Mindent szinkronizálna a Dropbox

A Dropbox tegnap tartotta történetének első fejlesztői konferenciáját, ahol több olyan újdonságot is bejelentett, ami egyértelműen mutatja, hogy a vállalat a jövőben sokkal több szeretne lenni, mint pusztán egy szimpla felhőtárhely-szolgáltató.

A DBX-en bemutatott két legfontosabb új fejlesztői eszköz a Datastore API és a Drop-ins. A Datastore API-val a fejlesztőknek lehetősége nyílik arra, hogy alkalmazásaikba olyan szinkronizációs modult építsenek, melyhez a Dropbox biztosítja a háttérinfrastruktúrát, és nem csak fájlokat, hanem alkalmazáson belüli beállításokat, kapcsolatlistákat, mentéseket (azaz szinte bármit) szinkronban tarthassanak adott alkalmazások között. Mivel a Dropbox lényegében platformfüggetlen szolgáltatás, az igazán izgalmas lehetőség abban rejlik, hogy akár egy windowsos számítógépen, egy androidos telefonon és mondjuk egy iPad Minin is szinkronban tarthatjuk ugyanazt az alkalmazást, vagy több különböző szoftver hatékonyabb együttműködése is megoldható. A Datastore API iOS-t, Androidot és Javascriptet támogat, az SDK és a dokumentáció már elérhető.

A Drop-ins lehetőséget ad a Dropbox tárhely könnyű integrálására minden olyan alkalmazásba, ahol valamilyen fájlműveletre is szükség lehet. Jelenleg ezt a funkciót kicsit körülményesen lehet elérni, mert a Dropbox ugyan beépül az mobil operációs rendszerekbe (legalábbis az iOS-be és az Androidba), de használatához el kell indítani a Dropbox klienst, nem lehet csak simán egy elérhető könyvtárként vagy meghajtóként látni, mint számítógépen. A Chooser és Saver a cég szerint mindössze néhány sornyi kód hozzáadásával közvetlen elérést biztosít egy alkalmazáson belül is az adott felhasználó Dropbox fájljaihoz, könyvtáraihoz. Támogatott platformok: iOS, Android és Javascript.

A vállalat azt is bejelentette, hogy már 175 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedhet, és Drew Houston elnök-vezérigazgató szerint távlati céljuk nem kevesebb, mint kiváltani a merevlemezes lokális tárolókat a számítógépekből.

A Dropbox által korábban felvásárolt népszerű iOS-es levelező alkalmazás, a Mailbox 1.4.0-ás verziója már elérhető az App Store-ból, és legnagyobb újítása (természetesen), hogy már közvetlenül Dropbox fiókunkból is tudunk bármilyen fájlt csatolni a levelekhez.

Azóta történt

  • Google felhőnyomtatás Windowson

    A vállalat megújította cloudszolgáltatását, mostantól könnyebb és egyszerűbb használni a távoli hozzáférést.

  • Kínán kívül is terjeszkedne felhőszolgáltatásaival a ZTE

    A telekommunikációs óriás a nyugati kormányok és szakértők által megfogalmazott biztonsági aggályok ellenére is megpróbál betörni a külföldi piacokra.

  • Emeli a tétet a Tresorit

    A magyar cég idén áprilisban mutatta be titkosított felhőalapú fájlmegosztóját. A szolgáltatás biztonságát azóta sem sikerült kompromittálni, ezért a Tresorit 25 ezer dollárra emeli a vérdíjat.

Előzmények