Az NMHH felfüggesztette a Flip Otthon értékesítését és a szolgáltatást

Az eredeti csomag hétfő óta nem elérhető, de egy módosításnak hála rendelhető a Flip Otthon új verziója.

Május 29-én ideiglenesen felfüggesztette a Telekom Flip Otthon márkáját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogosulatlan árelőny veszélye miatt. A hatósági eljárás jogerős befejezéséig (de maximum 90 napig) a Telekom nem köthet és nem nyújthat szolgáltatást a Flip Otthon díjcsomagjára, ezzel kívánja a hatóság megelőzni az esetlegesen jogtalanul szerzett versenyelőny létrejöttét.

Az NMHH közölte, a döntésre azért volt szükség, mert „ha bebizonyosodik, hogy a szolgáltató jogsértést követett el, utólag már nem vagy csak különösen nehezen lehetne visszafordítani a Telekomnak a hatósági eljárás ideje alatt kötött szerződésekkel megszerzett versenyelőnyét.” A tájékoztatás szerint a szolgáltató felfüggesztette az értékesítést, ám ezzel egy időben bevezetésre került a Flip Otthon+ nevű díjcsomag, ennek szabályosságát az NMHH szintén vizsgálni fogja.

Az NMHH sajtótájékoztatóján elhangzott, „a hírközlési törvény és az uniós szabályozás alapján a Telekom mint jelentős piaci erejű szolgáltató nem folytathat olyan piaci gyakorlatot, amely alkalmas lehet a verseny korlátozására. Ennek értelmében, ha egy ilyen szolgáltató egy új, a korábbiaktól lényegesen eltérő díjcsomaggal bővítené a kínálatát, a tervezett szolgáltatást annak bevezetése előtt legalább 30 nappal köteles a hatóság által előzetesen jóváhagyott nagykereskedelmi áron felajánlani az adott területen hálózattal nem rendelkező szolgáltatóknak. Így azok versenyezni tudnak a Telekom szolgáltatásával, és az előfizetők érdekei versenyhiány miatt nem sérülnek.”

A Telekom két hete, május 16-án vezette be a Flip Otthont, amit önálló ügyfélszolgálattal és weboldallal is megtámogatott. A Flip úgynevezett triple pay szolgáltatás, azaz csomagban tartalmazza a vezetékes internet, televízió és telefon előfizetést is. A problémát az okozza, hogy a szolgálattó kínálatában a Flip Otthon csomagban megjelent 100 megabites vezetékes internet nem szerepelt korábban, fennáll az esélye annak, hogy nem időben nyújtotta be a nagykereskedelmi kötelezettségeire vonatkozó adatokat az NMHH felé.

A Flip oldalán hétfő óta is elérhető a megrendelés, azzal a különbséggel, hogy közben az internet maximális sebességét 120 megabitre növelték, az ÁSZF-ben ezt Flip Otthon+ csomagnak nevezték el. Ez azért lehet fontos, mert 120 megabites internetcsomaggal rendelkezett a szolgáltató eddig is, már csak az a kérdés, hogy pontosan ilyen feltételekkel adta-e korábban (vállalt minimum, belépési díj, technológia stb.), illetve rendelkezik-e nagykereskedelmi kötelezettségek teljesítését bizonyító dokumentumokkal. Az NMHH ezt a kérdést is vizsgálni fogja. Tehát a Flip Otthon csomagjával kapcsolatban csak annyi a teendő, hogy a nagykereskedelmi párjának is el kell készülnie.

Frissítés: a Magyar Telekom reagált, állásfoglalásában a vállalat azt írja, „Az NMHH múlt pénteki megkeresése nyomán a Magyar Telekom 2017. május 29-ével módosította a Flip márkára vonatkozó ÁSZF-jét, nagyon gyors határidővel teljesítve az ideiglenes intézkedésben foglaltakat. A módosítás technikai jellegű volt, és a Magyar Telekomra vonatkozó nagykereskedelmi-szabályozási feltételeknek való megfelelés kifejezett megjelenítését szolgálta, így az előfizetők számára semmilyen lényegi változással nem járt!

A hírközlési piacon egy új márka bevezetése esetén természetes, hogy a hatóságok a márkát és a márkanév alatt nyújtott szolgáltatást vizsgálatnak vetik alá. A Magyar Telekom természetesen mindenben együttműködik az NMHH-val. Meggyőződésünk, hogy a Hatóság célja egybeesik a Flip célkitűzéseivel: közös érdek az előfizetők igényeinek magas színvonalú szolgáltatásokkal történő kiszolgálása.”

A változtatások alapján a Flip Otthon díjcsomag helyett az előfizetők a Flip Otthon+ csomagra fizethetnek elő, a már szerződött ügyfelek szintén átkerültek az Otthon+ csomagba. A pluszjellel ellátott változat azonos ár mellett gyorsabb internetet biztosít, magasabb garantált sebességekkel. így az Otthon+ maximum 120 megabites letöltési és 10 megabites feltöltési sebességet ígér, amiből a garantált sebesség 15/2 megabit. A sebességnövelő opció is megváltozott, 100/10 megabit helyett 130/10 megabittel lehet opcionálisan bővíteni a csomagot, a garantált sebesség ebben az esetben 15/4.

Azóta történt

Előzmények