Magyarországon nagyon gyors a mobilnet

Egy frissen publikált felmérés szerint csak Szingapúr és Dél-Korea tud gyorsabb 4G-t villantani, de lefedettségben is előkelő helyen állunk.

Megjelent az OpenSignal legfrissebb felmérésének eredménye, ami alapján Magyarország tovább javította korábbi helyezését a 4G lefedettség terén, miközben továbbra is dobogósak vagyunk a mobilinternet sebességét illetően.

Hirdetés

A szolgáltatóktól független szervezet egy ingyenes alkalmazás (Android, iOS) segítségével, a felhasználói mérések átlaga alapján rangsorolja a szolgáltatások minőségét. A január elseje és március vége közötti időszakban 558 260 felhasználóval dolgoztak, akik közel húszmilliárd feldolgozandó adatpontot generáltak. A mérés azért is releváns, mert a normál használaton alapul, tehát nem tesz különbség a bel- és kültéri lefedettség között, az adatok pedig nem szintetikus tesztekből születnek. A felmérésben 75 ország vett részt.

A 4G hálózatokat vizsgálva az OpenSignal arra jutott, hogy sebesség tekintetében Szingapúr (45,62 Mbps) és Dél-Korea (43,46 Mbps) után Magyarországon leggyorsabb az internet, 42,61 Mbpes átlaggal. Ez a tavaly novemberi adatokhoz képest 2 Mbps javulást jelent.

Sebesség
Sebesség (forrás: OpenSignal) [+]

A 4G lefedettség tekintetében is sikerült bekerülni a legjobb tízbe, a novemberben lezárult időszak 79,77 százalékot mutatott, míg a legfrissebb adatok alapján 83,59 százalékos a lefedettség, ami a tizenkettedik helyről a kilencedikre repítette Magyarországot a globális ranglistán.

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy nincsenek komoly különbségek például az Európai Unión belül sem a lefedettség, sem a sebesség terén, pedig jelentős eltéréseket mutatnak a grafikonok. Ez egyrészt a földrajzi adottságokból (hegyek, terület), másrészt a hálózat korából is adódik, emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy mekkora frekvenciatartománnyal gazdálkodnak az LTE kiszolgálására. Nyilván egyszerűbb Magyarországon jó lefedettséget elérni, mint például Norvégiában, ehhez képest az északiak kitettek magukért, a norvég 4G hálózat globálisan a harmadik lefedettséggel bír, 86,96 százalékkal, és sebesség terén sem kell szégyenkezniük, Magyarország után, a negyedik helyen állnak 41,36 megabittel.

Lefedettség
Lefedettség (forrás: OpenSignal) [+]

A legnagyobb lefedettsége egyébként Dél-Koreának van, 96,38 százalékos. A második helyen jelenleg Japán áll, 93,48 százalékkal. Érdekesség, hogy bár az USA az élen jár lefedettségben (86,5 százalék), a 4G átlagsebessége 14,99 Mbps, ami viszont elég alacsonynak számít.

A környező országok közül Lengyelország áll a legrosszabbul 63,46 százalékos lefedettséggel és 18,34 megabites átlagsebességgel, de a németek sem sokkal boldogabbak a 20,46 megabittel, amihez mindössze 58,8 százalékos lefedettség társul, ahogy Franciaországban is csak 58,35 százalékos a lefedettség. Az elérhetőségi ranglista végén Sri Lanka (40,12%, 10,42 Mbps) és Ecuador (41,69%, 24,32 Mbps)áll, de Írországban sem éri el az ötven százalékot a lefedettség (49,45%).

Azóta történt

Előzmények