Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz gyulank #64791 üzenetére

    A helyzet a következő: már a kérdésed sem egzakt, így elég nehéz rá korrekt választ adni. Pl. mit jelent az hogy 'hányszor lesz jobb'? Átviteli sebesség, vételi szint, megbízhatóság, elég sok jellemzője lehet egy linknek. Kettő dolgot fixáltál, az antennanyereséget és a sávot, ami nem túl sok, megspékelve a rossz körülményekkel. Csakhogy ezeken felül van egy csomó olyan tényező, ami döntően befolyásolhatja az átvitel minőségét még akkor is, ha a telepítési hely ugyanaz marad mindkét állomásnál. Ezek közül van, ami pontosan számítható vagy előre jelezhető, de olyan is, ami nem:
    1.) Szabadtéri csillapítás: ez a legegyszerűbben számítható tétel, mert tudjuk, hogy ugyanazt a távot feltételezve kb. 7 dB-t csökken (azaz javul), ha 5 GHz-ről 2,4 GHz-re váltunk. A víz / pára többletcsillapítása szintén csökken egy ilyen sávváltással.
    2.) Adóteljesítmény: 2,4 GHz-en a megengedett EIRP csak tizede annak, amit az 5 GHz-es sáv kültéri szegmenseiben használhatunk. Ez 5 GHz-en 10 dB-es előnyt jelent, vagyis rögtön semmissé teheti az 5 -> 2,4 GHz-es váltás előző pontban leírt hatását.
    3.) Terjedési (avagy Fresnel-) zóna: itt vegyes a kép, mert a nagyobb frekvenciájú sávokban a zóna átmérője kisebb, de ez - akadályokkal terhelt linknél - éppúgy lehet előny, mint hátrány.
    4.) Wifi-szabvány: ez ugye eleve behatárolja többek között a link sebességét, márpedig a 802.11n kivételével a szabványok sávhoz vannak kötve, így a sávváltás a legtöbbször egyben szabványbeli váltást is jelent.
    5.) Külső hatások: zavar, sávfoglaltság. Az 5 GHz-es sáv itt általában előnyben van.
    Tehát nem azért ködösítenek a válaszadók, mert sosem próbáltak még ki egy ilyen váltást, hanem mert egyfelől viszonylag kevés kiindulási infót adtál, másfelől meg egy nem tiszta rálátással rendelkező kültéri link tulajdonságai (és annak időbeli változása, pl. évszaktól való függése) még úgy is nehezen becsülhető, hogy minden ismerhető adatot megadsz.
    Nekem van olyan kültéri linkem, amely kezdetben 2,4 GHz-en működött (beltéri routerek + külső irányított antennák), aztán kültéri 5 GHz-es eszközökre váltottam, és mindenféle tekintetben jobban jártam az utóbbiakkal.

Új hozzászólás Aktív témák