a szolgáltató önként zárkózik fel és tart lépést a korral, a legutóbbi bővítés nemrég történt meg. Havi előfizetési díjért gyakorlatilag korlátlan területet vásárolhatunk, egészen 16 TB-ig, a fajlagos ár pedig jobb az átlagnál. A szinkronizálás nem túl gyors, de lényegesen jobb, mint mondjuk a Dropbox esetében és itt is megadhatjuk, hogy az adott gépen mely mappák vegyenek részt a folyamatban. Megoszthatunk állományokat másokkal egy e-mail link útján, az anyagot a link birtokában bárki megnézheti, de persze együttműködni itt is csak azok tudnak, akik rendelkeznek Google Drive fiókkal.

Google Drive
Betekintéshez elég egy linket továbbítani a Google Drive rendszerében

A meglehetősen fejlett böngészős Google irodai szoftverek segítségével a szokásos dokumentumokon, prezentációkon és táblázatokon kívül előállíthatunk kérdőíveket, rajzokat is. Kiváló csoportmunka lehetőségeket biztosít a rendszer, az egyik legfejlettebb ebben a tekintetben, verziókövetést is integráltak az alkalmazásokba. Csatolhatunk rendszerünkhöz harmadik féltől származó fejlesztéseket is, melyek amúgy jellemzően a Chrome operációs rendszer áruházában hozzáférhetők, van köztük diagramkészítő, jegyzettömb és fejlett jegyzetkezelő, de még MIDI-MP3 konverter is, és rendelkezésre áll a más platformokon ismert Hello Fax is.

Google Drive
Sokan csak az alap Office alkalmazásokkal dolgoznak a Google Drive-ban, holott a kínálat ennél sokkal gazdagabb

Ha valaki eddig főként Google alapokon levelezett, dolgozott, annak a legkézenfekvőbb megoldás a Google Drive, mely alkalmazások terén jelenleg a legjobb, és nagy tárhelyet kínál ingyen. Gyakorlatilag csak egy böngésző kell a komplett munkakörnyezethez, de ha hagyományos mappaszinkronizálással is élni szeretnénk, akkor azt Linux alatt egyelőre még nem tehetjük meg.

Box.com, Mega

Számos platformon hozzáférhető a Box.com kliens, beleértve az Apple és androidos mobil eszközöket is, de sajnos Linux alatt egyelőre ez sem áll rendelkezésre. 5 GB tárhelyet kapunk ingyenesen személyi fiókunkhoz, amit legfeljebb 50 GB-ig terjeszthetünk ki, havi előfizetési díj fejében, meglehetősen drágán (1086 Ft/GB/év). Szerencsére a jelen akciós időszakban ingyen miénk lehet ez a számottevő tárterület, ha LG vagy Sony Xperia mobil eszközről, illetve egyes Windows 8 alapú HP, Dell vagy Samsung laptopokról, hibridekről jelentkezünk be (Windows 8-as alkalmazással). Nem kell, hogy a hardver a sajátunk legyen, így érdemes lehet egy ismerős segítségét kérni. A teljes akciós lista itt olvasható.

Box
Dokumentumkezelő és más szolgáltatások illesztésére alkalmazásokat is kínál a Box, promóciós akcióban könnyen leeshet számunkra is 50 GB ingyen

50 GB feletti kapacitást csak Business és Enterprise csomagokkal vehetünk igénybe, ezeket akkor érdemes választani, ha nagyon nagy területre, jobb teljesítményre van szükségünk vagy csoportban dolgozunk (az Enterprise rendszerhez már nagyvállalati CRM alkalmazások is járnak). A Business esetében legalább 3, legfeljebb 500 felhasználó osztozhat az 1 TB-os területen és az ingyenes fiókhoz társuló 250 MB-os állományméret korlátozás is 2 GB-ra emelkedik. Ilyenkor jóval olcsóbban kijöhetünk, három felhasználó egyenként 15 dolláros havidíjáért 1 TB a miénk, ami tizedannyi fajlagos költséget (átszámítva 122 Ft/GB/év) jelent, mintha személyes fiókkal dolgoznánk.

Jó néhány alkalmazást listáz a Box.com weboldala, van köztük saját dokumentumszerkesztő is, amit telepíthetünk gépünkre, hogy aztán Office hiányában is dolgozhassunk. Az alkalmazások legtöbbje azonban nem ilyen jellegű, leginkább kapcsolódást biztosítanak más szolgáltatókhoz, például a Google Drive webes szoftvereihez vagy a Microsoft Office-hoz. A Box.com használható tehát számos más szolgáltatással és szoftverrel, ugyanakkor a fejlesztők nem építettek ki egy olyan többé-kevésbé komplett irodai világot, mint amilyet a SkyDrive vagy a Google Drive mellett használhatunk.

Box
Az első szinkronizáció olykor nagyon lassú lehet a Box szinkronizációs szoftverével

Aki tehát egy, az akcióban szereplő eszközzel bír (akár kölcsönbe), az mindenképpen próbálja ki a Box.com-ot, már csak az ingyenes tárhely miatt is. Sajnos azt nem tudjuk ígérni, hogy nagyon gyors lesz a szinkronizálás, mert a tapasztalatok szerint vannak időszakok, mikor kétségbeejtően lelassul. Ha olcsón kell terabájtos felhő kapacitás, akkor árban nem igen akad párja a rendszernek, de tegyünk egy próbát személyesen, mielőtt rábíznánk magunkat.

Mega

Elfelejthetjük a hagyományos „mappaszinkronizálósdit” a Mega esetében, ugyanis a nagyban és biztonságban gondolkodó szolgáltató ilyesmit nem kínál. Csupán a böngészős kezelőfelületen rendezgethetjük állományainkat, fel- és letölthetjük azokat és megoszthatjuk másokkal, akik regisztráltak a mega.co.nz oldalon. Ingyenesen 50 GB áll rendelkezésünkre, így kapacitás terén vezet a szolgáltatás. Ha éves előfizetésre váltunk, akkor nagyon olcsón, évi 99,99 dollár fejében léphetünk tovább 500 GB-ra, ez mintegy ötször kedvezőbb a Dropbox áránál. Van még 2 TB-os és 4 TB-os csomag is, rendre 199,99 és 299,99 dollárért, azaz markánsan olcsóbban juthatunk tárhelyhez a nagyobb csomagokkal. (Táblázatunkban a legkisebb kiszereléssel számoltunk, személyes használatra már ez is bőven elég.)

Mega
Sokat akar adni a botrányos gyökerekből szárba szökkent Mega, és bírja is, de csak böngészőben használható

Kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a biztonságra az új-zélandi Mega, a regisztráció során az egérmozdulataink és billentyűleütéseink közötti időtartamok alapján generálja le 2048 bites RSA kulcspárunkat, ezt használja aztán a feltöltött állományokhoz. A sebességgel az ingyenes fiókok esetében sincs gond, nagy állományok esetén az átvitel lassan, fokozatosan felkúszik 1 MB/s fölé is – még ha ezt nem is tartja állandóan. A le- és feltöltések megállíthatók és 48 órán belül folytathatók – ha nem zártuk be a böngészőablakot (fület), akkor a hálózati hiba miatt félbemaradt folyamatok is fel tudják venni újra a fonalat. Állománykorlátok csak a használt böngésző miatt adódhatnak, maga a szolgáltatás nem köti meg a kezünket. Javasolt a Chrome használata, ami fogadja az egérrel a böngészőablakra vontatott feltöltendőket is. Egész mappákat is útnak indíthatunk, nem kell egyesével kijelölni a fájlokat.

Ha valakinek a gyors feltöltés és a nagy ingyenes, valamint olcsó fizetős tárhely a lényeg, akkor egyértelműen a Mega lesz számára a megfelelő. Ne felejtsük el azonban, hogy egy nyers, asztali böngészőből használható felületet kapunk, mely egyelőre nem száz százalékosan stabil és se híre se hamva alkalmazásoknak és kliensszoftvereknek.

Futottak még és feltörekvő különlegességek

Linux rajongók talán megrónak minket érte, de most csak pár mondatot ejtünk az Ubuntu One felhőszolgáltatásról, mely a népszerű Ubuntu Linux saját megoldása. A Canonical 5 GB tárhelyet ad ingyenesen, melyet állományok tárolására használhatunk, mappaszinkronizálással. Ezen felül az Ubuntu One zeneboltban vásárolt MP3 állományok is innen érhetők el, még ha tárhely egyenlegünket nem is terhelik. 20 GB-os lépésekben bővíthető a kapacitás, de nem túl olcsón. Nagyon nagy előnye a kliensnek, hogy Ubuntu, MacOS és Windows alatt is megy, az egyik alapvetően Linuxhoz készült szolgáltatás volt indulásakor, de árszabása nem halad a korral, ahogy kezelőfelülete és tudása is évek óta változatlan. Mivel Linux alól (nem csak az Ubuntu kiadásban) kiválóan használható a Dropbox is, ezért egyelőre pihentetjük az Ubuntu One-t, míg fejlesztője is komolyabban nem veszi.

Rengeteg feltörekvő tárhelyszolgáltatás van, némelyek végtelen kapacitást ajánlanak elfogadható összegért. Ilyen a Bitcasa, mely ingyen csak 10 GB-ot kínál, de évi 99 (vagy havi 10) dollár fejében a határ a csillagos (vagy inkább felhős) ég. A szolgáltatás egyelőre Windows, Mac, Android, Windows Phone és iOS rendszereken támogatott, és csak idén jelent meg a porondon, így egyelőre még várnánk vele kapcsolatban.

Egészen más megközelítést alkalmaz és inkább csak érdekességként említjük a Symformot, mely leginkább adatmentő közösségi tárhelyként értelmezhető. Ha nagyobb online tárhelyhez szeretnénk jutni, akkor nem csak pénztárcánk kinyitásával oldhatjuk meg a dolgot, hanem rendelkezésre bocsáthatjuk merevlemezünk egy részét is, melyet mások fognak adattárolásra használni. Cserébe a mi online elérhető kapacitásunk is bővül, igaz csak feleannyival, mint amennyit áldoztunk: 2 GB felajánlott területért 1 GB online tárhelyet kapunk. Meglepő megoldás ilyen, vírusokkal vészterhes időben közösségi tárhelymegosztással kísérletezni, ráadásul ehhez folyamatosan működő, szerverként üzemeltetett számítógép kell.

Symform
Pénzzel és merevlemez területünkkel egyaránt fizethetünk a Symformnál

Összeállításunk egyáltalán nem teljes, hisz hónapról hónapra indulnak újabb vállalkozások ezen a területen, egyre fejlődik a felhők szolgáltatáskészlete is, így idővel vissza kell, hogy térjünk ehhez a témához.

Táblázatunkban feltüntettük a legjellemzőbb adatokat, köztük a fajlagos, egy GB tárhelyre eső éves költséget és az általunk tapasztalt sebességet is. A sebesség megállapításához egy viszonylag nagy méretű, 54624 kB-os médiaállományt másoltunk a mappákba és mértük a szinkronizálás, illetve a Mega esetében a feltöltés időigényét. A sebesség változhat a  hálózati viszonyok és leterheltség függvényében és egyes szolgáltatásoknál akkor is, ha ingyenesről kereskedelmi előfizetésre váltunk.

Mega

Azóta történt

Előzmények