Új hozzászólás Aktív témák

  • peterk

    senior tag

    válasz itanczos #10196 üzenetére

    Még erre egy rövid válasz, hátha segít: "mdraid -Asf && vgchange -ay"

    Ez így ubuntu-n minden valószínűség szerint azért nem futott le (gondolom "mdraid" helyett "mdadm"-ot akartál írni), mert az Asf (ami "scan, and force assemble") egy bővítés alatt álló tömböt így nem tud összerakni, ha nincs meg mindegyik lemez. Ez csak akkor működött volna, ha mindkét lemez (a rossz is meg az új is) a gépben van egyszerre. És még akkor sem biztosan, mert mdadm.conf nélkül lehet, hogy nem ugyanazon a néven rakja össze az mdadm a tömböt (md2 helyett mondjuk md127 néven), és a vgscan nem fogja ez alapján automatikusan megtalálni, mert az lvm configban az eredeti nevén keresi (md127 helyett md2 nevet keres).

    Ezt lépésenként kellett volna összerakni. Előbb az mdam tömböt (ha assemble-vel nem megy akkor part superblock alapján --create --assume-clean-e száz százalék, hogy elindul), utána pv scan, vg scan, és csak utána indítani az LVM-et. Egy parancs helyett 3-4, de a leírtak alapján majdnem biztosra veszem, hogy simán beindítható.

    Ja, és még egy javaslat: 1 lemez és BTRFS esetén felesleges raid-be és LVM-be rakni a btrfs fájlrendszert. Minden amit a raid és az LVM pluszban nyújtani képes 1 lemez esetén, azt alapból tudja btrfs. Tükrözni is tud (utólag is), szóval ha csak azért kell a raid, hogy szükség esetén további tükröt rakj bele, arra sem kell.

    (A raid+lvm+btrfs hármas paritásos - raid5/6 - konfigban hozza meg az előnyeit. Ott viszont nagyon is, mert a btrfs-nek a raid5/6 része még igencsak kiforratlan, azt nem javasolt használni.)

    [ Szerkesztve ]

    Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!

Új hozzászólás Aktív témák