Felhő áztatta el a Facebook felhőjét

Két éve egészen szokatlan üzemzavarral kellett megbirkózniuk a szakembereknek a Facebook első, az oregoni Prineville-ben található adatközpontjában: egy igazi felhő képződött az épületben 2011 nyarán – fedte fel a The Registernek Jay Parikh felelős vezető az akkori hiba mindeddig nyilvánosságra nem hozott okát.

Parikh akkor egy telefonhívásra ment be az adatközpontba, amiben arról tájékoztatták, hogy: „Esik az eső idebent.”

A probléma az adatközpont sajátos légkondicionáló rendszerének működéséből fakadt, itt ugyanis – sok más központhoz hasonlóan – nem a hagyományos hűtést alkalmazzák, hanem a keringtetett levegőt használják a hőmérséklet temperálására. A központ működésének első nyarán azonban az történt, hogy a hőt termelő részekről a forró és alacsony páratartalmú levegőt a vizes elemeken keresztül a visszavezették, a nedvesség lecsapódott, ez pedig a szerverek leállásához, illetve meghibásodásához, például a tápegységek zárlatához vezetett.

Ez a párásodási folyamat megmaradt ugyan, de azóta a szerverek energiaellátó egységeit vízálló burkolattal vették körül – mondta el a lapnak a szakember, aki hozzátette, hogy a léghűtés előnyeiért ilyen módon kell megfizetni.

Azóta történt

Előzmények