A Firefox tovább gyorsult: négy szál

A Firefox 54-es frissítése csak minimális újdonságokkal szolgál, ám a motorháztető alatt már négy folyamattal dolgozik.

A Mozilla éppen átszervezi a Firefox kiadási ütemtervét, talán ennek is tudható be, hogy a mostani kiadás nem sok újdonságot tartogat a felületen. Az átalakításról dióhéjban annyi mondható el, hogy: „Az átmeneti időszak így alakul: április 18-án a Firefox 54 az Aurorából Beta állapotba került, ahogy eddig is, de a Firefox 55 a Nightly csatornán marad plusz egy ciklusig, így összesen 14 hétig. Ezek után július 12-én az 55-ös verzió egyből a Beta csatornába a kerül. A Firefox 54 ezalatt megkapja a szükséges javításokat, majd a Beta csatornára kerülnek az Aurora felhasználói. Az új feature-ök csak akkor kerülnek a Betába, ha azok elkészültek. Így a termék minősége nem romlik – a fejlesztők reményei szerint.”

Electrolysis, azaz E10s

Azt fontos hangsúlyozni, hogy a közel 12 éve megjelent Firefox 1.0 után ez a változtatás jelenti a legnagyobb motorháztető alatti átalakítást a böngésző életében.

Hirdetés

Hosszú és rögös utat járt be a többszálú Firefox friss stabil verziója. A projektet vezető Brad Lassey visszaemlékezése szerint 8 éve indul a projekt, amelynek befejezéséhez még csak közeledik a fejlesztőcsapat. A teljes átállás nagyjából befejezettnek tekinthető, hiszen a Firefox 54 már nagyon kivételes esetben nem fut több szálon, s a legtöbb felhasználó gépén a felület egy, míg a webes tartalmak négy szálon dolgoztatják meg a processzort. Ezt az értéket a kísérletezni vágyó felhasználók azonban az about:config oldalon megváltoztathatják, így – igény esetén – még feljebb tornászható a párhuzamos végrehajtás. Ehhez a dom.ipc.processCount beállítást kell megváltoztatni, a tartalmi folyamatok számának megadásával. A Firefox már 2016 augusztusa óta, folyamatosan lehetővé, elérhetővé tette a több folyamat használatát a böngészőben, amivel az alkalmazás már jobban kihasználja a modern processzorok által biztosított több processzormagot. Emellett természetesen egy folyamat is egyre több szállal is dolgozik. Például OMTC a kompozitálás kiszervezésére, azaz a WebGL és egyéb komponensek fő végrehajtási szálból történő kiszervezése.

Firefox
[+]

Zökkenőmentes böngészés, kevesebb memóriahasználattal

Ha összehasonlítjuk a Firefox böngésző memóriahasználatát, a konkurens termékek memóriahasználatával, az látható, hogy a legtöbb esetben a Firefox jelentősen kevesebb memóriát használ, mint a konkurens termékek.

Összehasonlítva a Chrome-mal, ahol minden egyes lap külön folyamatként fut, a Firefox jelenleg négy (ennek száma testre szabható) folyamatot indít a lapok kezelésére. Így kevesebb memóriával is beéri, hasonló felhasználói élmény mellett.

Firefox
[+]

A memóriatakarékosságot a Mozilla mérnöke egy tesztben foglalta össze, a következő konfigurációkat vizsgálva:

  • Windows 10 — Chrome 1,77 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit), és 2,44 szer többet, mint a Firefox (32-bit).
  • macOS — Chrome 1,36 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit)
  • Linux — Chrome 1,42 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit)

A mérésről részletesen itt lehet olvasni.

Firefox
[+]

További újdonságok

Az asztali Firefox a „Mobil könyvjelzők” alatt jeleníti meg, mind az eszköztáron, mind a Könyvjelzők menük alatt. Az asztali verzió ezenkívül a több információt szolgáltat a letöltött elemekről.

A fejlesztőknek szánt újdonságok: az alkalmazkodó megjelenés módban egyedi eszközfelbontások definiálhatók; további újdonságok a webfejlesztőknek.

A Mobil Firefox újdonságai:

  • a about:config oldal jobbról balra író nyelvek számára már szebben jelenik meg
  • a feltöltött fájlok nevei helyesen kerülnek átadásra
  • megbízhatóbb hang- és videólejátszás a böngészőben
  • a kedvencek szinkronizálása gyorsabban működik

További újdonság, hogy frissült a Firefox böngésző Adatvédelmi tájékoztatója.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében és egy külön Hacks blog bejegyzésben találhatóak. Érdemes elolvasni, milyen új Web Platform és WebExtension API-k támogatása került be az új verzióba.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

Fontos a visszajelzés!

A Project Quantumnak köszönhetően, még bőséggel érkeznek újdonságok, amellyel teljesen megújul a Firefox böngésző belső működése. Számos komponens ki lesz cserélve annak érdekében, hogy az alkalmazás jobban megfeleljen a jelenkor elvárásainak. A fejlesztők célja az, hogy a leggyorsabbá és legfinomabban működő böngészővé váljon a Firefox, mind az asztali, mind a mobil környezetben. Ennek jegyében 2017 év végéig még számos újdonság érkezik. Ha mostanában nem próbáltad, próbáld ki a legújabb verziót, mert azt gondoljuk a most látottak le fognak nyűgözni. Mondd el mit tapasztalsz, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Azóta történt

Előzmények