Új hozzászólás Aktív témák

  • ssarosi

    tag

    válasz letoltobeze #20190 üzenetére

    Évekig használtam egy I3-4170 CPU-val épített (3615xs) 3 x 3 TB RAID5 tömböt.
    Azért esett erre a választásom, mert a cpu-ba integrált utasítások hardveresen kezelik a titkosított mappákat, ahol "érzékeny" fájlokat tárolok. Nagy fájlok (GB) írása is 100-110 MB/sec sebességgel megy gigabites hálón, amivel teljesen elégedett vagyok.
    Egy DS218j (15-20 MB/sec), vagy E8400 CPU-val 50-60 MB/sec titkosított írási sebesség nekem kevés.
    A raid5 tömb szép lassan 5 lemezesre nőtt. :)
    A merevlemezek hibernált állapotában kb. 32-35W volt a fogyasztás.
    Soha semmiféle sebesség gondom nem volt vele.
    Teszteltem az egészet alaplapcsere + CPU i3-7100-al, és a készenléti fogyasztás lecsökkent 20-22W-ra. Így maradt a gép.
    Aztán egyszer szerelés közben az egyik merevlemezről félig lecsúszott a táp csatlakozó, nem vettem észre, és jött a hibaüzenet. Ekkor nagyon megijedtem, 100x is átnéztem mindent, nehogy véletlenül még egy lemez kiessen az én hibámból. Ez már teljes adatvesztéssel járt volna. Ekkor döntöttem a raid 6 mellett, amit tett követett.
    A tömb bővítése 1 hétig tartott! Semmiféle cpu túlmelegedés, sebesség probléma nem jelentkezett. Mikor a nyáron elmentünk üdülni elindítottam, messziről néha ránéztem, és mire hazaértem, épp készen lett.
    Ezután bővítettem 9 lemezre egy 4 portos sata3 kártyával. Minden szép és jó volt, de észrevettem, hogy megnőtt az áramszámlám. A plusz sata kártya miatt nem működött a hdd hibernáció. Ez 9 x 4,5 kb. 40W plusz fogyasztást jelentett. Ez ugye éves szinten 360kW körül lehet. Kiépítettem a +3 HDD-t a vezérlővel együtt, és benne hagytam 4 x 4TB raid5 és 2 x 3 TB raid1 hdd-t alaplapi sata vezérlőn. A készenléti fogyasztása 5 db 12 cm-es ventilátorral (nyáron jó meleg helyen van, de így nem melegszik túl) 22W.
    Az én tapasztalatom a raid5-tel kapcsolatban az, hogy soha semmiféle hiba nem adódott, csak az én figyelmetlenségem miatt.
    Mondjuk ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy egy gép nem mérvadó, ez csak az én tapasztalatom. A szoftver úgy van beállítva, hogy rövid öntesztet hetenként, teljes tesztet havonta futtatok, és 1 szektor hibánál azonnal e-mailt küld.
    Következő lépésem a raid6 lesz, és a 3 TB-os hdd-k átkerülnek egy másik épített nasba, az össz fogyasztásuk nem lesz több, mint ha egy gépbe építeném a 10 merevlemezt.
    Ezzel a megoldással külön fogom választani a külsős adatokat, valamint a saját adataimat.

Új hozzászólás Aktív témák