Bányász Pascal, hajtogatható e-papír, izom Xbox

Hajtogató e-papír, csúcsprocik, bányász VGA

Időnk sem volt felocsúdni a Computex alatti rohanásból, máris érkezett az E3, ami főként játékos újdonságokkal kecsegtetett, de egy-két hardveres bejelentés is érkezett. A Microsoft például lerántotta a leplet a Scorpio konzolprojektről, aminek a neve végül Xbox One X lett, és már idén a boltokba kerül, illetve a Dell is egy raklap új perifériát hozott. Ezzel párhuzamosan zajlott az InfoComm 2017 kiállítás is, ahol a Samsung, az LG és a Dell is új kijelzőkkel rukkolt elő. Akit a hagyományos monitorok nem hoznák lázba, azt az E Ink hajtogatható digitális papírja talán nagyobb izgalommal tölti el, hiszen ezzel egy fokkal közelebb kerültünk a valódi papírhoz hasonlító kijelzőkhöz.


[+]

Az E3-mal párhuzamosan az AMD és az Intel is továbbtolta a Tajvanon már sikeresen megindított szekeret. Ez pedig azt jelenti, hogy újabb infók kerültek napvilágra például az AMD Threadripper processzorral kapcsolatosan, azaz már lehet tudni, hogy mely modellek lesznek elérhetőek leghamarabb, még a nyár folyamán. A Dell eközben bejelentette, hogy a játékra kihegyezett Area-51 PC-ben fel fogják használni a legújabb fejlesztéseket, így mind az említett AMD Threadripperrel, mind az Intel legújabb, X299 foglalatú Intel platformjával elérhető lesz, sőt előbbivel kapcsolatban úgy tűnik, sikerült exkluzivitást szerezniük.


[+]

Természetesen, ahogy az AMD Threadripperről, úgy az Intel új, Basin Falls platformjáról is jöttek újabb és újabb hírek, például a megjelenés dátuma, illetve az, hogy nem mindegy milyen X299 alaplapot választunk a processzorok alá. A távolabbi jövőbe is bepillantást engedtek az Intelnél, így csepegtettek információt a Coffee Lake és az azt követő Ice Lake processzorokról, majd az Apollo Lake-et váltó Gemini Lake-ről. Emellett az Intelnél állást foglaltak az x86-ot emuláló platformokkal kapcsolatban, amire valószínűleg a Qualcomm és a Microsoft mobil PC plaftormja miatt volt szükség.

Kicsit a kriptopénz-bányászatban is elmerültünk az utóbbi napokban, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan hardverek iránt, amelyek kifejezetten erre a célra készülnek. Többek között az alaplapok is ebbe a csoportba tartoznak, és olyannyira keresettek, hogy a gyártók kénytelenek növelni kapacitásukat. A bányászat népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az NVIDIA Pascal-alapú P104-100 és P106-100 GPU-i, melyeket a napokban mutattak be, és kifejezetten bányászatra készülő célkártyákhoz alkalmaznak.

Bányászkártya EVGA módra
Bányászkártya EVGA-módra [+]

Tévékből, egyéb megjelenítőkből sem volt hiányunk, sőt egy régi ismerős márkanevet, a Sharpot üdvözölhetjük újra a televíziómárkák sorában, ráadásul egy életerős modellel rukkoltak elő, rögtön három méretben. A Loewe neve is előkerült, ráadásul egy olyan készülék kapcsán, ami a vállalattól megszokott árszinthez képest alacsonyabbnak mondható árcédulát kapott. Akinek viszont az ár nem számít és valóban nagy képátlójú, 4K HDR élményre vágyik, annak a Dell S718QL projektorára érdemes egy pillantást vetnie, mert ígéretes dolgokat tudhat papírforma szerint. Végül pedig ne feledkezzünk meg az Android TV újdonságairól sem, amelyeket külön összegyűjtöttünk.

Újra felbukkant a Sharp
Újra felbukkant a Sharp [+]

Alig van idejük a kártyásoknak, aratnak a hackerek

Átalakította partnerprogramját a YouTube a hirdetői nyomásnak engedve. Sokan csak május végén vették észre, hogy nem kaptak pénzt a szolgáltatótól, ezért minden videósnak érdemes átnéznie a beállításokat, és újra aktiválni a programot.

A WhiteScope négy gyártó hét különböző pacemakerét és a hozzájuk kapcsolódó eszközöket, szoftvereket vizsgálva arra jutott, hogy továbbra is rengeteg ponton feltörhetőek az életmentő rendszerek. Összesen 8600 sebezhetőséget találtak, jelentős részüket harmadik féltől származó kódban. Közben a fekete kalapos hackercsoport, a ShadowBrokers elindította havidíjas sérülékenységszolgáltatását: 21 500 dollárt kell fizetni az eszközökért és exploitokért, melyeket az NSA is használt korábban.

A bűnözők mellett a biztonsági cégek kutatói is keresik a sebezhetőségeket, az Appthority például olyat talált, ami több mint ezer okostelefonos alkalmazásban megtalálható. A kutatók ebből csak 39-et vizsgáltak meg részletesen, így is 43 terabájtnyi adathoz fértek hozzá jogtalanul.

Az utóbbi idők leginnovatívabb kártevőjét mégis az ESET kutatói fedezték fel; ez egy Firefox kiterjesztésbe rejtett trójai, ami a vezérlőszerver címét Britney Spears Instagramján keresi, egy hozzászólásba kódolva dugták el a hackerek, változás esetén pedig egyszerűen csak kitörlik és írnak helyette másikat. Kívülről semmi sem utal a trükkre, a megoldás kifejezetten ötletes.

Egy orosz programozó a Microsoft operációs rendszereinek fájlkezelési technológiájában talált hibát: a Master File Table által generált fájltérképhez a felhasználó nem fér hozzá, viszont ha egy hivatkozásban mappaként van meghívva, a Firefox és az Internet Explorer gond nélkül kékhalállal jutalmazza a kattintó felhasználót.

Májusban összeomlott a British Airways informatikai rendszere, 75 ezer utas rekedt a reptereken, hatalmas volt a káosz. Állítólag egy karbantartó hibázott, aki lekapcsolta a szünetmentes áramforrást, ráadásul a visszakapcsolás során fizikai károsodást is okozott. Ez az incidens a légitársaságnak akár 55 milliárd forintba is kerülhet.

Egy titkosszolgálati jelentés alapján az oroszok tényleg meghackelték az amerikai elnökválasztást, de legalábbis kísérletet tettek rá, amikor behatoltak egy, a választáshoz használt szoftvert készítő vállalat rendszerébe, illetve a felügyelőket adathalász támadással próbálták kijátszani.

A budapesti metróban ingyenes Wi-Fi kiépítését tervezik, amit az MTI értesülései szerint az orosz MaximaTelecom végezhet el. A vállalatnak nem újdonság ez a fajta munka, Moszkvában és Szentpéterváron, illetve tíz orosz reptéren is üzemeltetnek hasonlót. Az NMHH felfüggesztette a Telekom almárkája, a Flip Otthon csomagjainak értékesítését, ezért a szolgáltató bevezette az Otthon+ csomagot, így az értékesítés folyamatos maradhatott.

A feltöltőkártyásoknak már csak két hete van arra, hogy egyeztessék adataikat a szolgáltatójukkal. Május végén tartott sajtótájékoztatót az NMHH, akkor azt mondták, a kártyák kétharmada még egyeztetésre vár. Júliustól nem működnek majd azok az előrefizetős kártyák, melyeket 2017 előtt vásároltak, és nem egyeztették az adatokat.

Ma már alig használják az emberek klasszikus tévézésre tévékészülékeiket, ennek ellenére jól fogynak a kijelzők a hazai piacon is. Az eladások 54 százaléka Full HD, a maradék Ultra HD. Legjobban a 32 hüvelykes modellek fogynak, de a 40-43 hüvelykes készülékek összességében nagyobb arányban kelnek el.

Nyárra mindegyik mobilszolgáltató kínál valamilyen formában korlátlan adatforgalmat, a Vodafone egymillió megabájtos kampányukkal, a Telekom a korlátlan nyárral, a Telenor pedig adatközpontú díjcsomagjaival keresi az ügyfelek kegyeit.

Teljesen megváltozik a Skype, modernizálja a szolgáltatást a Microsoft, bekerülnek a színezhető, formázható üzenetek, az élő videós kapcsolat során használható filterek, illetve nagyobb szerepet kapnak a chatbotok is.


3D nyomtatással készült repülőgép-alkatrész

Magyarországon nagyon gyors a mobilnet, az OpenSignal felhasználóinak mérései alapján hazánkban lehet a világon harmadik leggyorsabban netezni, és lefedettség terén sem kell szégyenkeznünk, Magyarország bekerült a top tízbe.

Az Origo 340 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott az e-mail megújítására. Nehéz elképzelni, milyen innovatív megoldásokat találhattak ki, a közlemény elég zavaros ezen a téren. Elindult a T-Systems Akadémia, amire június 30-ig lehet jelentkezni. A képzés egy évig tart, és 4 hónap általános, 5 hónap specifikus képzéssel, illetve 3 hónapos munkavégzéssel jár.

Tovább gyorsult a Firefox, megjelent a Vivaldi böngésző legújabb verziója, és megtartották a GE Minds & Machines konferenciáját is, ahol például az ipari additív gyártásról beszéltek, kiemelve, hogy minél bonyolultabb egy alkatrész, annál jobban megéri 3D-ben nyomtatni. Tehát ma már nemcsak prototipizálásra, hanem sorozatgyártásra is alkalmas a technológia.

Blogoló: Acer, Lenovo

Három érdekes témával foglalkoztunk az Acer blogban az elmúlt hetekben. Beszámoltunk arról, hogy az Acer Predator eszközeivel támogatta a nagyszabású Red Bull Kumite Street Fighter V „világbajnokságot”, ahol a világ legjobbjai verekedtek meg virtuálisan. Az eseményen Predator monitorokat használtak, a fődíj pedig az Acer legnagyobb gamer notebookja, a 21 hüvelykes, hajlított kijelzővel és két grafikus kártyával szerelt Predator 21 X volt.

Két meglehetősen érdekes próbának is részesei voltunk, amelyeknek játékosoknak szánt Acer hardverek voltak a főszereplői. Tesztlaborunkban járt az Aspire V Nitro Black Edition laptop legújabb változata, aminek egyik érdekessége a Tobii a szemmozgást követő kamera, ennek képességeit mutatja be a fenti videó. Alább a Computexen tapasztaltak láthatóak, a kiállításon kipróbáltuk az Acer VR headsetjét, majd bejártuk a standot, ahol a legújabb hardverekkel találkoztunk.

A Lenovo blog keretében megjelenés előtti próbán járt nálunk a vállalat legújabb, tavasszal bemutatott, körbefordítható kijelzős Yoga 520 modellje. A 14 hüvelykes masinába akár Core i7 processzor, egyszerre SSD és HDD, illetve GeForce 940MX grafikus alrendszer is kérhető, kijelzője pedig Full HD felbontású, természetesen IPS panellel. Nálunk a legegyedibb, aranyszínű modell tette tiszteletét, de elérhető klasszikus feketében és ezüstszürkében is. Az összeszerelési minőséget és a csatlakozókínálatot rendben találtuk, a tabletté alakíthatóság is hasznos lehet, de számolni kell vele, hogy a 14 hüvelykes, 1,74 kilogrammos eszköz lényegesen nagyobb az átlagos tableteknél.

A klasszikus, 14 hüvelykes ThinkPad két újabb változatát is bemutattuk a blogban. A Thinkpad L470 a legolcsóbb megoldás, kicsit vaskosabb, kicsit egyszerűbb a T-s elit modelleknél, de szinte mindent tud, amit a nagyok, miközben olcsóbb náluk. Mindenesetre 23,9 mm-es vastagsága és a 48 wattórás akkuval alig 2 kilogramm fölötti tömege teljesen elfogadható. A legerősebb 14 hüvelykes ThinkPad a T470p, ami egyedüliként kapott négymagos, akár nyolc programszál párhuzamos futtatására képes processzort, ami természetesen a hetedik Core i generációból került ki. Burkolatához üvegszálas műanyagot és magnéziumötvözetet használtak, így komolyabb hűtése ellenére a T470p alig vastagabb az L470-nél.

Blogoló: Fujitsu

Számos érdekes témát érintettünk a Fujitsu blogban. Beszámoltunk két világbajnok szerverről, melyek saját kategóriájukban számítási csúcsot döntöttek. A PRIMEQUEST 2800E3 és a PRIMERGY RX4770 M3 erejének forrása a legújabb, 24 magos, 48 programszál párhuzamos futtatására képes Intel Xeon E7-8894 v4 szerverprocesszor, amiből az előbbi nyolcat, utóbbi négyet tud befogadni.

Jövőbe mutató, mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra alapozó újdonsága is van a Fujitsunak. Sok egyéb projekt mellett azzal is foglalkoznak, hogyan lehet egy párbeszédben az ügyfél hangjából következtetni elégedettségére. A tanuló algoritmus nem csak a hangszín változását és a hanglejtést figyeli, hanem azt is, hogyan változnak ezek a párbeszéd egyes szakaszaiban. Már most 70%-os hatékonyságot érnek el az emberi vizsgálathoz, következtetéshez viszonyítva sokkal kisebb anyagi ráfordítással. A mélytanuláskor keletkező, gyorsan bővülő gráf memóriába pakolásának egyre bonyolultabb feladatára egy új, mondhatni gráfszeletelő eljárást is kifejlesztettek a Fujitsunál, ami majdnem kétszeresére gyorsítja a GPU-kon futó algoritmusokat.

Egy Fujitsu notebook is tiszteletét tette tesztlaborunkban. A könnyű és vékony, 14 hüvelykes Lifebook U747-ről van szó, amit a sokat utazó, terepen dolgozó felhasználóknak ajánlanak. A Fujitsu talán az utolsó notebookgyártó, amelyik a hagyományos iskolát követi: laptopjainál az ergonómia, a hatékonyság és a bővíthetőség előnyt élvez a formatervvel szemben. Ilyen masina a legújabb Celsius H770 mobil munkaállomás is, aminek Kaby Lake architektúrás Core i vagy Xeon processzorát, rengeteg memóriáját és NVIDIA Quadro grafikus alrendszerét olyan házba tették, amelyet már négy éve terveztek, és azóta csak minimálisan finomítottak.

Ezzel szemben merőben új az Esprimo K557 irodába szánt minden egyben, vagyis all-in-one PC. A 24 hüvelykes monitor mögé épített számítógép 35 wattos Kaly Lake processzorokat fogad, akár négymagos, nyolcszálas Core i7-7700T-t is, merevlemeze mellé tehetünk M.2 foglalatos SSD-t, van Wi-Fi modulja és opcionális webkamerája, vagyis mindent tud, amire munka közben szükség lehet.

Daywalker, rudi, -szp-