Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz brd #50664 üzenetére

    Háttttőőő, szerintem az. Nincs róla forrásom, de mit gondolsz, nem foltozták már kb. 1-6 éve, akkor mennyire megbízható? Mert nem csak az lyukas ám, amiről a biztonsági szakértők a neten cikkeznek, hogy az. Ők már csak arról cikkeznek, amelyik biztonsági lyukról tudnak, vagy mert felfedezték, vagy mert aktívan kihasználják. De ha csak valami hacker fedezi fel magának, és nem nyom fel vele tömegesen gépeket, akkor nem derül ki, te meg azt hiheted ez alapján, hogy biztonságos.

    Onnantól fogja, hogy az XP-re mindenféle támogatási forma lejárt, 6 hónapja már a POSReady is, onnantól fogva biztonsági kockázat. Szabad használni, de nem fő rendszernek, mindenes OS-re, online bankolástól elkezdve, böngészésig mindenre. Akinek ilyen igénye van, használjon Linuxot. Na, az biztonságos, ha van is azon biztonsági lyuk, azt nagyon gyorsan foltozzák.

    És nem, tévhit az is, hogy a Linux rosszabb, vagy rondább, vagy bármiben is kevesebb lenne. Ha nem valami low level hardverelérésű gányolt progi (valami régi SecureROM védelem, vagy hardverkulcs része), akkor simán mennek az XP-s programok Wine-ban, nagyon kevés a kivétel. Az XP-nél szebbre belőhető, erőforrásban az XP gépigénye alatt tartható, gyorsabb, mint egy XP, és bár igényel a Linux egy kis plusz IT skillt, de nem többet, mint egy elavult XP hackelése mai igényekre, és életben tartása.

    XP-t ma már csak retrózáshoz (retró overclock, retró játékok, stb.), meg offline használathoz ajánlom, pl. valaki egy CNC gépet meg orvosi CT gépet hajt meg vele, mert csak XP-s driver van az eszközhöz, vagy valami cég legacy programot futtat rajta, pl. offline kliensen valami régi készletnyilvántartó, vagy orvosi rendelőben receptíró-nyomtató program fut, amit nem írattak át újabb Windows-verzióra. Vagy pl. valaki olyan ősrégi szkennert, nyomtatót akar beizzítani otthon, amihez nincs driver újabb OS-ek alá. Arra még jó, és ezekhez a felhasználási módokhoz tűzfal sem kell rá, minek.

Új hozzászólás Aktív témák